Kai lopšinę niūniuoja angelai sargai

Davidsonscott15 (Flickr) nuotrauka

„Jeigu tu ko išsigandai, tau visada padės policija“, – dainuoja studentų mėgstama grupė „Sportas“. Bet ką daryti, jeigu šios dainos klausydamas viršijai leistiną decibelų normą ir gali būti, kad pagal Lietuvos Respublikos administracinės teisės pažeidimų kodekso 183 straipsnį būsi rimtai nubaustas.

Muzikos melomanai keičia įpročius

Triukšmo normos decibelais yra įvardintos teisės aktuose, tačiau praktiškai triukšmo matavimas sertifikuotais prietaisais nėra būtinas – užtenka į įvykio vietą atvykusio pareigūno subjektyvaus liudijimo. Tuo įsitikino policijos įspėjimą gavusi Vilniaus universiteto Istorijos fakulteto studentė Renata. Džiazo muzikos kompozicijomis kelis vakarus pernelyg garsiai pasimėgavusi mergina teigia, kad nesitikėjo tokių netolerantiškų kaimynų ir labai sumišo gavusi nurodymą atvykti į bylos nagrinėjimą. „Tikrai nežinojau, kad garsiai muzikos klausytis galima tik iki 18 valandos“, – sako studentė. Draugiškus santykius su aplinkiniais palaikanti mergina teigia, kad namo gyventojai niekada neateidavo paprašyti pritildyti muzikos. Lemtingąjį vakarą kaimynai tiesiog iškvietė policiją, tačiau mergina pareigūnų buvo tik įspėta. „Parašiau raštišką atsiprašymą bylos tyrėjai ir pasakiau, kad gailiuosi“, – atviravo studentė. Susipažinusi su įstatymo peripetijomis Renata jau žino, kad antrą kartą nusižengus tektų atverti piniginę – bauda tokiu atveju gali siekti 300 ar daugiau litų. „Dabar net mušdama karbonadą vakarais suklūstu, ar nesigirdi policininko žingsnių ir šnypščiančio racijos garso“, – pusiau juokais, pusiau rimtai pasakoja studentė.

Linksmintis kartu su kaimynais arba policija

Daugelis žmonių yra įsitikinę, kad įspėję kaimynus apie artėjantį vakarėlį gali išvengti nemalonumų su teisėsauga. Tuo buvo šventai įsitikinęs ir Mykolo Romerio universiteto finansų ekonomikos pirmakursis Domas. Vieną vakarėlį ypatingai ilgai planavęs ir nuspėjęs, kad be policijos pasilinksminimas gali ir neapsieiti, vaikinas prieš savaitę paprašė kaimynų leidimo. Nors gyventojai geranoriškai linkėjo smagaus vakaro, linksmybių įkarštyje pasirodė policija. „Labai pasipiktinau, todėl pareigūnams paaiškinau, kad visi kaimynai žino apie mano balių ir paprašiau šį faktą patikrinti. Išaiškėjus tiesai, policijos ekipažas maloniai atsisveikino ir išvyko“,- pasakoja Domas. Pasak Vilniaus apskrities vyriausiojo policijos komisariato (VPK) viešųjų ryšių poskyrio specialisto Pauliaus Radvilavičiaus, pasitaiko ir tokių atvejų, kai pareigūnai būna atlaidūs, tačiau jų geranoriškumu piktnaudžiauti nevalia. „Kaimynų ar bet kurio kito žmogaus įspėjimas neleidžia nepaisyti teisės normų. Triukšmo šaltinio šeimininkui neišvengiamai atitenka ir visa atsakomybė“,- sako P. Radvilavičius.

Įstatymo pataisos riboja vakaro šėliones

Prieš bemaž ketverius metus įsigaliojus Lietuvos Respublikos administracinių teisės pažeidimų kodekso pataisoms (ATPK), ramybės laikas pailgėjo. Garsiai šaukti, švilpti, dainuoti arba groti muzikos instrumentais bei kitokiais garsiniais aparatais draudžiama ne tik nakties metu, bet ir vakare – nuo 18 iki 22 valandos. Už bet kokius lėbavimus gatvėse, aikštėse, parkuose, paplūdimiuose, viešajame transporte bei kitose viešosiose vietose galite būti nubausti. Kam nors pasiskundus, galite atsidurti policijos suvestinėje. Tiesa, kaip teigia (VPK) specialistas P. Radvilavičius, „viešosios vietos“ sąvoka yra teisiškai komplikuota ir nevienareikšmė. „Nebent viduryje gūdaus miško, nieko aplink nesant, galite daryti ką norite“, – pataria. Radvilavičius.

Ką daryti, kad vakarėlis nevirstų košmaru?

Dėl bet kokio triukšmo galima kreiptis telefonu 112. Prisistatyti nebūtina. Policija privalo reaguoti į bet kokį skambutį dėl viešosios tvarkos pažeidimo ir būtinai užfiksuoti įvykį. Jei atvykę pareigūnai nerastų triukšmadarių ar triukšmo šaltinio – džiaugtis anksti. Nukentėjusysis skundą rašyti policijai gali ir po dienos. Kaltininkai bus nubausti, jei tik bus keletas liudininkų. Kad taip neatsitiktų, reikėtų iš anksto perspėti kaimynus, dar geriau juos pasikviesti į vakarėlį. Verta patikrinti kambario sienų storį, garso izoliaciją ir visada žvilgtelėti laikrodžio pusėn. Policijos viešųjų ryšių specialistas rekomenduoja būti mandagiems ir supratingiems, nes vėlyvos linksmybės tada bus labiau toleruojamos.

Patalpinta: Rašiniai