Mumija ir Papūga: „Mums negėda mylėti savo šalį“

Žurnalistikos bakalauro 4 kurso studentas, „0311“ autorius Kęstutis Neverauskas. Autoriaus nuotr.
Žurnalistikos bakalauro 4 kurso studentas, „0311“ autorius Kęstutis Neverauskas. Autoriaus nuotr.

Ketvirto kurso žurnalistikos studentas Kęstas Neverauskas – Mumija ir dizaino studijas jau baigęs, elektroninės muzikos pasaulyje gerai žinomas Papūga (muzikos autorius prašė kreiptis pseudonimu) įpūtė reto Lietuvos muzikos padangei patriotinio vėjo gūsį – repą.

Vaikinų duetas radijo stotyje „Zip Fm“ išleido Lietuvos Nepriklausomybės atkūrimo dienai skirtą kūrinį „0311“.

Vilniaus senamiestyje apie šios dienos reikšmę ir dainos gimimą kalbėjausi su autoriais .

Kęstai, šiandieninėje muzikoje vyrauja kažkokia individualistinė, pesimistiška mada knaisiotis savyje Iš kur ši neįprasta ir nepopuliari Jūsų Kovo 11-osios tema?

Kęstas: Šio kūrinio gimimas kiek juokingas. Po pirmo mūsų darbo su Papūga  kilo mintis kurti proginius „gabalus“. Iš pradžių orientavomės į moteris (juokiasi) – po kūrinuką Šv. Valentino dienai, Kovo 8-ajai ir štai atėjo Nepriklausomybės atkūrimo diena. Tai nebuvo žaidimas, tiesiog sutapimas. Mes nebijome pasakyti, kad mylime savo šalį ir esame patriotai.

Papūga: Mes seniai tam pribrendome. Atėjo laikas pasakyti tai, ką galvojame, o šventė buvo tiesiog paskatinimas, pastūmėjimas padirbėti, ne vien tik pirma pasitaikiusi tema. Svarbiausia, likome ištikimi savo stiliui ir pasakėme tai, ką norėjome.

O ką norėjote pasakyti?

Kęstas: Rašydamas tekstą nenorėjau visko politizuoti, nueiti pačiu lengviausiu keliu – versti viską krizei. Norėjau papasakoti Lietuvos istoriją 1940-1990 metais taip, kaip mes ją įsivaizduojame.

Jau minėjote, kad esate patriotai. O ką reiškia Kovo 11-oji Jums, kaip paprastiems žmonėms ir kūrėjams?

Kęstas: Tai laisvės simbolis. Jei ne ji, mes negalėtumėme nei laisvai keliauti, nei kurti. Taip pat niekas negalėtų pas mus atvažiuoti, negalėtume mokytis iš kitų ir bendradarbiauti. Štai Papūga prieš porą dienų Klaipėdoje grojo kartu su pasaulinio lygio atlikėjais. Neįsivaizduoju, kaip tai būtų įmanoma prieš 20-30 metų. Šitas kūrinys mums yra laisvo žodžio išraiška.

Papūga: Kovo 11-oji nėra kažkokia „super“, kad būtinai norėtumėme ją pažymėti ir įamžinti. Visus metus myliu Lietuvą. Tik liūdina emigracija, kai masiškai išvažiuoja visi – tiek vidutinybės, tiek talentai. Mes norėjome parodyti, kad čia lieka žmonių, norinčių ir galinčių kurti, tobulinti Lietuvą.

Kęstas: Mes jokiu būdu nesakome, kad tie, kurie išvažiuoja iš Lietuvos, yra parsidavėliai ar panašiai. Kūrinys skirtas ir jiems. Norime priminti, kad turime, kuo didžiuotis.

Tai išvažiuoti niekur neketinate?

Kęstas: Mes galime sakyti ir vaidinti, kad niekur neišvažiuosime, o kas išvažiuoja – tai yra baisūs išdavikai. Ne. Niekas nežino, kas bus po poros metų. Gal atsiras žmona ir vaikai, ir nebus sviesto užtepti ant duonos.

