Internetinis verslas ir gyvenimas vis kitoje pasaulio šalyje – nebe svajonė, o kasdienybė

Nors per pastarąjį šimtmetį dėl įvairių geopolitinių priežasčių lietuviai negalėjo net pasvajoti apie galimybę visus metus keliauti uždirbant pinigus virtualioje erdvėje, šiomis dienomis technologiniai išradimai bei prieš 26 metus iškovota Laisvė atvėrė duris į globalųjį pasaulį. Konkretus pavyzdys – itin spalvingas bei nenuspėjamas 21-erių verslininko Jokūbo Laukaičio gyvenimas. Internetiniu verslu užsiimantis vaikinas iš viso per metus keliauja daugiau nei 9 mėnesius, jo aplankytų šalių sąraše puikuojasi ne tik daugelis Europos, bet ir Azijos valstybių, o entuziastingo bei idėjų nestokojančio jaunuolio kelionių publikacija sulaukė net paties Holivudo aktoriaus Ashtono Kutcherio dėmesio.

Verslumo pradžia – Kaziuko mugė

Kaip teigia vaikinas, verslu jis domėjosi jau nuo mažens: „Kiek save prisimenu, negalėdavau pakęsti suvaržymų ir laisvės stygiaus. Man nepatikdavo, kad kiekvieną kartą norėdamas kažką nusipirkti, turėdavau prašyti tėvų leidimo, tad nuo pat mažens pinigų uždirbimas atrodė kaip galimybė neriboti savęs.“

 

Pasak Jokūbo Laukaičio, verslo avantiūrų būta nuo pat vaikystės: „Kai kurios labai paprastos – kažką padarai ir parduodi. Viena didesnių – kai man buvo 7–8 metai, tuo metu labai mėgdavau piešti. Pasidariau daug įdomių piešinių, atsistojau Kaziuko mugėje ir pradėjau rėkauti: „Pirkite mano darbelius“, „3 už 2 kainą“. Per 4 valandas užsidirbau apie 400 litų – tokio amžiaus vaikui tai buvo kažkas nepaprasto.“

internetinis- verslas-ir-gyvenimas- vis-kitoje-pasaulio- salyje- nebe-svajone-o-realybe-2

Pirmoji įmonė paauglystėje ir internetinis verslas Amerikoje

Pirmąją savo įmonę verslininkas atidarė būdamas 15-os metų kartu su partneriu, kuriam tuo metu buvo 38-eri: „Galbūt idėja nebuvo labai inovatyvi. Tikslas buvo įsteigti internetinę parduotuvę, prekiaujančią knygomis, filmais, stalo žaidimais ir muzika. Patys daugumą prekių užsisakinėdavome tik gavę užsakymą iš kliento, taigi, atrodė, kad nėra jokios didelės rizikos.“

Pasak J. Laukaičio, šiuo metu jis užsiima internetinių kuponų verslu Amerikoje (ChameleonJohn.com) ir darbas leidžia jam nebūti „pririštam” prie vienos šalies, todėl beveik visus metus jaunasis verslininkas praleidžia gyvendamas vis skirtinguose pasaulio kampeliuose.

„Darbas suteikia visišką laisvę – galiu dirbti bet kuriuo paros metu ir bet kurioje pasaulio vietoje, svarbu tik turėti kompiuterį. Dėl to pastaruosius dvejus metus aš beveik visą laiką praleidau keliaudamas“, – pasakojo vaikinas.

internetinis- verslas-ir-gyvenimas- vis-kitoje-pasaulio- salyje- nebe-svajone-o-realybe-3

Vienas didžiausių atradimų gyvenime – pietryčių ir rytų Azija

Nuo 2013-ųjų gyvendamas „ant lagaminų“ J. Laukaitis pabuvojo daugiau nei 25 šalyse. Šiuo metu keliautojas labiausiai džiaugiasi atradęs pietryčių ir rytų Aziją, kurioje jis praleidžia daugiausiai laiko.

Kovo mėnesį vaikinas išvyko į naują kelionę po Vietnamą, kuriame lankėsi jau ne pirmą kartą. „Atvykęs į šalį nusipirkau seną motociklą ir beveik mėnesį keliavau per visą Vietnamą, iš viso nuvažiavau daugiau nei 3000 kilometrų“, – įspūdžiais dalinosi Jokūbas Laukaitis.

