K. Suvarova: Žongliruoju tarp vaiko ir suaugusiojo pasaulių

Žaismingas paprastumas, gyvybingos spalvos ir nuorodos į kiną, literatūrą ar filosofiją – akį traukiantys Kristinos Suvarovos kūrybos bruožai. „Kuriu savo pasaulį“, – sako skirtingomis technikomis žaidžianti menininkė.

Aut. Kristina Suvarova.Aut. Kristina Suvarova.

Nuo 2013-ųjų rengianti parodas Vokietijoje, gegužės 19-20 dienomis ji savo parodą „Paprasti keisti dalykai“ pristato ir Vilniuje. Tai pirmoji asmeninė K. Suvarovos paroda Lietuvoje. „Man svarbu pagaliau surengti parodą gimtinėje, kur viskas ir prasidėjo. Daug dirbau svetur, norisi sugrįžti prie šaknų“, – pasakoja K. Suvarova.

Kūrėja gimė ir užaugo Rietave. „Užaugau mažame miestelyje, kur visą laiką jaučiau alkį įvairiems potyriams. Stengiausi užsiimti viskuo, kas tik įmanoma“, – prisiminimais dalinasi menininkė. Tačiau patikslina, kad emigruoti panoro ne dėl to, kad būtent Lietuva – nuobodi: „Aš turiu dažnai keisti aplinką. Nemanau, kad būtų buvę svarbu, kurioje šalyje aš būčiau užaugusi, vis tiek būčiau bėgus ir lėkus pasaulį savomis akim pamatyti“.

Aut. Kristina Suvarova.
Aut. Kristina Suvarova.

Savojo pasaulio kūryba

Parodos eksponatai neapsiriboja vienu dailės žanru – tai iliustracijos, skulptūros, mada bei animacija, pateikta judančiomis instaliacijomis. „Kūrybiniame procese man svarbiausia laisvė, galimybė eksperimentuoti su skirtingais įrankiais ir idėjomis. Nuo pat pradžių, kai pradėjau kurti, jungiau skirtingas technikas ir formas“, – sako K. Suvarova.

Noras maišyti tradicines dailės technikas su kompiuterine grafika ir paskatino menininkę rinktis skaitmeninių technologijų – animacijos ir žaidimų kūrybos studijas. Nors kūrėjai ir patinka rankų darbas ir gamta, ji įsitikinusi, kad skaitmeninės technologijos ir naujosios medijos yra ateitis.

Daugiausiai dėmesio Kristina skiria žmogaus individualumo, savianalizės temoms. „Man atrodo, šiandien per daug žiūrima į ateitį ir globalius dalykus, trūksta savo vidaus pažinimo. Kuriu savo pasaulį, kuris pilnas refleksijų, kaip aš viską matau, kaip interpretuoju, į ką atkreipiu dėmesį“, – dėsto menininkė.

Aut. Kristina Suvarova.
Aut. Kristina Suvarova.

Menas – ir žaidimas, ir verslas

Kaip vieną savo kūrybos stimulą menininkė įvardina verslumą. Anot jos, būti menininku nėra lengva. Tai reikalauja daug jėgų ir kovos su pačiu savimi, kad galėtum iš kūrybos pragyventi. Tačiau konkurencijos kūrėja nejaučia: „Nesilyginu su kitais kūrėjais. Kiekvienas žmogus yra savitas, nėra daugiau tokių, kaip tu“. Sukurti kažką, kas dar neegzistuoja, taip pat nėra kūrėjos tikslas. Jai svarbiausia išreikšti idėją, kuri joje susiformavo, ir tiesiog žaisti.

Skirtumų tarp Vokietijos ir Lietuvos meno rinkos menininkė teigia nematanti. „Man gražu, kad yra labai daug žmonių, kuriančių ir išreiškiančių save, bet ar tai yra Lietuvoje, ar Vokietijoje, nėra didelio skirtumo. Nesvarbu, kur esi. Tu kažką pamatai, tai tave arba paliečia, arba ne“, – teigia K. Suvarova.

Aut. Kristina Suvarova.
Aut. Kristina Suvarova.

Istorijų ieškotoja

„Mano darbai iš pirmo žvilgsnio, tokie gana naivūs ir vaikiški, bet tai ir yra esmė“, – sako K. Suvarova. Menininkė siekia paprastu darbu išreikšti tai, kas pastebima tik žvilgtelėjus antrąjį kartą. Iliustracijų veikėjai atspindi kitų žmonių ar personažų bruožus, kuriuos kūrėja apipina humoru ir fantazijomis.

„Esu aplinkos tyrinėtoja. Sėdžiu traukinyje, pamatau nepažįstamą žmogų ir vaizduotėje susikuria visas filmas su antirealybės prieskoniu“, – savo veikėjų gimimą apibūdina kūrėja ir pabrėžia, kad specialiai nepiešia realistiškai, nes savo darbais nori paskatinti žmones ne tik pamąstyti, bet ir tiesiog pasijuokti.

 

Kristinos Suvarovos parodą „Paprasti keisti dalykai“ galima bus pamatyti gegužės 19-20 dienomis fotostudijoje „Brazzi“ (Vytenio g. 52, Vilnius). Parodos atidarymas gegužės 19 d. 19 val.