Papūga: Pusę metų  gyvenau Olandijoje. Ateities ten niekada neplanavau, tačiau nematau nieko gėdingo porą metų padirbėti užsienyje, kol atsistosi ant kojų. Tik man labai nepatinka, kai visą gyvenimą kur nors Amerikoje praleidę žmonės, vos bemokantys lietuviškai, mušasi į krutinę ir sako esą patys tikriausi lietuviai. Tai kažkaip neteisinga.

Girdėjau kūrinio „0311“ gimimas buvo gan įdomus. Papasakokit plačiau apie jį.

Kęstas: „Gatvės lyga“, laida kurioje debiutavo mūsų daina, prasideda trečiadieniais 22 val. Įrašinėti baigėme 21.40 val. Į eterį norėjome paleisti dar iki Kovo 11-osios, kad kuo daugiau žmonių spėtų ją išgirsti. Smagu, kad pavyko su laidos vedėju Svaru susitarti. Jis tą pačią dieną ją įtraukė į laidos grojaraštį.

Jūsų kūrinys jau kelios dienos sklando internete ir radijuje. Kokio grįžtamojo ryšio iš klausytojų sulaukėte?

Kęstas: Įkėlėme dainą į neformalios muzikos forumą. Žinoma, ten protingų komentarų sunku sulaukti. Pavyzdžiui: „Muzika trukdo klausyti, bet šiaip geras darbas“. Iš tokių vertinimų tik pasijuokiame. Lengviausia to ryšio sulaukti iš draugų. Labiausiai patiko vieno žmogaus išsakyta mintis, kad „gabalą“ padarėme jaunatviškai ir stipriai. Beje, „Soundcloud“ tinklapyje per kelias dienas ją perklausė beveik du šimtai žmonių – tiek, kiek pirmąjį mūsų kūrinį „Deimantai“ per tris savaites.

Papūga: Mums dabar lengviau prieiti prie draugų, bendraminčių, pažįstamų. Iš jų daugiausia dėmesio ir susilaukiame. Keisčiausia tai, kad net mano tėvams ši muzika patinka. Vyresni žmonės supranta mintį, klausosi ir gilinasi į žodžius.

Visame kūrinyje skamba Vytauto Landsbergio kalbos žodžiai, pasakyti skelbiant Lietuvos Nepriklausomybės atkūrimą. Apie jį ir repuojate. Ar jis yra Jūsų politinis idealas?

Kęstas: Kaip ir sakiau – nenorėjome politizuoti dainos. Tiesiog jis buvo žmogus, pasakęs mums reikiamus žodžius.

Papūga: Kūrinyje galėjo būti bet kas kitas: ir Kazimiera Prunskienė, ir Andrius Kubilius. Tik Vytauto Landsbergio pasakyti žodžiai buvo svarbiausi ir, ko gero, geriausi.

Ne iš vieno žmogaus jau girdėjau apie Jūsų kūrinio sukeliamas emocijas. Dažnas sako, kad jam nugara pasišiaušia užplūsta didžiulis pasididžiavimas Tėvyne. Retas kūrinys taip veikia. Kaip Jums tai pavyko?

Kęstas: Mums pavyko tai, ką norėjome padaryti – perdavėme emocijas. Svarbiausia, nenuėjome į graudulius, kaip yra mėgstama per tokias šventes.

Papūga: Radome aukso viduriuką. Žodžiai buvo geri, o muzika dinamiška, prisidėjo ir Vytauto Landsbergio įkvėpianti kalba.

Ko galite palinkėti žmonėms, kuriuos „užkabino“ Jūsų daina, ir tiems, kurie dar tik ją atras?

Kęstas: Būna žmonių, kuriems gėda pasakyti: „Tėti, aš tave myliu“, tad yra ir tokių, kuriems sunku prisipažinti, kad myli savo šalį. Noriu palinkėti, kad jie to neslėptų.

Papūga: Lietuvoje nieko nėra neįmanoma. Gali viską kritikuoti ir sakyti, kaip čia blogai, bet štai – baigiau mokslus, tiesa, dirbu nedaug, bet vis dar gyvas ir tobulėju. Svarbu užsibrėžti savo tikslą ir dirbti. Tada gali viską.

Šylant orui Mumija ir Papūga ruošia naują, vasarišką hitą, su šiokiu tokiu komercijos prieskoniu. Belaukdami jo, galite dar kartą perklausyti dainą „0311”.

Patalpinta: Rašiniai