Šiaulių „Aušros“ muziejuje dviguba šventė

Muziejaus svečius linksmino Šiaulių kultūros centro šokių kolektyvas „Želmenėliai“. Autorės nuotr.
Muziejaus svečius linksmino Šiaulių kultūros centro šokių kolektyvas „Želmenėliai“. Autorės nuotr.

Kovo 11-oji Šiauliuose – dviguba šventė. 1923 metais šią dieną įkurtas Šiaulių „Aušros“ muziejus, o prieš dvidešimt vienerius metus Kovo 11-ąją buvo pasirašytas Lietuvos Respublikos Nepriklausomybės atkūrimo aktas.

Įteikta Pelikso Bugailiškio premija

Minint šias dvi šventes Šiaulių „Aušros“ muziejaus Chaimo Frenkelio viloje tradiciškai buvo įteikta jau keturiolikta muziejaus įkūrėjo Pelikso Bugailiškio premija. Premijos tikslas – pagerbti Šiaulių „Aušros“ muziejaus įkūrėjo atminimą, skatinti visuomenę domėtis Lietuvos istorija.

Šiemet P. Bugailiškio premiją pelnė „Aušros“ muziejaus vyriausioji fondų saugotoja, muziejaus įkūrėjo darbų tęsėja Viktorija Lozaitienė, kuri „Aušros“ muziejuje dirba jau 30 metų. Iš jos kruopštumo, atsakingumo ir sąžiningumo mokosi jaunesnioji muziejininkų karta. Kukli moteris sakė, kad tai ne ji gavo premiją, o „Aušros“ muziejus.

Norinčių pasveikinti laureatę netrūko, nes ji ne tik renka, saugo, įtraukia į apskaitą eksponatus, kurių yra dešimtys tūkstančių, tačiau dar yra ir aktyvi kraštotyrininkė. Pati V. Lozaitienė, priimdama gėles, pastebimai jaudinosi, o gėlės vos tilpo ant šalia stovėjusio fortepijono.

Linkėjo stiprybės, kantrybės ir nuoširdumo

Kovo 11-ąją Ch. Frenkelio viloje apsilankė Šiaulių vyskupas Eugenijus Bartulis. Ekscelencija muziejininkams linkėjo stiprybės bei kantrybės, o visiems Šiaulių „Aušros“ muziejaus lankytojams – džiugios nuotaikos Lietuvos Nepriklausomybės atkūrimo dieną.

„Kiekvienas žmogus rodydamas meilę vienas kitam ir sudaro tėvynę Lietuvą. Kuo mes būsime nuoširdesni, kuo daugiau meilės parodysime vienas kitam, tuo bus geriau gyventi mūsų brangioje tėvynėje“, – kalbėjo E. Bartulis.

Prie ekscelencijos sveikinimų prisidėjo „Aušros“ muziejaus direktorius Raimundas Balza, Šiaulių miesto savivaldybės Kultūros skyriaus vedėja Patricija Poderytė, menotyrininkas Vytenis Rimkus, viena iš pirmųjų P. Bugailiškio premijos laureačių, Šiaulių miesto garbės pilietė Gražbylė Venclauskaitė.

Tarp parodos eksponatų – Aleksandro Jogailaičio įkapinės karūnos kopija

Renginyje buvo pristatyta Valdovų rūmų kilnojamoji kolekcija „Sugrįžęs barokas. Valdovų rūmų muziejaus vertybės“. Parodą pristatė Valdovų rūmų direktorius dr. Vydas Dolinskas.

Parodoje eksponuojami baldai, XIV amžiaus gobelenai, kartografijos, grafikos rinkiniai, ginklų pavyzdžiai, LDK kunigaikščio, Lenkijos karaliaus Aleksandro Jogailaičio, šv. Kazimiero brolio įkapinės karūnos kopija (originalas yra dingęs). Parodą parengė Valdovų rūmų rinkinių skyriaus vedėjas Darius Avižinis. Augusto laikų gobelenas išaustas Briuselyje. Jame vaizduojama viena iš Senojo Testamento scenų, savo stilistika, nuaudimo laikotarpiu, meniniu lygiu yra labai panašus į tuos, kuriuos turėjo Žygimantas Augustas. Šiandien dalis jų yra išlikusi Krokuvoje.

„Simboliška, kad nedidelė dalis, bet pakankamai įspūdingų mūsų vertybių paroda atidaroma tokią šventinę dieną. Ši kolekcija, kuri kaupiama Valdovų rūmuose ir čia pristatoma nedidelė jos dalis, iš tikrųjų, tam tikra prasme yra mūsų prarasto kultūros paveldo bandymas grąžinti į Lietuvą, grąžinti kartais, galbūt, ne visai tas vertybes, kurios yra buvusios Lietuvoje, bet identiškas ar panašias vertybes, kurios buvo mūsų Valdovų rūmuose, kituose rūmuose, kurios puošė ne tik rūmų interjerus, tačiau ir mūsų ilgą istoriją ir, beje, labai sudėtingą istoriją“, – apie parodą kalbėjo dr. V. Dolinskas.

Renginyje žiūrovus linksmino Šiaulių kultūros centro šokių kolektyvas „Želmenėliai“.

Patalpinta: Rašiniai