Vilniuje Beata Tiškevič pristatė pirmąją savo knygą „Vyvenimas“

Gruodžio 12 dieną nacionalinėje Martyno Mažvydo bibliotekoje aktorė Beata Tiškevič gerbėjams pristatė pirmąją savo memuarų knygą pavadinimu „Vyvenimas“. „Knygos.lt” duomenimis, į perkamiausių knygų dešimtuką „Vyvenimas” įsiveržė dar gerokai prieš pasirodymą knygynuose.

Karolinos Pansevič/Delfi.lt nuotr.Karolinos Pansevič/Delfi.lt nuotr.

B. Tiškevič sakė, kad knygos parašymas jai kol kas yra didžiausias pasiekimas gyvenime. Daugelio socialinių projektų kūrėjai reikėjo įveikti ne tik rašymo sunkumus, bet ir įvairias baimes. Memuaruose aprašyti įvairūs išgyvenimai – sunki vaikystė, patyčios mokykloje, santykiai su mama, nelaiminga santuoka, skyrybos – apie kuriuos autorei ankščiau kalbėti buvo sunku ar netgi neįmanoma. „Man atrodo, kad, ką aš turėčiau padaryti su savo patirtimi, tai perduoti ją kitiems žmonėms. Tiems, kuriems šiandien yra tamsu“, – sakė aktorė. B. Tiškėvič atskleidė, kad rašymas, įvairių projektų kūrimas jai yra gyvenimo misija.

Knygą „Vyvenimas“ išleido leidykla BALTO, kuriai ši knyga buvo pirmas neverstinės knygos leidimas. Projektu rūpinosi ir su autore bendradarbiavo vyriausiasis BALTO leidyklos redaktorius Šarūnas Laugalis. Knyga išleista 5000 kopijų tiražu. Lapkričio pradžioje internete pradėta išankstinė knygos prekyba, kurios metu parduota 1500 kopijų. Oficialiai knygynuose pradėta prekiauti gruodžio 8 dieną, internetinės parudotuvės „Knygos.lt“ pirmojo fizinio knygyno Vilniuje atidarymo proga.

Knygos.lt nuotr.
Knygos.lt nuotr.

Viršelio dizainu rūpinosi užsienyje pripažintas iliustratorius Karolis Strautniekas, kuris bendradarbiauja su tokiais leidiniais kaip „The New York Times”, „The Independent”, „The New Yorker”.  Viršelyje vaizduojama helenistinio meno šedevro „Milo Venera” dalis violetiniame fone, išpiešta juodomis detalėmis. Iliustratorius mano, kad viršelis atspindi knygos turinį – daug kovos, priešpriešų, nuogumo, atvirumo, noro išsilaisvinti: „Šis viršelis – toks konfliktas tarp seno ir to, kas nauja. To, kas konservatyvu ir to, kas progresyvu”. Jis taip pat paminėjo, kad viršelio spalvą išrinko tokią, kuri išsiskirtų iš kitų knygų, bet kartu ir derėtų su jomis vienoje lentynoje.

Paklausta, kaip kilo idėja pavadinti savo memuarų knygą „Vyvenimas“, B. Tiškevič atsakė, kad pavadinti knygą „Gyvenimas“ būtų neįdomu ir neatitiktų autorės charakterio. „Vyvenimas – yra ir gyvybingumas, ir nerangumas, ir žaismingumas, ir kartu tai yra gyvenimas su klaida, nes mano gyvenimas toks ir yra, su daug klaidų“ – sakė autorė.

Naujos knygos pristatyme dalyvavo ir dr. Margarita Jankauskaitė, kuri yra ilgametė B. Tiškevič įkvėpėja. Lygių galimybių puoselėtoja pasidalino įspūdžiais apie knygą: „Aš supratau, kad ši knyga yra dar vienas socialinis projektas, nes tai yra toks tekstas, kurį skaitydami daugelis žmonių gali atrasti save. Jis afišuoja daugybe socialinių problemų, kurias mes dažniausiai nutylime, apie ką mes nešnekame”.

Karolinos Pansevič/Delfi.lt nuotr.
Karolinos Pansevič/Delfi.lt nuotr.

Debiutuojanti rašytoja sakė, kad visą gyvenimą norėjo išleisti knygą. Nuo 2014 m. ji yra gavusi pasiūlymų iš įvairių leidyklų, bet vis neprisiruošdavo to įgyvendinti: „Man reikėjo to ilgo kelio, kad aš suprasčiau, kad mano pačios istorija yra verta skaitymo ir parašymo“. Laidų vedėją pirma norėjo rašyti apie nuteistų žmonių vaikystę, netgi lankėsi kalėjimuose, ruošėsi imti interviu, tačiau suprato, kad ji tam nėra pasiruošusi.

Pristatymo metu B. Tiškevič dėkojo savo draugams, artimiesiems, kurie visada buvo šalia ir be kurių, pasak autorės, nebūtų išleidusi knygos.

Patalpinta: Kultūra, Knygos