Andrius Užkalnis lietuvius supažindina su Anglija

Anglija – šalis, kuri lietuvių vaizduotėje yra susiformavusi iš istorijos, Agatos Kristi ar Čarlzo Dikenso romanų, pažįstama iš kelionių ar bent žinoma iš ten gyvenančių Lietuvos emigrantų pasakojimų.

Andriaus Užkalnio knygos „Anglija: apie tuos žmones ir jų šalį“ viršelis.

Tačiau nuogirdos ir istorinės detalės tikriausia pasirodė ne itin patikimos, nes Andriaus Užkalnio debiutinė knyga „Anglija: apie tuos žmones ir jų šalį“, vasario 18 dieną pristatyta Vilniaus knygų mugėje, o knygynuose pasirodžiusi 2009–ųjų pabaigoje, susilaukė nepaprastos sėkmės. Pasak „Baltų lankų“ leidyklos vyriausiojo redaktoriaus Sauliaus Repečkos, jau baigiamas išparduoti trečias 3000 tiražų knygos leidimas.

Andrius Užkalnis, 15 metų gyvenantis Anglijoje ir dirbantis BBC, Lietuvoje yra žinomas kaip keliautojas, Lietuvos radijo komentarų autorius ir sarkastišku stiliumi pasižymintis publicistas, kurio straipsniai dažnai žeidžia lietuvio savimeilę. Tačiau knygoje autorius atsisako kandumo ir siekia žmonėms paaiškinti priežastis reiškinių, kurie Anglijoje pasirodo nesuprantami. A. Užkalnis rašo apie šalį tokią, kokia ji yra, pateikdamas smulkmenas, aplinkybes ir detales.

„Knyga išėjo ne fejerverkas, o ramiai deganti ugnis“, – teigia autorius. A. Užkalnis mano, jog jei knyga būtų buvusi pernelyg dygliuota, ji būtų atbaidžiusiu dalį skaitytojų, kurie dabar ją perka.

Rašydamas knygą, A. Užkalnis daug dėmesio skyrė skaitytojui: „Rašytojas, ar jis rašytų žurnalui, ar jis rašytų laikraščiui, ar jis parašytų knygą, privalo rašyti skaitytojui. Šitą pabrėžiu dažnai ir neatsitiktinai, nes tenka girdėti, kai žmonės sako, jog jie rašo dėl savęs, o ar kam nors patiks, nepatiks, čia ne jų reikalas. Aš neįsivaizduoju nei vienos kitos profesijos atstovo, kuris taip galėtų pasakyti. Negalėčiau įsivaizduoti automechaniko, kuris sakytų, kad taiso automobilius sau, o ar klientui patinka sutaisytas automobilis, ar ne, jam nerūpi. Ir aš tikrai nežinau, kodėl rašytojas turėtų arba galėtų apie save galvoti kitaip. Todėl knygą rašiau visų pirma skaitytojui, apie jį galvodamas kiekvieną minutę, kiekviename sakinyje, kiekviename puslapyje“.

A. Užkalnis galvojo apie kelias skaitytojų grupes: apie tuos, kurie jau yra išvažiavę į Angliją; apie tuos, kurie į Angliją ruošiasi važiuoti ir nori daugiau sužinoti apie šią šalį; ir apie tuos žmones, kurie galbūt niekada į Angliją dėl vienokių ar kitokių priežasčių nenuvažiuos, bet kurių vaikai ar anūkai jau ten gyvena. O artimieji apie jų gyvenimą įspūdį susidaro iš jų pačių, grįžusių atgal į namus ir kažką papasakojusių, ir iš periodinėje spaudoje pasirodančių nuotrupų apie Angliją. „Norėjau, kad tie dalykai, kurie galbūt glumina ar verčia šaipytis, taptų labiau suprantami“, – pasakoja autorius.

A. Užkalnio knyga „Anglija: apie tuos žmones ir jų šalį“ Vilniaus knygų mugėje buvo pristatyta bibliotekų dieną galbūt todėl, kad šios knygos ir bibliotekų misija sutapo – patenkinti visuomenės informacinius poreikius. O kas išsamiau informuos, jeigu ne knyga?

Patalpinta: Rašiniai