Kovo 11-oji: aplink Lietuvą per 24 valandas

Kovo 11-oji: aplink Lietuvą per 24 valandas


Aukštyn

Utenoje Nepriklausomybės atkūrimo dieną aktyviausiai minėjo jaunimas

Utenoje Nepriklausomybės atkūrimo dieną aktyviausiai minėjo jaunimas „Neklausk, ką tau gali duoti valstybė, klausk, ką tu gali jai duoti“, – šie Džono Kenedžio žodžiai ne kartą atspindėjo uteniškių dvasią, minint Lietuvos Nepriklausomybės atkūrimo dieną.

Šiaulių „Aušros“ muziejuje dviguba šventė

Šiaulių „Aušros“ muziejuje dviguba šventėKovo 11-oji Šiauliuose – dviguba šventė. 1923 metais šią dieną įkurtas Šiaulių „Aušros“ muziejus, o prieš dvidešimt vienerius metus Kovo 11-ąją buvo pasirašytas Lietuvos Respublikos Nepriklausomybės atkūrimo aktas.

Panevėžio kino teatro ekrane – nuoširdus pasakojimas

Panevėžio kino teatro ekrane – nuoširdus pasakojimasVienspalvėmis geltonomis, žaliomis ir raudonomis vėliavėlėmis papuoštas Panevėžys Kovo 11-osios šventę pradėjo Šv. Mišiomis Kristaus Karaliaus katedroje. Po Šv. Mišių vyko iškilminga tradicinė Trispalvės pakėlimo ceremonija Laisvės aikštėje.

Žemyn

Kaune – varpų muzika ir šventiškas šurmulys

Kaune – varpų muzika ir šventiškas šurmulysAr žinote tą jausmą, kai stovint žmonių minioje, šiurpuliukai bėgioja po kūną? Būtent Kaune, Vienybės aikštėje, per Kovo 11-osios minėjimą toks jausmas, tikiu, aplankė daugelį. Mažiausiai pora šimtų žmonių, daugybė Lietuvos trispalvių, didelių ir mažų, varpų muzika, šeimos, draugai, šurmulys, juokas, šypsenos.

Nepriklausomybės atkūrimo diena Suvalkijoje

Nepriklausomybės atkūrimo diena SuvalkijojeTikriausiai nė vienas Lietuvos miestas Kovo 11-ąją neapsiėjo be įprasto tokioms progoms šurmulio ir simbolinės šventės. Kažkas pagarbą Lietuvai išreiškė trankiomis salvėmis, kiti į dangų leido aitvarus, treti Nepriklausomybės atkūrimo šventę pasitiko laisvės šauklių dainomis ar grandioziniuose koncertuose.

Nepriklausomybės atkūrimo metinės Seime

Nepriklausomybės atkūrimo metinės Seime„Pabudome laisvei – ir iš karto prieš mus iškilo tankai ir automatų vamzdžiai. Beginklė, tiktai su užrašu „Lie-tu-va!“ lūpose, tauta atrėmė agresiją ir atsiklaupė apraudoti žuvusiųjų. Padėjome ant jų kapų amžiną skausmo ašarą, nevystančią meilės gėlę ir neužgesinamą atminties žvakę.

Sostinėje – patriotiniai renginiai atvirose erdvėse

Sostinėje – patriotiniai renginiai atvirose erdvėsePasivaikščiojimą  po Lietuvos Nepriklausomybės atkūrimo dienos renginius Vilniuje pradėjau Kovo 11-osios išvakarėse, o kitos dienos pabaigoje gaudžiau paskutinio oficialaus įvykio – nacionalistų eitynių Gedimino prospektu – atgarsius. Abu šie viešieji renginiai dvelkė patriotine dvasia.

Žinių mūšyje – jaunystė ir patirtis

Žinių mūšyje – jaunystė ir patirtisLietuvos Nepriklausomybės atkūrimo 21-ųjų metinių proga Alytaus kraštotyros muziejuje vyko viktorina „Kodėl man svarbi Kovo 11 diena?“. Joje žinias tikrino kelios kartos: senjorai, patys skynę kelią į nepriklausomybę, ir jaunuoliai, apie kovas už laisvę girdėję iš tėvų ar istorijos vadovėlių.

