Premjeras apdovanojo labiausiai nusipelniusius savanorius

Gruodžio 5-ąją – Tarptautinę savanorių dieną – vyko Šimtmečio savanorių pagerbimo šventė. Ši šventė – tai dalis svarbių renginių, šaliai besiruošiant švęsti Valstybės atkūrimo 100 metų jubiliejų. Ministras Pirmininkas Saulius Skvernelis už skirtą Lietuvai laiką įteikė dovanas Domantui  Žukauskui,  kuris Jonavos mokyklos bibliotekoje rengia anglų kalbos pamokas suaugusiesiems, laidos „Z KARTA“ atstovui Lukui Paškevičiui už iniciatyvą „Kodėl gera gyventi Lietuvoje?“ ir kaimų bendruomenės „Berteškiai“ pirmininkei Gintai Balsienei už savomis priemonėmis atnaujintą miestelio simbolį – miestelio tiltą.

Saulius Skvernelis sveikina susirinkusius savanorius. Andriaus Ufarto/Delfi.lt nuotr.Saulius Skvernelis sveikina susirinkusius savanorius. Andriaus Ufarto/Delfi.lt nuotr.

Kelis mėnesius įvairios nevyriausybinės organizacijos, bendruomenės, viešosios įstaigos, privatūs asmenys ar įmonės buvo kviečiamos registruoti savo iniciatyvas, įgyvendintas 2017 metais, pagal šias kategorijas: laikas bendrystei, laikas gražesnei aplinkai, laikas kitam, laikas dalijantis savo žiniomis. Renginio organizatoriai, atkreipdami dėmesį į pasiūlytos iniciatyvos idėją, originalumą, tęstinumą ir įtrauktų žmonių skaičių, išskyrė tris geriausius, anksčiau minėtus Domanto Žukausko, „Z KARTOS“ ir bendruomenės „Berteškiai“ darbus, kurių iniciatorius Premjeras apdovanojo Lietuvos vėliavomis ir sidabriniais Lietuvos atkūrimo šimtmečio ženkleliais. Vyriausybės kanceliarijoje vykusioje šventėje simbolines atminimo dovanas gavo ir kiti šventėje dalyvavę savanoriai, dirbantys įvairiose ne pelno siekiančiose organizacijose – Maltos ordino pagalbos tarnyboje, Maisto banke ar iniciatyvinėse grupėse. Šia švente baigėsi pirmasis „Šimtmečio dovanų“ etapas.

Projektą „Šimtmečio dovanos“ įgyvendina Valstybės atkūrimo šimtmečio sekretoriatas kartu su Lietuvos jaunimo organizacijų taryba, o jo pagrindinis tikslas – padėti savanorystės iniciatyvoms plėstis, į savanorišką veiklą įtraukti daugiau žmonių, skatinti kurtis naujas savanorystės tradicijas.

Šventinį renginį sveikinimo kalba pradėjęs „Šimtmečio dovanų“ globėjas Ministras Pirmininkas Saulius Skvernelis padėkojo visiems susirinkusiems savanoriams ir artėjančio Lietuvos valstybės atkūrimo šimtmečio proga išreiškė savo lūkesčius: „Aš tikrai noriu ir manau, kad esame visi verti, kad mūsų valstybinių švenčių dienomis mes keltume vėliavas patys, ne dėl to, kad taip yra parašyta arba dėl to, kad yra sankcijos numatytos už šios pareigos neatlikimą“.

Aktorius Giedrius Savickas dalinasi savanoriavimo patirtimi. Andriaus Ufarto/Delfi.lt nuotr.
Aktorius Giedrius Savickas dalinasi savanoriavimo patirtimi. Andriaus Ufarto/Delfi.lt nuotr.

Renginyje dalyvavo teatro, kino ir televizijos aktorius Giedrius Savickas, nuo 2013 m. įsitraukęs į ne pelno organizacijos UNICEF veiklą. Aktorius buvo išvykęs į šios organizacijos misijas Tanzanijoje bei Haityje. „Savanorystė yra tai, kai tu atiduodi brangiausią ką tu turi. Ne daiktus. Brangiausia ką turime gyvenime yra laikas ir mes jo turime mažiausiai. Tai, ką labiausiai branginam, mes atiduodam kitam. Be atlygio. Tai man atrodo pats svarbiausias dalykas.“ – mintimis apie savanorystę dalinosi G. Savickas. Šventę vainikavo daugelio socialinių kampanijų ambasadorės, dainininkės Jurgos Šeduikytės koncertas.

Projekto metu  žmonės iš visų Lietuvos vietų padovanojo daugiau nei  500 dovanų ir savanoriškai  veiklai skyrė daugiau nei 280 tūkst. valandų. Programos koordinatorė Neringa Vaisbrodė skelbdama šiuos skaičius sakė: „Širdį apima labai gražus ir pasididžiavimo jausmas, žinant, kad yra labai daug žmonių, kurie be jokios pareigos, be kažkieno liepimo pasirenka skirti laiko kitam“.

Lietuvos valstybės atkūrimo šimtmečio, kuris bus minimas 2018 m. vasario 16 d., proga šalyje vyksta daug svarbių renginių. Valstybės atkūrimo minėjimo programą sudaro trys pagrindinės kryptys: Kurk, Švęsk, Pažink. Jos apima veiklas, įtraukiančias aktyviai dalyvauti dabarties ir ateities kūrime, vienijančias visuomenę švęsti Vasario 16 – ąją ir suvokti jos prasmę, kviečiančias pažinti šalį. Projektas „Šimtmečio dovanos“, kurio pagrindinis tikslas skatinti savanorystę, taip pat padeda įgyvendinti Šimtmečio šventės keliamus tikslus ir uždavinius: sutelkti lietuvius švęsti atkurtos Lietuvos jubiliejų, skatinti didžiuotis savo šalimi bei būti svarbiais ir aktyviais Lietuvos gyvenimo dalyviais. Projektas „Šimtmečio dovanos“ ir toliau kviečia visus adresu  www.lietuva.lt/simtmeciodovanos registruoti dovanas Lietuvai, tokiu būdu skleisti savanorystės idėją ir švęsti modernios Lietuvos šimtmetį.

Patalpinta: Lietuvoje