28-osios žurnalistų dienos perkraus žurnalistą

Gegužės 7 – 10 dienomis nuaidės 28-osios Žurnalistų dienos „leŽuDi“. Nors renginių ciklas, kaip ir įprasta, pažymi žurnalisto profesinę šventę – gegužės 7-ąją minimą Spaudos atgavimo, kalbos ir knygos dieną, organizatorių teigimu, jis bus kitoks. Kvies plačiąją visuomenę arčiau žurnalisto, o žurnalistą arčiau visuomenės.

Šiemet ,,LeŽuDi“ organizatoriai kvies perkrauti žurnalistą. Organizatorių nuotr.Šiemet ,,LeŽuDi“ organizatoriai kvies perkrauti žurnalistą. Organizatorių nuotr.

Kvies perkrauti žurnalistą

„Šiųmetinis šūkis – „Perkrauk žurnalistą!“ Jis, visų pirma, reiškia pačių žurnalistų dienų kitoniškumą – renginių interaktyvumą, siekį pritraukti daugiau auditorijos“, – sako „leŽuDi“ organizacinio komiteto pirmininkas, žurnalistikos antrakursis Lukas Aluzas. Jo manymu, šis šūkis kartu ir kvietimas visuomenei iš arčiau susipažinti su žurnalistų bendruomene, ir pačių žurnalistų požiūrio į darbą, į studijas, į visuomenę atnaujinimas.

L. Aluzas mano, kad pribrendo laikas žurnalistų dienų renginius „ištraukti į plačiąją visuomenę“, nes šiemet minimos solidžios sukaktys, labai svarbios žurnalistikos studentams. 440 metų, kai įkurtas Vilniaus universitetas, 115 metų, kai Lietuvoje panaikintas lietuviškos spaudos draudimas, 90 metų, kai susibūrė Lietuvos žurnalistų sąjunga ir 70 metų, kai startavo žurnalistikos studijos Vilniaus universitete.

Paklaustas, kokį klausimą kels „leŽuDi“ renginiuose Vilniaus universiteto žurnalistikos specialybės studentai, organizacinio komiteto pirmininkas atsako, kad klausimų bus ne vienas.

„O kokie jie – pamatys ir išsiaiškins patys renginių dalyviai“, – intriguoja L. Aluzas.

Žurnalistų dienų organizacinio komiteto pirmininkas Lukas Aluzas. Karolinos Kaškur nuotr.
Žurnalistų dienų organizacinio komiteto pirmininkas Lukas Aluzas. Karolinos Kaškur nuotr.

Griausminga eisena ir „Antikvariniai Kašpirovskio dantys“

„leŽuDi“ organizacinio komiteto pirmininkas akcentuoja, kad šiemet stengtasi, jog šventė netaptų tik žurnalistų pasidžiaugimu vienas kitu. Jau gegužės 7-osios vidurdienį žurnalisto profesinę šventę pažymės žurnalistikos studentų ir profesionalų eisena Vilniaus senamiesčiu nuo Bernardinų gatvėje esančio istorinio Žurnalistikos katedros, vėliau instituto pastato iki Vinco Kudirkos aikštės. Ypatingą šventinę nuotaiką kurs Vilniaus universiteto pučiamųjų instrumentų orkestras „Oktava“.

Po eisenos žurnalistai studentai ir profesionalai keliaus į Žurnalistų namus Jogailos gatvėje, kur bus oficialiai atidarytos Žurnalistų dienos. Vakare numatome archyvinių televizijos kadrų peržiūras Vaizdo ir garso kūrybos židinyje Maironio gatvėje. „Ten turbūt netrūks siurprizų“, – puse lūpų prasitaria L. Aluzas.

„Gegužės 8-ąją Vaizdo ir garso kūrybos židiniui bus suteiktas buvusio Žurnalistikos instituto dėstytojo, fotografijos kritiko Skirmanto Valiulio medijų centro vardas. Apie kultūros Žmogų Skirmantą Valiulį prisiminimais dalinsis jo artimieji, bičiuliai, buvę studentai. Džiaugiamės, kad renginyje sutiko dalyvauti grupė „Antikvariniai Kašpirovskio dantys“, tad laukia įdomi popietė“, – praneša organizatorių atstovas. Tos pat dienos vakare vyks protmūšis.

Gegužės 9-ąją bare „Kas kas“ 20 valandą vyks netradicinių pokalbių vakaras „Žurnalistas – (ne)būtinai žurnalistas“, kuriame apie savo darbą, žurnalistines patirtis pasakos Dovydas Pancerovas, Živilė Vaškytė ir dar du žinomi žmonės, dirbantys žiniasklaidoje.

Gegužės 10-osios rytą vyks tradicinės futbolo varžybos, o 16 valandą Skirmanto Valiulio medijų centro kiemelyje vyks uždaromoji popietė, kurioje bus paskelbtos geriausios studentų praktikos ir pagerbti jų autoriai, apdovanoti geriausių moksleivių konkurso rašinių autoriai, muzikinius pasirodymus parengs žurnalistikos studentai.

Iššūkiai ir tendencijos

L. Aluzas sako, kad rengiant Žurnalistų dienas, kaip ir kituose darbuose, iššūkių netrūksta – daug jėgų reikalauja rėmėjų paieška, nuolatinis bendravimas su atskirų renginių dalyviais.

„Tačiau tuos iššūkius lengviau įveikti, kai šalia yra komanda, kuri dirba, diskutuoja, kaip būtų galima geriau surengti „leŽuDi“. Tokių kolegų atsirado ir šiemet“, – džiaugiasi Žurnalistų dienų organizatorių atstovas. Vis dėlto jis pastebi gana liūdną tendenciją: studentai vis labiau nori būti renginių stebėtojai, bet ne jų rengėjai.

„Kita vertus, mums labai padeda dėstytojai, už ką jiems esame labai dėkingi“, – sako L. Aluzas. Šiemet kartu su studijų programos komitete dirbančiais dėstytojais ir docente dr. Jolanta Mažyle pavyko atgaivinti geriausių studentų praktikų apdovanojimo tradiciją.

Dėstytojai įsitrauks ir į moksleivių rašinių vertinimą. Reikšmingas žurnalistikos bakalauro ir magistro studijų programų dėstytojų indėlis ir į Skirmanto Valiulio vardo suteikimo fakulteto medijų centrui renginį.

„leŽuDi“ organizacinio komiteto pirmininkas, žurnalistikos antrakursis L. Aluzas labai tikisi, kad Žurnalistų dienos taps ryškiai matomos, o perkrauti žurnalistą bendromis jėgomis pavyks šimtu procentų. Tiesa, tam reikia žurnalistikos studentų pagalbos – ateiti į renginius, dalyvauti juose, skleisti žinią apie tai savo draugams ir kolegoms.