Kovo pabaigoje vaikinas aplankė ir Kiniją, o šiuo metu jis keliauja po Šiaurės Korėją, kurią pamatyti svajojo jau daugiau nei metus. Vėliau verslininkas ketina mėnesį praleisti Taivane, o ateityje labiausiai norėtų kelias savaites arkliu jodinėti po Mongoliją bei apvažiuoti visą Australiją kemperiu. Taip pat artimiausiuose jo planuose – Sibiras ir Kuba.

„Kelionėse man svarbiausia yra kuo daugiau pamatyti ir išmokti – susipažinti su vietine kultūra, religija, tobulinti užsienio kalbas. Dabar jau galiu šiek tiek susikalbėti kiniškai, vėliau noriu išmokti ir indoneziečių kalbą. Taip pat keliaudamas dažniausiai renkuosi ne turistų pamėgtas vietas, o tik vietiniams žinomus kampelius, o vakarų Europa man atrodo nuobodi“, – pasakojo J. Laukaitis.

internetinis- verslas-ir-gyvenimas- vis-kitoje-pasaulio- salyje- nebe-svajone-o-realybe-4

Susidomėjimo sulaukė net iš paties Ashtono Kutcherio

Didžiąją metų dalį praleisdamas užsienyje, vaikinas ne tik keliauja, bet ir kuria savo kelionių vaizdo įrašus bei rašo straipsnius. Vieną iš jo publikacijų pastebėjo net pats Holivudo aktorius Ashtonas Kutcheris, kuris socialiniuose tinkluose pasidalino lietuvio rašyta istorija.

„Su manimi susisiekė didelio naujienų puslapio „Aplus“ redaktorius ir paprašė, kad parašyčiau jiems straipsnį apie savo gyvenimo būdą su patarimais, kaip kitiems pradėti taip gyventi (t. y. keliauti po 9–10 mėnesių kiekvienais metais, nuolat dirbant kompiuteriu). Vienas iš to tinklalapio įkūrėjų yra A. Kutcheris ir jis kiekvieną dieną pasidalina keliomis geriausiomis istorijomis. Kai parašiau straipsnį, jis sulaukė didelio jų skaitytojų susidomėjimo, tačiau vis tiek nesitikėjau, kad juo dalinsis Ashtonas“, – atviravo J. Laukaitis.

Keliautojas itin džiaugiasi ir dėl to, jog Holivudo žvaigždė paskatino dar didesnį žmonių susidomėjimą juo ir jo kelionėmis. Anot verslininko, be galo malonu sulaukti žinučių, dėkojančių ir skatinančių toliau kurti tokius projektus.

internetinis- verslas-ir-gyvenimas- vis-kitoje-pasaulio- salyje- nebe-svajone-o-realybe-5

Skatina lietuvius nebijoti keliauti

Pasak Jokūbo Laukaičio, kelionių filmukus jis pradėjo kurti norėdamas paskatinti lietuvius daugiau keliauti ir džiaugtis gyvenimu: „Nors mano darbas susietas su Amerika, save aš vadinu lietuviu, Lietuva yra mano namai. Tačiau ne paslaptis, jog mūsų tautiečiai yra pakankamai uždari ir taupūs žmonės, kurie mėgsta sėdėti prie televizoriaus ir svajoti, kad jų gyvenime įvyks stebuklas arba jiems kažkas padės. Deja, tačiau mes viską turime pasiimti patys, todėl noriu motyvuoti visus kuo daugiau keliauti ir išnaudoti visas galimybes, kurias gali suteikti pasaulis.“

Užsimindamas apie artimiausius siekius vaikinas teigia, kad kol kas norėtų tęsti darbus, kuriuos yra pradėjęs: „Kalbant apie ateities tikslus, noriu toliau auginti mūsų internetinių kuponų tinklalapį (ChameleonJohn.com) Amerikos rinkoje ir taip pat didinti savo kelionių filmukų populiarumą (kas yra visiškai ne pelno siekianti veikla, bet mano mylimas hobis) bei įkvėpti daugiau žmonių keliauti ir pamatyti pasaulį.“

internetinis- verslas-ir-gyvenimas- vis-kitoje-pasaulio- salyje- nebe-svajone-o-realybe-6