Ironija mus išgelbės?

Svetainė „Milijonas priežasčių, kodėl Lietuva yra geriausia šalis pasaulyje“

Turbūt visi žinote, kad 1943 metais į Štuthofo koncentracijos stovyklą buvo išvežtas vienas iš iškiliausių Lietuvos prozininkų Balys Sruoga. Taip, tai žino visi. Žino visi ir žymiausią jo knygą – „Dievų mišką“. Knygą, kurioje buvo pilna ironijos ir pasišaipymo iš lagerių tvarkos, elgesio su kaliniais. Tuomet rašytojas teigė, kad vienintelis būdas lageryje neprarasti sveiko proto ir orumo, buvo pažvelgti į viską su humoru. Panašu, kad rašytojas buvo teisus. Kuomet gyventi pasidaro be galo sunku, į viską reikia pažvelgti iš kitos, kiek linksmesnės pusės. Būtent taip krizės akviaizdoje elgiasi ir svetainės „Milijonas priežasčių, kodėl Lietuva yra geriausia šalis pasaulyje“ (www.millionreasonswhylithuaniaisthebestcountryintheworld.com) kūrėjai.

Kaip jau supratote iš pavadinimo, ši svetainė yra viena didžiulė ironiškų priežasčių suvestinė, kodėl Lietuva yra geriausia šalis pasaulyje. Taip, tai yra visos tiesos apie Lietuvą svetainė, kurią kuria ir vertina patys lankytojai – lietuviai. Kiekvienas apsilankęs svetainėje gali atsiųsti savo priežastį, kodėl jo nuomone Lietuva yra geriausia šalis pasaulyje, o kiti lankytojai galės tai įvertinti. „Lankytojų siunčiami komentarai tiesiog atspindi šalies realijas, perteikia Lietuvos žmonių nuotaikas ir nuomones. Kad ir kokie ironiški bei sarkastiški gali pasirodyti svetainėje publikuojami faktai apie Lietuvą, pirmiausia jie yra teisingi“ – teigia tinklalapio autoriai.

Tarp kitko, ironiška, tačiau pačios idėjos autorius ne lietuvis, o latvis. Pasirodo tokia idėja pirmiausiai gimė Latvijoje ir būtent šioje šalyje buvo pirmiausiai įgyvendinta. Svetainė Latvijoje pradėjo veikti 2007 metais. Tame pačiame tinklalapyje juokaujama, jog taip atsitiko dėl to, kad Latviją krizė pasiekė anksčiau nei Lietuvą.
Iš pradžių, tik pasirodžiusi svetainė nesulaukė didelio populiarumo. Kaip savo tinklaraštyje teigia www.millionreasonswhylithuaniaisthebestcountryintheworld.com administratorius (red. past. lietuvis), pirmasis startas nepavyko, nes dėl per mažo entuziazmo startuojant tinklalapis turėjo tik 5 ironiškus pavyzdžius apie Lietuvą, o tai buvo akivaizdžiai per mažai, kad lankytojai, kaip sakoma, „užsikabintų“. Antras startas buvo žymiai sėkmingesnis. Dabar šią svetainę žino daugybė internautų, jis buvo paminėtas daugelyje populiariausių Lietuvos tinklaraščių. Svetainė netgi buvo nominuota Login 2010 apdovanojimuose.

Patalpinta: Lietuvoje, Naujienos