Iš Dubajaus į Lietuvą atvykęs „Kempinski“ vadovas: „Lietuva pirmauja daugelyje sričių“

„Lietuvoje jaučiuosi kaip antruose namuose“, – sako Vilniuje esančio viešbučio „Kempinski“ generalinis direktorius vokietis Kai Schukowski (31). Baigęs mokslus Jungtiniuose Arabų Emiratuose ir Šveicarijoje, jis jau aštuonis metus dirba viešbučių tinkle „Kempinski“. Anksčiau K. Schukowski vadovavo viešbučiui Dubajuje, o dabar užima Vilniaus „Kempinski“ viešbučio generalinio direktoriaus pareigas.

Izabelės Kačinskaitės nuotr.Izabelės Kačinskaitės nuotr.

– Kada atvykote į Lietuvą ir kodėl?

Atvykau į Lietuvą maždaug prieš metus ir labai džiaugiuosi. Lietuva graži šalis, man ji labai patinka. Prieš tai gyvenau Dubajuje ir prieš metus man pasiūlė galimybę vadovauti viešbučiui „Kempinski“ Vilniuje. Džiaugiausi galimybe sugrįžti į Europą, nes tai pirmasis kartas, kai čia dirbu. O Lietuva yra geografinis Europos centras, todėl sutikau čia dirbti ir labai džiaugiuosi.

– Kaip jaučiatės čia?

Kaip antruose namuose. Tai juokinga, bet mano proproproseneliai atvyko iš Prūsijos, kuriai priklausė dalis istorinės Lietuvos. Mano pavardė yra Schukowski. Galbūt dėl to aš čia jaučiuosi kaip namie, jaučiuosi labai susijęs su šia vieta, žmonėmis. Be to, Vilnius yra labai gyvas miestas. Mažas ir jaukus, bet kartu tai – Europos širdis su daugybe galimybių ir energijos. Čia daug jaunų žmonių, kiekvienas kalba tobula anglų kalba, visi draugiški. Daug kas sako, kad lietuviai nėra labai draugiški, bet aš manau, kad viskas prasideda nuo tavęs. Kai pasitinki žmones su šypsena, jie ir tau šypsosi.

Aš labai džiaugiuosi, kad čia atvykau, nes nemanau, kad kitu atveju būčiau čia apsilankęs. Jei atvirai, Lietuva nėra įrašyta į kiekvieno darbotvarkę, ji nėra pirma kelionės kryptis, bet dabar aš esu čia. Dabar pradėjau reklamuoti Lietuvą, atsivežti žmones. Čia atvykę jie sako, kad tai nuostabi patirtis.

– Kuo skiriasi verslas Lietuvoje nuo verslo Dubajuje ar Vokietijoje?

Beveik nesiskiria. Mūsų svečiai atvyksta iš viso pasaulio, daug ankstesnių svečių iš Dubajaus atvyksta ir apsistoja „Kempinski“ viešbutyje. Žmonės, kurie jame apsistoja, bet kurioje šalyje ir toliau renkasi „Kempinski“ tinklo viešbučius. Jie mėgsta mūsų prekės ženklą, prabangą. Žinoma, dirbdamas čia pastebiu mentaliteto skirtumus. Vidurio Europos versle dirba daugybė užsieniečių, o Lietuvoje viskas kitaip – aš jaučiuosi užsieniečiu, dirbančiu su lietuviais. Bet tai yra nuostabi patirtis, nes žmonės čia atviri.

– Ar susidūrėte Lietuvoje su kokiais sunkumais?

Aš manau, kad čia tam ir esu, kad įveikčiau sunkumus ir problemas. Aš mėgstu iššūkius. Manau, kad viena iš didžiausių problemų Lietuvoje yra darbo jėga, nes daugybė jaunų žmonių nori pamatyti pasaulį, jie palieka Lietuvą, todėl mes turime labai didelę darbuotojų kaitą, ypač jaunų. Išlaikyti gerą ir kvalifikuotą darbuotoją yra vienas didžiausių iššūkių, mes turime keistis kaip lyderiai ar organizacijos, turime ugdyti darbuotojus ir leisti jiems užaugti kartu su kompanija.

– Papasakokite daugiau apie savo darbą. Kaip atrodo jūsų diena?

Kiekviena diena atrodo skirtingai. Kiekviena diena yra staigmena. Kaip ir mūsų jaukus interviu – aš sužinojau apie jį tik prieš keletą dienų, tad daugybė naujų dalykų įvyksta, kas yra nuostabu. Tu žinai, kad ryte gali tartis su tiekėjais dėl skirtingų mėsos kainų, popiet sutikti vieną iš savo darbuotojų, pasikalbėti su juo apie jo ateitį ar susitikti su vienu iš mūsų svečių, kuris turi tam tikrų pageidavimų ar planuoja vestuves. Tu žinai, kad kaskart turi diskutuoti apie visiškai skirtingus dalykus. Tuomet kalbėjimo būdas visiškai skiriasi. Aš visiškai kitaip kalbu su jumis, nei kalbėčiau su darbuotoju ar viešbučio svečiu. Aš mėgstu iššūkius ir universalumą. Nesu prilipęs prie kompiuterio, daug laiko praleidžiu vaikštinėdamas ir bendraudamas su svečiais. O išėjęs iš viešbučio turiu būti jo veidu. Aš tuo mėgaujuosi.

– Kaip manote, ar Lietuva yra palanki šalis užsieniečiams imtis verslo ar dirbti?

Žinoma. Aš manau, kad daugelyje sričių Lietuva yra numeris vienas. Manau, kad Lietuva yra viena iš šalių, kurioje galima greičiausiai pradėti verslą. Šiuo metu čia tikrai galima atidaryti verslą per trejetą dienų. Taip pat čia viena iš geriausių infrastruktūrų, greičiausias bevielis internetas. Lietuva labai susijusi su Europa ir turi labai daug privalumų palyginus su daugybe Vakarų Europos ir Vakarų pasaulio šalių. Čia kvalifikuota darbo jėga, geri darbuotojai su gera anglų kalba. Lietuva turi daugybę privalumų ne tik plečiant ryšius su Vakarų Europa, bet ir su Vidurio Rytais. Dabar mes matome daug naujų Vidurio Rytų verslo įmonių, kurios įsikuria Lietuvoje. Ir tai gera matyti, nes tai veda visą šalį į priekį.

– Kiek laiko liksite Lietuvoje? Ką toliau veiksite?

Lietuvoje dirbsiu dar porą metų, tiek trunka mano vadovavimo kadencija. Kur važiuosiu vėliau, dar nežinau, viskas labai staigiai gali pasikeisti.