Pamintijimai

Vladimiras Laučius: „Laikas nesprendžia žmonių problemų – jas sprendžia žmonės“

Vladimiras Laučius: „Laikas nesprendžia žmonių problemų – jas sprendžia žmonės“Griuvus socializmo imperijos kortų nameliui, pirmaisiais laisvos respublikos metais šalyje vyravo masinis pasitikėjimas žiniasklaida. Anot žurnalisto Romo Sakadolskio, iki 80 procentų Lietuvos visuomenės reiškė pasitikėjimą visuomenės informavimo priemonėmis.

Mumija ir Papūga: „Mums negėda mylėti savo šalį“

Mumija ir Papūga: „Mums negėda mylėti savo šalį“Ketvirto kurso žurnalistikos studentas Kęstas Neverauskas – Mumija ir dizaino studijas jau baigęs, elektroninės muzikos pasaulyje gerai žinomas Papūga (muzikos autorius prašė kreiptis pseudonimu) įpūtė reto Lietuvos muzikos padangei patriotinio vėjo gūsį – repą.

Ką Jums reiškia Kovo 11 – oji?

Ką Jums reiškia Kovo 11 – oji?Vos saulei patekėjus skubame šalia namo iškelti trispalvę, vėliau pažiūrime tiesiogiai transliuojamą iškilmingą Seimo posėdį, o atkakliausieji, nepagailėję laisvadienio popietės, ryžtasi sudalyvauti šventinėje Kovo 11-osios eisenoje.

Pro fotoaparato objektyvą

Kovo 11-oji: fotospektrasKovo 11-osios įspūdžiai negali likti vien įsprausti į žodžius! Šventines dienos akimirkas pateikiame šiame reportaže – keliaukite kartu su fotografų įamžintais vaizdais. Atpažinkite gimtuosius miestus ir miestelius, pajuskite, kaip Lietuva minėjo Nepriklausomybės atkūrimo dieną.

Redakcijos žodis

Dvidešimt akių, dvidešimt ausų, dvidešimt kojų ir dvidešimt rankų. Dešimt netylinčių burnų ir dešimt viską uodžiančių nosių. Iš viso – šimtas. Ir nesvarbu, kad šis skaičius nieko nereiškia. Svarbiausia tai, kad kiekviena pora akių mato kitaip, ausų – girdi skirtingai, kojų – veda vis kitais keliais, rankų – savitai spaudo fotoaparato ir kompiuterio mygtukus. Apie burnas ir nosis apskritai kalbėti neverta – dešimt unikaliai tas pačias funkcijas atliekančių kūnų dalių.

Ne, nesuklydote – prieš Jūsų akis yra ne prastas rašinys apie anatomiją. Tai – leidinio apie  Kovo 11-ąją Lietuvoje įžanginis žodis. Kalbėti apie redakcijos narių žurnalistiniam darbui gyvybiškai svarbias kūno dalis būtina, nes per dvidešimt keturias valandas apkeliavome, drįstu teigti, visą Lietuvą: Vilnių, Kauną, Alytų, Uteną, Panevėžį, Šiaulius ir Marijampolę.

Galėčiau rašyti apie pačią Nepriklausomybės atkūrimo dieną, jos svarbą, laisvės sampratą ir reikšmę mūsų visuomenei. Neverta: visa tai sutalpinta į šiuo metu Jūsų monitoriuje matomą leidinį. Čia rasite visko: pokalbį su Papūga ir Mumija, viktorinos atgarsius, tikrus įspūdžius iš filmo premjeros, suvalkiečių šventimo ypatumus, vox populi, minėjimų Vilniuje apžvalgą, interviu su politologu Vladimiru Laučiumi. Taip pat fotoreportažą iš miestų Nepriklausomybės atkūrimo dieną, kauniečių ir uteniškių minėjimo akimirkas bei sužinosite, kas yra ir kur teikiama Pelikso Bugailiškio premija.

Kovo 11-ąją visos šimtas kūnų dalių pačiupinėjo, apuostė ir pamatė skirtingai. Tad imkite mus ir skaitykite.

Redakcija:

Justė Karpavičiūtė (redaktorė)
Agnė Mankevičiūtė (kalbos redaktorė)
Eimantas Mikšys (foto redaktorius)
Aurelija Jovaišaitė
Ivona Lukša
Džiugas Kuliešius
Eilijus Kniežauskas
Dovilė Lebrikaitė
Vita Kuodytė
Justė Kudžmaitė

Redakcija