Verslą Vilniuje įkūrusiam Jinshamui Liu Lietuva labiau patinka nei Kinija

Į Lietuvą prieš 15 metų atvykęs ir čia restoraną „Zhangas“ įkūręs kinas Jinshamas Liu sako, kad Lietuvoje įkurti verslą yra lengva – čia nedidelė konkurencija ir atviros galimybės, tačiau išlaikyti jį sunkiau nei Kinijoje. Verslininkas sako pastebintis, kad Lietuvoje sparčiai mažėja gyventojų, kurie emigruoja dėl prastos ekonominės situacijos. Pašnekovui atrodo, kad Lietuva yra ekonomiškai vidutiniškai išsivysčiusi valstybė, tačiau jam čia patinka labiau nei tėvynėje.

Autorių nuotr.Autorių nuotr.

Iš pradžių Gariūnai, paskui ­ restoranas

Šiuo metu J.Liu turi 2 restoranus, abu – Vilniuje. Juose iš viso dirba 13 darbuotojų. Kinas ne tik vadovauja jiems, bet yra ir virtuvės šefas.

Paklaustas, iš kur sužinojo apie Lietuvą, verslininkas sako, kad apie ją jam papasakojo draugas baltarusis, atvykęs čia ir pradėjęs prekiauti Gariūnų turguje. Draugui verslas sekėsi neblogai, tad jis pakvietė į Lietuvą atvykti ir J.Liu, kuris tuo metu kaip tik svarstė, kad norėtų emigruoti iš Kinijos.

„Atvykęs čia kurį laiką dirbau kartu su draugu Gariūnuose ir tuo pačiu metu puoselėjau idėją čia kada nors įkurti kinų restoraną, nes pagal profesiją esu kulinaras. Kelerius metus žvalgiausi ir tyrinėjau jūsų šalį, kol supratau, kad jau metas imtis veiksmų. Taip pat darbas turguje pasirodė visiškai ne man, prekiaudamas ėmiau labai ilgėtis savo tikrosios profesijos“, – pasakojo jis.

Tėvynės nepasiilgsta

Verslininkas prisipažįsta, kad prieš atvykdamas į Lietuvą jis galvojo, kad šalis bus panaši į kaimą, tačiau išlipęs iš lėktuvo maloniai nustebo: Lietuva pasirodė visai graži.

„Čia mažiau dangoraižių nei Kinijoje, šalis nėra tokia moderni, kaip mano tėvynė, tačiau man patinka, kad čia daug gamtos ir ramybės“, – sakė J.Liu, kuris po kelerių metų gyvenimo Lietuvoje atsivežė čia ir savo šeimą – žmoną ir sūnų.

Pasiteiravus, ar ilgisi savo tėvynės, verslininkas atsakė neigiamai: Lietuvos į Kiniją jis iškeisti nenorėtų.

„Nepasiilgstu Kinijos, nes ten visi visur skuba ir aš negaliu to suprasti. Manau, kad Kinija tiesiog netinka mano būdui. Kasmet sugrįžtu į tėvynę ir praleidžiu ten kažkiek laiko, tačiau man labiau patinka čia. Ir ne tik man – Lietuvoje gyvena nemažai kinų, atvyksta turistų, su kuriais bendrauju ir kurie sako, kad jiems čia būti gera. Žinoma, ne visi supranta tokį mano pasirinkimą. Pavyzdžiui, vakar čia pietavo kinai ir klausė manęs, kodėl aš nevažiuoju atgal į tėvynę ir ten nekuriu verslo. Aš jiems atsakiau: kodėl turėčiau tai daryti? Aš noriu likti Lietuvoje“.

Autorių nuotr.
Autorių nuotr.

Kinų ir lietuvių būdas skiriasi

J.Liu sako, kad pirmieji metai Lietuvoje jam buvo keisti, ypač stebino lietuvių būdas.

„Žmonės čia yra gan lėti, jie nesiima veiklos, nėra veržlūs. Pavyzdžiui, jaunimas Kinijoje daug aktyvesnis. Lietuviai liūdnesni žmonės, o kinai labiau džiaugiasi gyvenimu, galbūt jie daugiau veikia ir mažiau galvoja, ne taip pasineria į save. Taip pat pastebiu, kad čia daug vienišų žmonių“, – sakė jis.

Paklaustas, ar susidūrė su kultūriniu šoku ar kokiais nors dalykais, kurie jam pasirodė labai neįprasti, kinas prisipažino, kad to nepatyrė. Jo teigimu, dėl to, kad atvyko čia su šeima ir dažnai bendrauja su kinais, jis nesijaučia čia svetimas ir vienišas.

Neprašė pagalbos

Verslininkas sako kad praleidęs čia per 15 metų jis turėjo galimybę stebėti Lietuvos kaitą ir vystymąsi. Viena vertus, jam atrodo, kad šalis sparčiai tobulėja ir keičiasi, kita vertus, neramina tai, kad lietuviai sparčiai emigruoja.

„Palyginus su tuo, kiek žmonių čia ateidavo prieš 7–8 metus, skirtumas akivaizdus. Dabar neateina nė pusės tiek, kiek ateidavo anksčiau. Apsidairykite, kiek nedaug čia žmonių“, – apgailestavo jis.

Paklaustas, ar kada nors turėjo minčių palikti viską ir išvažiuoti iš Lietuvos, J.Liu atsako, kad taip niekada nebuvo, nors ir turėjo sunkumų.

Autorių nuotr.
Autorių nuotr.

„Buvo sunku, supratau, kad čia lengva įkurti verslą, nes rinka maža, tačiau kur kas sunkiau joje išsilaikyti ir pasiekti, kad verslas taptų pelningu. Lietuvos ekonomika vidutiniška, čia ne taip gerai kaip Vokietijoje, bet geriau nei, pavyzdžiui, Portugalijoje. Tačiau pinigai man nėra svarbiausias dalykas, aš čia ne dėl jų. Be to, aš suprantu verslą, žinau, kaip viskas veikia, gal todėl ir nesusilaukiau prieštaringų nuomonių iš artimųjų ar draugų dėl to, kad sumaniau įkurti restoraną mažoje, nedaug kam žinomoje valstybėje. Tikėjau, kad jei dirbsiu gerai, man pasiseks. Tuo tikėjo ir aplinkiniai“, – pasakojo kinas.

Jis taip pat sakė besilaikantis kinų tradicijos: atvykęs į svečią šalį, tu viską darai pats, neprašydamas vietinių institucijų pagalbos.

„Jei jau atvažiavai, turi pats viską kurti, nesitikėdamas kažkokios pagalbos iš valstybės. Svarbiausia kuo daugiau savarankiškumo ir nebūti našta kitiems“, – teigė jis.

Paklaustas, ar ateityje planuoja kurti restoranus kituose miestuose, jis sakė, kad tokių planų neturi, nes nėra lengva tvarkytis ir su šiuo metu Vilniuje turimais restoranais. Tačiau jei vis dėlto nuspręstų plėstis, trečias restoranas turbūt atsirastų Kaune. Visgi verslininkas sakė nenorintis turėti problemų, nes mato, kaip pažįstami plečia savo verslus ir vėliau bankrutuoja.