Decibelai


Universiteto garsai

Studentai + nekomercinė muzika = „Start FM“

Liaudies pasakymą, kad darbymetį ir akmuo kruta, puikiai atspindi radijas. Tik vis kita laida reiškia vis kitą darbymetį, vis kitiems žmonėms.

Profesionalūs chorai – patikimose rankose

Vilniaus universitetas garsėja ne tik savo istorija, mokslo pasiekimais, bet ir meno kolektyvais, iš kurių – net trys chorai. Visiems vadovauja viena moteris – Rasa Gelgotienė.

Tyliau

Bandant išgirsti tylą

Ar kada pagalvojote, ką reikštų gyventi tyloje? Kaip komunikuotumėte su aplinkiniais žmonėmis? Kurčiųjų ir silpnai girdinčiųjų Lietuvoje yra daugiau nei trys tūkstančiai.

Tarp triukšmo ir meditacijos

Gyvename triukšmingoje aplinkoje. Besileidžiančių lėktuvų ūžesys, pravažiuojančių automobilių gaudesys, vykstantys remonto darbai… Tokia įvairovė sudaro triukšmą…

Miesto garsai

Lietuvoje baiminamasi skambinti varpais

Nuo neatmenamų laikų žmogaus gyvenimas yra lydymas varpų skambėjimo. Jų skambesys nuolat kviečia prisikelti, išaušus naujam rytui, o praktikuojančiam religiją – eiti į mišias.

Reklama neatakuos, klasika neskambės

Viešajame transporte niekada nebūna tylu: žmonių pokalbiai, gatve važiuojančių automobilių skleidžiamas triukšmas, šalia sėdinčio žmogaus ar vairuotojo klausoma muzika.

Už sienos

Ir bendrabutyje įmanoma gyventi ramiai

Sakoma, jog neapsistojęs bendrabutyje, nepatirsi tikro studentiško gyvenimo. Daugybė naujų pažinčių, kurios perauga į tikrą draugystę, vakarėliai, linksmybės, visai šalia esantys…

Kaimynai mėgaujasi roko grupės garsais

Kūrybingi, jauni, entuziastingi bei veržlūs – šie eptitetai puikiai atitinka Edinburge gyvenančios lietuvių roko grupės „Linija“ apibūdinimą. Visai neseniai susikūrusios grupės lyderis Tautvydas Andrulevičius…

Redakcijos žodis

Oro dalelės suvirpa, pasklinda banga, o kartais įpykus ir riktelėjus – net visas cunamis. Jos gali skrosti vandeniu, plienu, dujomis, nuo jų nepabėgsi, nebent užsidarysi vakuume. Mokslininkai šiam reiškiniui sukūrė formules, mes – tekstus. Taip, tai – garsas, kuris tapo mūsų redakcijos, aštuonių skirtingų tekstų, bendra tema.
Garsą mėginame užrašyti, patalpinti šiuos oro virpesius į penklinę. Kartais jis virsta tyrimo objektu – bandoma nustatyti, kokią įtaką turi ne tik žmonėms, bet ir augalams. Kiti tiesiog juo mėgaujasi sėdėdami operos teatruose ar šokdami vakarėlyje. Vieni garso bijo kaip velnias kryžiaus, kitiems – tai neišvengiamas darbo minusas. Ketvirtos redakcijos nariams garsas – dar viena žurnalistinė patirtis, ieškant temų, kalbinant pašnekovus gyvai ir gaudant oro virpesius, išgirstus telefono ragelyje, verčiant garsus į raides. Viskas dėl tavęs, mielas skaitytojau.
Kaip oro dalelių virpesiai sklinda plačiai, taip ir mes į garso temą pažvelgėme neribodami savęs. Mums garsas – radijo bangos, choro dainos, muzika viešajame transporte ir varpo dūžiai. Mes pabandėme išgirsti tylą, suprasti, kaip garsą išreikšti gestais.
Ieškojome, kaip pabėgti nuo triukšmo, tyrinėjome bendrabučio garsus. Sienos, pasirodo, tokios pat plonos, studentai – balsingi ir vieningi. Išsiaiškinome, kad kaimynams roko grupės narių grojama muzika netrukdo, tačiau kai kuriems nepatinka bažnyčių varpų dūžiai.
Patinka ar nepatinka, bėgame ar mėgaujamės, garsas mus lydi anksčiau nei raštas, todėl išmokime juo mėgautis. Tikimės, kad mėgausitės ir mūsų tekstais.

Redakcija:

Dovilė Trepkevičiūtė (redaktorė)
Indrė Urbaitė
Vytautas Urbonas
Kristina Uscilaitė
Darius Verseckas
Rimantas Zagrebajev
Liucija Zubrutė (kalbos redaktorė)
Evelina Žičkevičiūtė (fotoredaktorė)