Studentai + nekomercinė muzika = „Start FM“

„Start FM“ programą sudaro laidos, kurių tematika – nuo akademinio studentų gyvenimo iki futbolo klubo aistruolių aktualijų”, – temas pristatė radijuje dirbanti komanda. Autoriaus nuotr.
„Start FM“ programą sudaro laidos, kurių tematika – nuo akademinio studentų gyvenimo iki futbolo klubo aistruolių aktualijų”, – temas pristatė radijuje dirbanti komanda. Autoriaus nuotr.

Liaudies pasakymą, kad darbymetį ir akmuo kruta, puikiai atspindi radijas. Tik vis kita laida reiškia vis kitą darbymetį, vis kitiems žmonėms. Šešerius metus gyvuojantis studentiškas Vilniaus universiteto radijas „Start FM“ nuolat transliuoja nekomercinę muziką ir „neužkiša“ eterio reklamomis. Tai vienintelis tokio tipo transliuotojas Lietuvoje. 94,2 MHz dažniu skamba regis, metalas, džiazas ir kiti muzikos stiliai.

Muzika, skirta pertraukoms

Liko minutė iki eterio. Laidos vedėja perduoda telefoną kolegai. Pasirodo, žmogus, kuris kalbės už pusvalandžio, jau tuoj turėtų skambinti ir pasitikslinti, kaip ateiti į studiją. Netrukus tai nutinka. Jis eina pasitikti būsimo, kartu dirbančios merginos pašnekovo. „Muziką naudojam ne šiaip, kad ji grotų, bet ir techninei pertraukėlei, studijoje kalbančių žmonių pakeitimui, patiems pailsėti ar klausimus susiderinti“, – baigęs darbą, prasitaria vienas ilgiausiai dirbančių laidos „17 puslapis“ vedėjų, studentas Ovidijus Vyšniauskas. Transliacijos metu galima kalbėtis tik su garso specialistu, kuris pasiruošęs imtis darbo, jeigu nutrūktų transliacija ar iškiltų kitų nesklandumų ir muzikos redaktoriumi, tikrinančiu rytojaus dainų programą. Vienas po kito keičiasi žmonės ir balsai eteryje, pertraukų metu persimetama žodžiu, kas buvo ne taip, kur padaryta klaida.

Radijuje pastoviai dirba apie 60 Universiteto studentų. Autoriaus nuotr.
Radijuje pastoviai dirba apie 60 Universiteto studentų. Autoriaus nuotr.

„Kamčiatkoje“

Dabar Vilniaus universiteto radijas yra įsikūręs studentų miestelyje, vadinamu „Kamčiatka“, tiksliau Saulėtekio alėjoje 49. Kol dar neįvyko pilietinė akcija „Darom“, prie įėjimo į rūsyje esantį „Start FM“ daug šiukšlių, seni vamzdžiai ir išmesta sofa. Ant durų keli „tagai“. Jie primena klausimą, užrašytą prie Žaliojo tilto stotelės: „Kas sutramdys graffiti’stą?“. Klausimas didelei daliai pasaulio. Jei esate pakviestas kalbėti tiesioginiame eteryje ir lūkuriuodamas prie durų pastebite šį vaizdą, nesijaudinkite, praėję apleistu rūsio koridoriumi, pateksite į jaukią, studentiškai sutvarkytą radijo studiją. „Kai pirmą kartą čia atėjau, išsigandau šio rūsio, kol nepamačiau studijos“, – prisiminė viena „17 puslapio“ laidos vedėjų Jorė Janavičiūtė.

Žinoma, radijas įsikūręs patogiausioje vietoje studentams, visai šalia jų. Tačiau ar ji gera visiems? „Manau, kad ši vieta sunkiai pasiekiama svečiams, nes jiems dažnai yra didelis atstumas atkeliauti. Ne visi žino pasakymą „Kamčiatkoj“. Tuomet reikia aiškinti, kad dar įėjimas iš kiemo pusės pro kažkokias metalines duris“, – kalbėjo radijuje dirbanti Milda Vilikanskytė. Kita vertus, laidų kūrėjų nuomone, kviečiami svečiai atkeliauja, nekreipdami dėmesio į atstumą, dėl to, kad radijas daug ką žavi, norisi pamatyti, kaip atrodo studija, išgyventi jausmą kalbant tiesioginiame eteryje.

Persikels

„Radijo studijos patalpas įsivaizduoju kaip atskiras 5-6 erdves, tarpusavyje jungiamas skaidriomis pertvaromis, bei visiškai izoliuojančias garsą“, – rašė „Start FM“ direktorius Andrius Valašinas radijo studijos Maironio g. 7 įrengimo vizijoje. Laidas vedantys studentai kalba, jog nepaisant to, kad teks toliau keliauti, senamiestis jiems yra geresnė vieta radijo studijai. Planuojama įgyvendinimo data – nepateikta, tačiau Vilniaus universiteto Žurnalistikos instituto direktoriaus prof. Žyginto Pečiulio nuomone, tikimasi, jog dabartiniai pirmakursiai to sulauks dar studijuodami Universitete. „Start FM“ turėtų įsikurti Žurnalistikos instituto antrame aukšte, kuris ateityje bus remontuojamas. Kol kas jis yra uždarytas. Dabartinė eterio svečių patalpa pritaikyta dviem žmonėms. Planuojamoje radijo studijoje, aplink apskritą stalą, galės diskutuoti penki asmenys. Taip pat numatomas geresnės įrangos įsigijimas bei kiti pokyčiai.

Nekomercinė muzika

Šis radijas yra išskirtinis tuo, kad transliuoja autorių teisių neapribotą muziką. Jis leidžia dainas, už kurias jų autoriai nereikalauja atlygio. Kai kurie kūriniai yra naudojami pagal „Creative commons“ licenciją. „Lietuvos autorių teisių gynimo asociacija apsilanko kiekvienais metais, siūlydama pasirašyti autorinių teisių sutartį, tačiau jie neturi jokių įrodymų, kad mes leidžiam muziką, kurios, remiantis teisiniais aktais, neturėtume. Kartais reikia išsiųsti jiems sąrašus“, – apie vienintelio nekomerciniu pagrindu sukurto radijo santykius su asociacija kalbėjo muzikos redaktorius Povilas Šklėrius. Tačiau „Start FM“ galima išgirsti ir dainų, už kurias paprastai yra mokamas autorinis atlyginimas. Repo grupė „G&G Sindikatas“ yra suteikusi leidimą šiam radijui leisti jų dainas neatlygintinai. „Dažnai atlikėjai ar grupės mums patys atsiunčia savo sukurtus albumus, kad jie būtų paleidžiami radijuje“, – kalbėjo P. Šklėrius.

Patalpinta: Rašiniai