Ir bendrabutyje įmanoma gyventi ramiai

Dauguma bendrabučiuose gyvenančių studentų solidarūs – skųstis dėl triukšmo neina. Mindaugo Drigoto nuotr.
Dauguma bendrabučiuose gyvenančių studentų solidarūs – skųstis dėl triukšmo neina. Mindaugo Drigoto nuotr.

Sakoma, jog neapsistojęs bendrabutyje, nepatirsi tikro studentiško gyvenimo. Daugybė naujų pažinčių, kurios perauga į tikrą draugystę, vakarėliai, linksmybės, visai šalia esantys kurso draugai, su kuriais visada galima pasitarti ruošiantis seminarui ar egzaminui. Tik pliusai. Tačiau ar nuolatinis bruzdesys netrukdo ilsėtis ir mokytis?

Taisyklės griežtos

Bendrabučiuose galioja ne tik įstatymų numatytos ramybės valandos, bet ir vidaus taisyklės. Patalpose negalima girtauti, rūkyti, garsiai klausytis muzikos, šiukšlinti ir kitaip trukdyti kitiems gyventojams ilsėtis bei mokytis. Nors už nusižengimus skiriamas įspėjimas ar net šalinimas iš bendrabučio, jaunuoliai visada atranda būdų, kaip tas taisykles apeiti. Vieni „apšilinėja“ prieš kelionę į naktinį klubą, kiti švenčia kiekvieną sėkmingai išlaikytą egzaminą ar kontrolinį darbą. Tačiau ne visi linksmindamiesi susimąsto apie šalia esančius kaimynus.

Dauguma skųstis neina

Dauguma kalbintų studentų nesiskundė, jog bendrabutyje dėl triukšmo gyventi neįmanoma. Vilniuje, Saulėtekio studentų miestelyje, gyvenanti Simona Žiauberytė teigė, jog vieną kartą į mėnesį kaimynų švenčiamas gimtadienis – ne pasaulio pabaiga. „Vieną naktį pakentėti nesunku. Juk studentai turėtų būti solidarūs. Nieko baisaus, jei kelis kartus per naktį prabundu dėl skambančios dainos. Be to, ir pati kartais patriukšmauju, todėl būtų nesąžininga kažkam skųstis“, – pasakojo būsima archeologė. Tokiai nuomonei pritarė ir Klaipėdos universitete studijuojanti Ieva Kancevičiūtė, tačiau mergina kategoriškiau vertino naktinius garsus: „Triukšmo mano bendrabutyje nėra daug. O, jei naktį kažkas labai garsiai linksminasi, pati nueinu ir paprašau, kad elgtųsi tyliau. Dažniausiai suveikia. Jei tai nepadėtų, galėčiau ir policiją iškviesti. Man poilsis tikrai svarbus“, – sakė režisūrą studijuojanti antrakursė.

Mykolo Romerio universitete studijuojantys ir bendrabutyje gyvenantys Indrė Navikaitė ir Mantas Garšvinskas pasakojo, kad triukšmas didelių nepatogumų nesukelia. „Aš ir pats kartais patriukšmauju, todėl kitiems nieko nesakau, – juokavo M. Garšvinskas, – labiausiai trukdo mano kambario draugas, kuris naktimis nemiega. Iki 4 val. ryto kažką veikia, paskui 7 val. keliasi į paskaitas ir vėl mane prabudina. Mokytis tai netrukdo, nes studijų medžiagą skaitau įsidėjęs ausines ir klausydamas muzikos.“ Socialinį darbą studijuojanti I. Navikaitė pasakojo mieganti taip kietai, kad net negirdi, kai keliasi jos kambario draugės: „Todėl ir aš stengiuosi jų rytais neprižadinti ir susitvarkyti kuo tyliau ir greičiau.“

Vienintelė iš kalbintų studentų triukšmu skundėsi Lietuvos sveikatos mokslų universiteto studentė Monika Vieversytė. „Dienomis bendrabutyje nebūnu, todėl grįžusi labai noriu pailsėti. Bendrabutis labai neramus, girdisi bet koks triukšmas. Nors yra budėtojas, kuris ateina nuraminti besilinksminančius, po kurio laiko jie vėl įsismarkauja. O realių bausmių sulaukia retai“, – pasakojo medicinos pirmakursė. Merginai labiausiai trukdo už sienos gyvenančios kaimynės, kurios naktimis garsiai žiūri filmus. „Sienos labai plonos, todėl viskas girdisi. O jos apie 3-4 val. nakties dar sugalvoja aptarti matytą filmą“, – dėl tylos trūkumo skundėsi M. Vieversytė.

Triukšmingi pietiečiai Baltupiuose

I. Navikaitė ir M. Garšvinskas teigė, jog bendrabutyje gyventi tikrai įmanoma. „Pagrindinis ir didžiausias triukšmo šaltinis – užsieniečiai, atvykę studijuoti pagal Erasmus programą. Kadangi dauguma iš jų pietiečiai – labai garsiai reiškia emocijas“, – sakė antrakursis M. Garšvinskas. I. Navikaitė papasakojo, jog svetimšaliai socialiniame tinklapyje yra sukūrę virtualią Erasmus studentų grupę, kuri vadinasi „Party all the time“ (liet. – linksminkis nuolatos). „Ten jie diskutuoja ne tik apie mokslus, bet ir tariasi, kuriame aukšte šį kartą rengs „kitchen party“ (liet. – vakarėlis virtuvėje). Įsivaizduokite, koks triukšmas kyla, kai apie 50 žmonių susirenka nedidelėje patalpoje ir ten linksminasi. Nei apie mokymąsi, nei poilsį nėra jokios kalbos. Bendrabučio budėtojas nemoka angliškai, todėl negali jų sudrausminti, todėl kartais ženklais parodo, kad elgtųsi tyliau. Tačiau tai neduoda jokių rezultatų. O pačiai vienai eiti pas 50 studentų prašyti elgtis tyliau nesmagu“, – pasakojo socialinį darbą studijuojanti mergina.

Patalpinta: Rašiniai