Utenoje Nepriklausomybės atkūrimo dieną aktyviausiai minėjo jaunimas

„Neklausk, ką tau gali duoti valstybė, klausk, ką tu gali jai duoti“, – šie Džono Kenedžio žodžiai ne kartą atspindėjo uteniškių dvasią, minint Lietuvos Nepriklausomybės atkūrimo dieną. Šio miesto renginiuose Kovo 11-ąją paminėti buvo akcentuojama, kad žmogus turi kurti, dalytis savo darbais ir ugdyti aktyvų jaunimą.

Filmą sukūrė Lietuvos Nepriklausomybei

Ši data jau buvo minima kovo 10 dieną, kai Utenos liberalus jaunimas  pristatė filmą „Kovo 11-oji uteniškių akimis“, skirtą Lietuvos Nepriklausomybės atkūrimo dienai.

Filmo metu buvo klausiama miestiečių  apie Kovo 11-ąją,  kaip turėtume paminėti šį įvykį, ar patinka gyventi gimtinėje, kokios yra Lietuvos vėliavos spalvos ir ką jos reiškia. Kalbinti miestiečiai pažymėjo, jog reikia būti vieningiems, kartu nugalėti visus sunkumus, kurie tebėra mūsų valstybėje, ir žiūrėti į priekį, jokiu būdu nesidairyti į praeitį.

„Lietuva, atstatydama Lietuvos Nepriklausomybę, visų piliečių vardu pasirinko laisvės kelią. Mūsų piliečiai turi teisę rinktis laisvę ir turi teisę apskritai turėti pasirinkimo laisvę. Tauta, gaudama suverenitetą kaip aukščiausią valdžią, turi teisę dalyvauti savo valstybės valdyme. Tokios galimybės mes neturėjome ilgą laiką“, –  kalbėjo Daiva Dūdėnienė, Utenos Adolfo Šapokos gimnazijos istorijos mokytoja.

Taip pat per filmo peržiūrą buvo žaidžiamas žaidimas, kurio metu buvo bandoma išsiaiškinti, ar žiūrovai yra patriotiški, ar mano, kad verta likti Lietuvoje. Žaidimo metu buvo iškeliamos dvi lentelės su žodžiais „Taip“ ir „Ne“. Kiekvienas dalyvis, išgirdęs klausimą, galėjo prieiti prie tam tikro atsakymo. Beveik visi rinkosi pirmąją lentelę. Paaiškėjo, kad uteniškiai myli savo kraštą ir čia jaučiasi laisvi.

Žaidimas „Ar esi patriotas?“. Raimondos Godaitės nuotr.
Žaidimas „Ar esi patriotas?“. Raimondos Godaitės nuotr.

Tiki šviesia ateitimi

Pakalbinta renginio žiūrovė Aldona Telksnytė džiaugėsi, kad Utenos jaunimas sukūrė šį filmą: „Labai smagu, kad jaunimo širdyse puoselėjama Lietuvos istorinė patirtis, o daugiausia Lietuvos Nepriklausomybė. Jaunimas turėtų visą laiką būti aktyvus, ir į ateitį žygiuotų nauja šauni karta.“

Renginio organizatoriai tikino, kad šis filmas jau rodomas per istorijos pamokas, nes šio darbo kopiją istorijos mokytojai D. Dudėnienei padovanojo viena iš filmo kūrėjų Gerda Mieliauskaitė. Vėliau turėtų pasirodyti filmo tęsinys, tik organizatoriai dar nežino, ar jis vėl bus skirtas Kovo 11-ajai, ar kitai valstybinei šventei paminėti.

Kovo 11-ąją paminėjo ir Utenos rajono mokyklos

Taip pat surengtas koncertas „Uždekime naują ugnį širdyse“ Utenos kultūros centre, kur pasirodė keturios Utenos miesto ir apylinkių gimnazijos: „Užpalių“, „Saulės“, „Dauniškio“ ir „Adolfo Šapokos“.

Utenos „Dauniškio“ gimnazijos meno kolektyvas. Autorės nuotr.
Utenos „Dauniškio“ gimnazijos meno kolektyvas. Autorės nuotr.

Renginio pradžioje Seimo narys Edmundas Pupinis ir miesto meras Alvydas Katinas akcentavo, kad Kovo 11-oji – didi šventė, kurią turėtume švęsti atviromis širdimis ir pakeltomis galvomis.

„Ši diena – tai mūsų vienybės, sutarimo rezultatas. Laisvė – tik priemonė laisvai gyventi, laisvai pasirinkti savo kelią, laisvai ieškoti savo gyvenimo vietos. Norėčiau palinkėti, kad mes neklaidžiotumėme tuo keliu, pasiektumėme kiekvienas savo tikslą, nes mūsų tikslai lemia bendrą valstybės siekį“, – sakė Seimo narys E. Pupinis.

Renginyje pasirodė mokyklų meno kolektyvai. Grojo gimnazisčių grupė „U gros“, Utenos Adolfo Šapokos gimnazijos orkestras, savo kūrybos dainas atliko Greta Zabulytė ir Augustė Šutinytė. Daug dėmesio buvo skiriama liaudies motyvams – šokiams ir dainoms.

„Ši diena – tautiška šventė, kai prisimenama, kaip buvo kovota už Lietuvos Nepriklausomybę. Tada tikriausiai kiekvieno žmogaus kasdienybėje buvo liaudiškų aspektų, nesvarbu, ką jie bedarytų. O dabar tikimasi bent per šventes priminti lietuvių liaudies kūrybos grožį“, – kalbėjo renginio žiūrovė Simona Marija Legenytė.

Patalpinta: Rašiniai