Gyvenimas greitojo laiko ritmu, arba kai savęs realizavimas svarbiau už fizinę ir psichologinę sveikatą

Skubėjimas, didelis užimtumas, laisvo laiko neturėjimas tampa kasdienio gyvenimo ritmu, o pervargimas –  svarbiu statuso simboliu visuomenėje. Šiuolaikinis jaunas žmogus, norėdamas įrodyti pats sau arba kitiems, kad jis gali daugiau arba geriau, kad jis gali būti sėkmingas, sąmoningai arba nesąmoningai pasineria į greitojo laiko ritmą, kuris žmogaus fizinę bei psichinę sveikatą dažnu atveju veikia destruktyviai. Tačiau kokios priežastys lemia, kad  jaunas žmogus gyvena greitojo laiko ritmu? Su kokiais sunkumais susiduria jaunas žmogus, gyvenantis greituoju laiku?

Asociatyvi nuotrauka. Pexels.com portalo nuotrauka.

Kaip teigia sociologės Milda Pivoriūtė ir Karolina Poškauskaitė, į  šiuolaikinio ir jauno miestiečio gyvenimą ateina sunkumai – nuolatinis skubėjimas, didelis užimtumas, laiko neturėjimas ir iš viso to kylantis pervargimas. Taip pat dėl aplinkoje esančių dirgiklių (pavyzdžiui, socialinių tinklų) šiuolaikiniam žmogui vis sunkiau sekasi susikaupti bei atlikti paprasčiausius darbus. Vienintelis aspektas, nepatyręs pasikeitimo, yra laikas. Dėl šių priežasčių atsiranda įtampa tarp vis didėjančių poreikių, norimų patirčių ir galimybių visą tai įgyvendinti.

Anot sociologių, kurios atliko tyrimą su jaunais, darbingais ir pervargimą patyrusiais asmenimis, šiuolaikiniai jauno amžiaus individai nori kuo daugiau pažinti, suprasti, atrasti, išnaudoti galimybes, kurios laiko atžvilgiu yra labai ribotos. Tokį gyvenimo būdą lemia medijose, daugiausia socialinėje medijoje „Instagram“, matomas kitų „geras“, „įdomus“, „sėkmingas“ gyvenimas, kuris siejamas su laba gera materialia padėtimi.

Norėdami geresnio statuso visuomenėje bei geresnės finansinės padėties, kai kurie jauni žmonės yra linkę prisiimti daug daugiau darbų nei reikalauja nustatytos darbo valandos, dirbama keliuose darbuose arba dirbama pilnu etatu ir studijuojama nuolatinėse studijose, lankomi papildomi kursai, pavyzdžiui, kalbų, o kartais net sirgdami ateina į darbą (jeigu nėra galimybės dirbti nuotoliu).

Šiandien bandydami realizuoti aprėptus dalykus žmonės į labai trumpą laiko intervalą sukrauna gerokai per daug veiklų, kurioms skiriama vis mažiau laiko, o tai reiškia, kad nukenčia jų kokybė arba koncentruojamasi į keletą skirtingų veiklų ir užduočių tuo pačiu metu.

Dėl gyvenimo greitojo laiko tempu yra apleidžiami santykiai su šeimos nariais, draugais, laisvalaikiui ir atostogoms skiriama vis mažiau laiko. Dėl miego trūkumo, prasto, greitai pagaminamo maisto, streso, svorio pokyčių, pykčio, nuovargio, irzlumo  kyla rimtų problemų su fizine bei psichologine sveikata.

Patalpinta: Lietuvoje, Žiniasklaida