Nepriklausomybės atkūrimo diena Suvalkijoje

Nepriklausomybės dvelksmas Marijampolėje. Justės Ku nuotr.
Nepriklausomybės dvelksmas Marijampolėje. Autorės nuotr.

Tikriausiai nė vienas Lietuvos miestas Kovo 11-ąją neapsiėjo be įprasto tokioms progoms šurmulio ir simbolinės šventės. Kažkas pagarbą Lietuvai išreiškė trankiomis salvėmis, kiti į dangų leido aitvarus, treti Nepriklausomybės atkūrimo šventę pasitiko laisvės šauklių dainomis ar grandioziniuose koncertuose. Vienas iš tų miestų, negalėjęs likti abejingas gražiai sukakčiai – Suvalkijos sostine tituluojama Marijampolė.

Šventinis šachmatų turnyras

Šachmatų čempionatas reikalavo ir proto, ir ištvermės. Justės Ku nuotr.
Šachmatų čempionatas reikalavo ir proto, ir ištvermės. Autorės nuotr.

Šventiniai renginiai Marijampolėje prasidėjo nuo ryto. Miestiečiai rinkosi į Kazio Griniaus muziejų, kuriame vyko šachmatų turnyras, skirtas Lietuvos Nepriklausomybės atkūrimo dienai paminėti. Jau trečius metus iš eilės per didžiąsias valstybines šventes entuziastus suburiantis renginys, šįkart sulaukė ne tik vietinių gyventojų dėmesio, bet ir garbingų svečių iš Kauno, Vilkaviškio, Kalvarijos, Kazlų rūdos. Taip į lygią kovą stojo ir mėgėjai, ir profesionalai, nepasididžiavę ir priėmę iššūkį iš dar pilnametystės nesulaukusių jaunųjų žaidėjų. Tarp jų jauniausiam – vos devyneri, kai tuo tarpu vyriausiam šachmatininkui virš septyniasdešimt metų. Tituluočiausių šachmatų turnyro dalyvių amžiaus skirtumas taip pat stebino: keturiolikmetis Žygimantas Svitojus, Lietuvos greitųjų šachmatų 2009-ųjų metų čempionas, varžėsi su penktą dešimtį einančiu buvusiu Lietuvos jaunimo šachmatų rinktinės ir FIDE nariu, 1993-ųjų metų čempionu Aidu Jesiulevičium.

Šv.Mišios už Tėvynę

Dar nesibaigus įtemptoms šachmatininkų kovoms, Šv. Archangelo Mykolo bažnyčioje prasidėjo Šv. Mišios už Tėvynę. Procesijai vadovavo Vilkaviškio vyskupas Juozas Žemaitis. Jis maldininkams priminė sunkią Lietuvos praeitį, nedrąsius, bet tvirtus valstybės žingsnius pirmyn bei ragino žmones nepamiršti amžinųjų vertybių. Į bažnyčią atkeliavę nešini trispalvėmis, Šv. Mišių pabaigoje pagarbą ir ištikimybę valstybei prisiekė jaunieji šauliai, o kamerinio choro „Suvalkija“ atliktos giesmės sukūrė pakilią, šventinę nuotaiką.

„Fanfaros Lietuvai“ ir paroda „3D – nuo 16 iki 11“

Miestiečius džiugino ne tik orkestrantai, bet ir energingos šokėjos. Justės Ku nuotr.
Miestiečius džiugino ne tik orkestrantai, bet ir energingos šokėjos. Autorės nuotr.

Retas renginys Marijampolėje apsieina be Marijampolės kultūros centro pučiamųjų orkestro, vadovaujamo Audriaus Pučinsko. Šia iškilia proga kolektyvas miestiečiams paruošė ir Kovo 11-ąją atliko specialią programą „Fanfaros Lietuvai“. Iškilmingi, atviroje erdvėje orkestro atliekami kūriniai bei šokėjų judesiai žiūrovus nuteikė finaliniam šventės akordui – koncertui „Dainuoju Lietuvai“, vykusiam Marijampolės kultūros centre. Jame nuo Vasario 16-osios iki Kovo 11-osios veikė speciali šventinė paroda. „3D – nuo 16 iki 11“ – tai erdvinio vaizdo hologramų kolekcijos paroda, atspindinti šalies mokslinių tyrimų progresą bei Lietuvos pažangą pasauliniame kontekste.

Koncertas „Dainuoju Lietuvai“

Kovo 11-osios renginių maratoną Marijampolėje baigė koncertas „Dainuoju Lietuvai“. Po iškilmingos kalbos ir padėkos raštais apdovanojęs labiausiai miestui nusipelniusius jaunuolius, Marijampolės meras Vidmantas Brazys sceną užleido trims profesionaliems muzikams. Tai ne kartą garsiausiose pasaulio koncertų salėse pasirodęs solistas Algirdas Janutas (tenoras), atlikėjas bei kompozitorius Jonas Sakalauskas (baritonas) ir tarptautinių konkursų laureatė Birutė Asevičiūtė (fortepijonas). Sugiedoję Tautišką giesmę ir išklausę Aukščiausiosios Tarybos – Atkuriamojo Seimo posėdžio įrašą, kuriame buvo paskelbta apie Lietuvos Nepriklausomybės atkūrimą, koncerto dalyviai pradėjo specialiai šiai šventei paruoštą programą. Buvo atliekami Juozo Gruodžio, Vytauto Kairiūkščio, Juozo TallatKelpšos bei kitų kompozitorių kūriniai, dar negirdėtos partizanų atminimui sukurtos,  Jono Sakalausko aranžuotos dainos. Scenoje taip pat skambėjo Kazio Binkio, Justino Marcinkevičiaus bei kitų iškilių Lietuvos poetų eilės, o daugiausia žiūrovų ovacijų sulaukė Ūdrio arija iš operos „Pilėnai“. Atlikėjams baigus dainuoti, kartu su publika salėje nuvilnijo nedrąsi vienybės ir susitelkimo banga, įprasminusi ne tik Kovo 11-osios šventę, bet ir nepriklausomos valstybės idėją.

Patalpinta: Rašiniai