Jaunos plaukikės pergalės – ne vien aukso medaliai

Lietuva – maža šalis, tačiau didelė savo pasiekimais ir pergalėmis visame pasaulyje. Rūta Meilutytė – Lietuvos plaukikė, olimpinė pasaulio ir Europos čempionė, pelniusi daugiau nei 5 aukso medalius, tarp jų – ir olimpinį aukso medalį. Tačiau ar tai, ką davė ši jauna ir patriotiška mergina, yra tik didžiulės pergalės ir medaliai mūsų šaliai?

Rūta Meilutytė. Asmeninio archyvo nuotr.

Plaukikė, iškovojusi Lietuvai ne tik medalius

Plaukikės triumfą 2012 metais olimpinėse varžybose stebėjo ne tik visas pasaulis, bet ir visa Lietuva. Lietuvos plaukikas, nacionalinis čempionas ir rekordininkas Vytautas Janušaitis teigė, jog kiekviena sporto šaka, turėdama olimpinį čempioną, tampa populiaresnė, ypač dėmesys padidėja iš žiniasklaidos pusės. Iš tiesų, po Rūtos sėkmės 2012 metais vykusiose Olimpinėse žaidynėse, Lietuvos žmonių susidomėjimas plaukimu padidėjo.

Pasak Lietuvos plaukikės, olimpinės čempionės ir rekordininkės Linos Kačiušytės, šiuo metu baseinuose visos plaukimo grupės yra pilnos ir laisvų vietų tenka laukti labai ilgai, žmonių susidomėjimas šia sporto šaka yra tikrai didelis. Praėjus metams po R. Meilutytės pergalės olimpinėse varžybose, 2013 metais Kaune buvo rekonstruotas „Girstučio“ baseinas, kuris yra pritaikytas treniruotis sportininkams. Tačiau nors tokių baseinų vis dar trūksta ir rengti olimpinius čempionus sąlygos Lietuvoje vis dar nėra pačios geriausios, pasak V. Janušaičio, jos nuolat gerėja. „Plaukimo federacija didelį dėmesį skiria jauniems, talentingiems plaukikams tobulėti. Vyriausybė priėmusi sprendimus dar šiemet statyti  du nacionalinės svarbos objektus – baseinus Klaipėdoje ir Vilniuje, kurie atitiks tarptautinius standartus. Taigi, manau, kad sąlygos plaukimo sporto šakai Lietuvoje sparčiai taisosi“, – sako jis.

Graži tradicija, vienijanti žmones

Dėl Rūtos Meilutytės Lietuva šiuo metu turi rengiamas varžybas, jau spėjusias tapti gražia tradicija šalyje. 2013 metais šalies plaukikė įsteigė savo vardo taurę ir surengė šeimų plaukimo varžybas – „Rūtos Meilutytės taurė“. Jau ne vieną kartą vykęs renginys, suvienijęs šeimas dalyvauti ir kovoti dėl R. Meilutytės taurės, pasiekia vis didesnį žmonių susidomėjimą. Ši mintis plaukikei kilo dėl noro sutelkti visas šeimas, jog kiekvienas suvoktų, kad juos sieja daug daugiau nei kasdieninis gyvenimas. Varžybos rengiamos ir finansuojamos iš Rūtos Meilutytės paramos ir labdaros fondo, kurio vienas iš tikslų – organizuoti ir remti tokius sporto renginius Lietuvoje. Renginyje dalyvaujančios šeimos sumoka simbolinį dalyvavimo mokestį ir visos lėšos, surinktos šio renginio metu, keliauja į R. Meilutytės labdaros ir paramos fondą, iš kurio pinigai yra skiriami socialiai remtinoms šeimoms. Plaukikės rengiamos šeimų varžybos ne tik padeda sunkiai gyvenantiems Lietuvos žmonėms, bet kartu stengiasi vienyti šeimas ir visus šalies žmones.

Dideli siekiai

Nors Lietuvos olimpinė čempionė gyvena ir treniruojasi Anglijoje, ne kartą yra minėjusi, jog ji – ištikima lietuvė, kovojanti už savo šalį ir tai, ką ji davė ir suteikė Lietuvai, yra visus žmones vienijanti jėga. Kaip sakė Lietuvos plaukikas V. Janušaitis, Rūtos patriotiškumas, nuoširdumas ir atsidavimas plaukimui parodė, kad maža šalis gali atrasti ir išugdyti olimpinius čempionus. Jos pergalės ne vieną mūsų įkvepia siekti užsibrėžtų tikslų ir stengtis juos įgyvendinti. Šalies plaukikė kiekvieną kartą sutelkia žmones stebėti finalus, džiaugtis ir jaudintis kartu, siekia įkvėpti tikėjimo ir vienybės jausmo. Ši vasara ypatinga ne tik visam pasauliui, bet ir Lietuvai, kurios plaukikė Rūta Meilutytė dalyvaus olimpinėse žaidynėse Rio de Žaneire, Brazilijoje, sieks geriausių rezultatų ir toliau nenustos garsinti Lietuvos vardo visame pasaulyje.