Nepriklausomybės atkūrimo metinės Seime

„Pabudome laisvei – ir iš karto prieš mus iškilo tankai ir automatų vamzdžiai. Beginklė, tiktai su užrašu „Lie-tu-va!“ lūpose, tauta atrėmė agresiją ir atsiklaupė apraudoti žuvusiųjų. Padėjome ant jų kapų amžiną skausmo ašarą, nevystančią meilės gėlę ir neužgesinamą atminties žvakę. Tapom didesni žuvusiųjų didvyriškumu, jų stovėjimu ir laikymusi. Tie žmonės nepozavo mirčiai ir fotoobjektyvui – jie buvo laisvi, ir už tai vienus sutraiškė tankai, kitus pakirto automatų serijos. Jie išėjo į amžinąją Lietuvą“. Justinas Marcinkevičius.

Kovo 11 dieną Seimo salėje vyko iškilmingas Lietuvos Respublikos Seimo minėjimas, skirtas Lietuvos Nepriklausomybės atkūrimo dienai paminėti.

Vilniaus Nepriklausomybės aikštėje vyko Trijų Baltijos valstybių vėliavų pakėlimo ceremonija, kurioje dalyvavo prezidentas Valdas Adamkus, Seimo pirmininkė Irena Degutienė, ministras pirmininkas Andrius Kubilius, profesorius Vytautas Landsbergis, velionio prezidento Algirdo Brazausko žmona Kristina Brazauskienė. Taip pat kiti garbingi Lietuvos atstovai ir svečiai.

Lietuvos atstovai ir svečiai vėliavų pakėlimo ceremonijoje. Autorės nuotr.
Lietuvos atstovai ir svečiai vėliavų pakėlimo ceremonijoje. Autorės nuotr.

Po vėliavų pakėlimo ceremonijos žmonės klausėsi Lietuvos kariuomenės orkestro. Tuo metu Garbės sargybos karių kuopa iškilmingai žygiavo iki Gedimino prospekto.

Atvirų durų valandos Seime

Lietuvos Respublikos Seime Kovo 11-osios dienos proga vyko atvirų durų renginys. Seimo I rūmuose vyko nuotraukų paroda „Atgimimo diena: 1991 m. Kovo 11-oji“. Parodoje buvo eksponuojamos Kęstučio Svėrio, Andriaus Petrulevičiaus ir Vlado Ščiavinskio nuotraukos, įamžinusios pirmąsias Nepriklausomybės atkūrimo metines. I Seimo rūmuose taip pat buvo eksponuojama dailininko Nerijaus Treino projektuotų valstybinių ir visuomeninių organizacijų apdovanojimų ekspozicijos.

Seimo fojė vyko vaikų piešinių paroda „Laisva Lietuva“.  „Organizuoti renginį buvo sunku, tačiau dar sunkiau buvo atrinkti piešinius, daugiausia darbų gavome iš Žemaitijos“, – sakė J. Petuchovas  parodos organizatorius . Kovo 11-osios šventės pagrindiniu plakatu buvo išrinktas mergaitės Jelizavetos Krotovos darbas.

Instaliacijos „Tautiška giesmė“ pristatymas

Seimo II  rūmuose vyko poeto Juliaus Žėko, dailininkės ir tekstilininkės Žydrės Ridulytės bei inžinieriaus Algio Sakalausko instaliacijos „Tautiška giesmė“ pristatymas. Instaliacija susidėjo  iš Vinco Kudirkos sukurto Lietuvos himno, žakardiniu audimu išreikštos garso spektrograminės analizės, juostos, kuri lazerių ir mechaninės, dinaminės instaliacijos pagalba „pjauna“ vaizdą esamuoju momentu. Klausytojas galėjo žiūrėti ir girdėti pokyčius, kurie vyksta čia ir dabar.

Nepriklausomybės dienos proga susirinkusiųjų žmonių būrys Seimo aikštėje. Autorės nuotr.
Nepriklausomybės dienos proga susirinkusiųjų žmonių būrys Seimo aikštėje. Autorės nuotr.

Renginys skirtas  Lietuvos Nepriklausomybės 21-osioms metinėms paminėti baigėsi pučiamųjų orkestro koncertu Katedros aikštėje.

Patalpinta: Rašiniai