Vilniaus rotušė prisipildė kalėdinio gerumo (nuotraukos)

Mugės dalyvius pasveikino vienas iš jos globėjų V.Adamkus. Nuotr. G.Salatkaitės

Artėjant didžiosioms metų šventėms, kalėdine nuotaika ir noru padėti kitiems užsikrečia vis daugiau žmonių. Šeštadienį, gruodžio 1-ąją, vykusi dešimtoji  Tarptautinė kalėdinė labdaros mugė (angl. International Christmas Charity Bazaar) pritraukė rekordinį skaičių žmonių, o šventės pabaigoje iš organizatorių veidų nedingo šypsena, nes labdarai surinkta didžiulė pinigų suma.

Mugės dalyvius pasveikino vienas iš jos globėjų V.Adamkus. Nuotr. G.Salatkaitės

Plūdo minios žmonių

Nuo ankstyvo ryto prie Vilniaus rotušės durų būriavosi žmonės, aplink zujo keliasdešimt savanorių iš Lietuvos ir kitų šalių. Šiemet tarptautinėje labdaros mugėje dalyvavo 28 valstybių ir 5 tarptautinių mokyklų atstovai.

Mugės lankytojai galėjo susipažinti ne tik su Lietuvos kaimynų, bet ir tokių egzotiškų šalių, kaip Indija ar Kinija, tradicijomis. Šventės lankytojus stebino suvenyrų, skanėstų ir kitų kalėdinių atributų iš tiek daug įvairių pasaulio regionų gausybė.

Kalėdos neatsiejamos nuo dovanų ir Kalėdų senelio, todėl dešimtojoje labdaros mugėje su vaikais smagiai bendravo ir fotografavosi raudonai apsirėdęs barzdotas svečias iš Suomijos, o jo žmona prie Rotušės durų fortepijonu grojo kalėdines dainas ir kūrė jaukią atmosferą.

Mažieji lankytojai galėjo išbandyti origami lankstymo techniką, savaip pagražinti meduolius, o klounas Misteris Arkadas pradžiugino juos vaidinimu ,,Maža mergaitė su degtukais“.

Mugė truko nuo vienuoliktos iki septynioliktos valandos ir ją aplankė daugiau nei 5 tūkstančiai įvairaus amžiaus žmonių. Vilniaus miesto meras Artūras Zuokas džiaugėsi taip gausiai susirinkusiais žmonėmis ir svarstė, ar kitų metų kalėdinei labdaros mugei nereikės ieškoti didesnių patalpų.

Nuo 2003 metų per tokias kalėdines muges surinkta daugiau kaip 2,5 mln. litų. Renginiui artėjant prie pabaigos mugės organizatoriai spėjo, jog šiais metais bus pasiektas surinktų lėšų rekordas.

Tarp savanorių – ir Komunikacijos fakulteto studentės

Mugės rengėja Vilniaus Tarptautinė moterų asociacija stengėsi suderinti visus organizacinius klausimus – nuo svečių kvietimo iki stendų išdėstymo Rotušės patalpose. Tačiau pasiruošti tokio dydžio renginiui reikėjo pasitelkti daugybę pagalbininkų, tarp kurių pateko ir Vilniaus universiteto Komunikacijos fakulteto studenčių.

,,Kurį laiką svarsčiau, ko prašyti pagalbos, ir nusprendžiau pasiūlyti leidybos studijų programos studentėms. Aš buvau labai maloniai nustebinta merginų entuziazmu ir noru prisidėti prie šios mugės. Jos jautėsi lyg žuvys vandenyje prekiaudamos knygomis“, – džiaugėsi Vilniaus universiteto anglų kalbos dėstytoja Rūta Montvilienė.

Leidybą studijuojančios pirmakursės taip pat nenusivylė sutikusios savanoriauti Tarptautinėje Kalėdų labdaros mugėje ir tikino, jog sunkumų nekilo, visi lankytojai buvo labai malonūs ir kitais metais norėtų dar kartą čia dalyvauti.

Iniciatyvos ėmėsi moterys

Prieš dešimt metų idėja pasidalinti kalėdiniu gerumu ir šiluma kilo prezidento Valdo Adamkaus žmonai Almai Adamkienei. Nuo tada jie tapo šio renginio globėjais, o prie tolesnių labdaros mugių rengimo prisidėjo Vilniaus Tarptautinė moterų asociacija, kuri vienija Lietuvoje reziduojančių užsienio ambasadorių ir verslininkų žmonas bei lietuves.

2012 metų kalėdinės mugės komiteto pirmininkė ir Jungtinės Karalystės ambasadoriaus žmona Sarah Hunt džiaugėsi pavykusiu renginiu. Ji žadėjo, kad surinkti pinigai bus skirti Visagino socialinių paslaugų centrui, Utenos vaikų globos namams, Kauno bendruomenės centrui ,,Girsta“, asociacijai ,,Nuteistųjų socialinio užimtumo centras“, ,,Kruonio senelių globos namams“ bei Lietuvos gyvūnų globos draugijos Šiaulių centrui.

Dešimtoji kalėdinė labdaros mugė pradėjo didįjį švenčių maratoną. Rotušėje vykusioje mugėje žmonės ne tik įsigijo dovanų iš įvairių pasaulio šalių, bet ir savo dalyvavimu prisidėjo prie kalėdinio stebuklo kūrimo.

Nuotraukų autorė – Gintarė Salatkaitė.

Patalpinta: Lietuvoje, Naujienos