Žurnalistikos studentės filmą rodė dvi Latvijos televizijos

Miera gatvės gyventojus jungia ne tik tramvajaus linija, bet ir svajonės.

Jaunos žurnalistės iš Lietuvos darbas sulaukė dėmesio kaimyninėje šalyje. Latvijos nacionalinis kanalas LTV1 šią savaitę žiūrovams parodė Vilniaus universitete žurnalistiką studijuojančios Jorės Janavičiūtės kartu su komanda režisuotą filmą „Svajonės iš Miera gatvės“ (angl. Dreams from Miera Street).

Miera gatvės gyventojus jungia ne tik tramvajaus linija, bet ir svajonės.

Šį trumpametražį filmą VU žurnalistikos programos trečio kurso studentė su kolegomis iš Latvijos ir Ukrainos susuko rugpjūtį Rygoje vykusioje tarptautinėje vasaros mokykloje „Riga Summer School 2012: Find, Feel, Film“.

Anksčiau šį filmą galėjo pamatyti ir Latvijos nacionalinės televizijos valdomo kanalo LTV7 žiūrovai.

Vasaros mokykloje studentų darbas „Svajonės iš Miera gatvės“ pelnė du apdovanojimus – įvertinimo sertifikatą (už antrą geriausią filmą) ir publikos favorito titulą.

Filme pasakojama apie tramvajaus vairuotoją Inesę, kuri kasdien važiuoja Miera (lat. Taikos) gatve. „Šioje gatvėje ji gimė ir užaugo. Apie gatvę kalba Inesė ir žmonės, reprezentuojantys įvairias gatvės vietas. Šiuos žmones vienija ne tik erdvė, bet ir svajonės. O kasdienė kelionė tramvajumi nebėra tiesiog eilinis važiavimas“, – sakė filmo autorė J.Janavičiūtė.

Beveik dvi savaites trukusioje vasaros mokykloje dalyvavo aštuoniolika studentų iš devynių skirtingų šalių. Jie klausėsi praktinių ir teorinių paskaitų apie filmų kūrimą.

Vėliau jie buvo suskirstyti į penkias komandas ir sukūrė šešis trumpametražius filmus (juos galima pamatyti čia). Kiekvienai komandai buvo paskirtas skirtingas Rygos rajonas ar gatvė, kuri turėjo įkvėpti pasakojimui apie miesto identitetą. Pagrindinį prizą laimėjo studenčių iš Gruzijos, Moldovos ir Italijos sukurtas filmukas „Kas nuspalvina Rygą?“ (angl. Who colors Riga?) apie grafičių menininkus.

Vasaros mokykloje dalyvavusi J.Janavičiūtė džiaugėsi pasitaikiusia galimybe sukurti filmą. „Filmo kūrimas vasaros mokykloje buvo vertinga patirtis, teko dirbti su tarptautine komanda, išmokti viską perimti į savo rankas, dirbti ir galvoti greitai, mat šiek tiek daugiau nei per savaitę nufilmuoti ir sumontuoti kad ir trumpą dokumentinį filmą yra nemenkas iššūkis, kai paprastai prie to didelė komanda dirba pusę metų, metus ar dvejus“, – teigė studentė.

Pasak jos, tai taip pat buvo keista patirtis, nes ne kasdien tenka keliauti į gimdymo namus ir kalbėtis su jaunais žmonėmis, ką tik tapusiais tėvais, užsukti į kapines ir sutikti ten savanoriaujantį žmogų ar pusę dienos važinėti tramvajumi ir kalbėtis su vairuotoja, kuri tikina dirbanti savo svajonių darbą.

J.Janavičiūtė džiaugėsi, kad pasisekė rasti tokį įdomų personažą kaip Inesė, kuri filmo komandai atskleidė gausybę istorijų ir jiems teko ilgai sukti galvą, kas turi atsidurti filme, o kas ne. Dėl to, anot jaunosios režisierės, buvo kilusi idėja sukurti atskirą filmą vien apie tramvajaus vairuotoją. „Dokumentikoje žavu tai, jog turi filmo idėją, rėmą – scenarijų, o toliau leidies į nežinomybę, nežinai, kur tai nuves. Šįkart nuvedė prie svajonių“, – pasakojo ji.

Pernai Rygos vasaros mokykloje dalyvavę VU žurnalistikos programos studentai taip pat pelnė apdovanojimų. Pirmą vietą pelnė Vytenis Radžiūnas kartu su Latvijos ir Islandijos atstovėmis sukūręs filmą „Ryga: gatvės istorija“ (angl. Riga: The Story Of a Street). Antrosios vietos apdovanojimas skirtas kitai tarptautinei komandai – Monikai Urbonavičiūtei, honkongietei ir dviems latviams, sukūrusiems filmą „Iš Purvciems su meile…“ (angl. From Purvciems with Love…). Prizininkų darbai taip pat buvo demonstruojami per Latvijos nacionalinę televiziją.

Filmas:

Patalpinta: Lietuvoje, Naujienos