Vladas Žukas: „Tikėjausi ką ne ką išgelbėti nuo užmaršties“

Prof. Vladas Žukas. Nuotrauka autorės.
Prof. Vladas Žukas. Nuotrauka autorės.

Kovo 16 dieną  Knygnešio dienos proga Vilniaus Universitete įvyko  profesoriaus Vlado Žuko knygos „Prisiminimų puslapiai: pažinti kultūros žmonės II“ pristatymas.

Knygos autorius, žymus Lietuvos biografas, knygotyrininkas profesorius Vladas Žukas pasakojo, kad nuo pat vaikystės pradėjo užrašinėti savo prisiminimus, įvairius gyvenimo įvykius, kitų žmonių pasakojimus. Jį ypač domino tai, kas buvo susiję su lietuviška knyga. „Suvokiau, kad reikia skubiai dešifruoti spaudoje naudotus pseudonimus ir kriptonimus, kol dar yra gyvi  autoriai, periodinių leidinių redaktoriai“, – sakė autorius.

Solidarumas ir dėkingumas paskatino parašyti antrąją knygos dalį

Pirmoji knygos dalis „Prisiminimų puslapiai: pažinti kultūros žmonės“  buvo išleista 2003 metais, joje sudėti mažesni rašiniai. Antroji knygos dalis, kuri pasirodė 2011 metais, yra tarsi pirmos dalies papildymas. V. Žukas prisipažino, kad ši knyga jam buvo kaip „idėja fix“, o  ją parašyti paskatino amžinas solidarumas, dėkingumas tėvams, mokytojams, dėstytojams ir draugams. Knygoje aprašomi atsiminimai, kitų žmonių pasakojimai bei fragmentai, pateikiamos rašytojų, mokslininkų, kultūros veikėjų memuarinės apybraižos, publikuojamas pluoštelis laiškų.

Autorius pasakojo, kad rašant knygą, jį kankino dvejonės, netikrumo jausmas, nuolat jautė kažkokią baimę: „kelis straipsnius buvau išėmęs vėliau vėl sudėjęs“. Nieko keisto, juk pats autorius savo knygoje yra parašęs „kad straipsnis būtų publikuotinas, reikia jį perrašyti mažiausiai triskart”. Vis dėlto galutiniu knygos rezultatu Vladas Žukas liko patenkintas.

Didelė prisiminimų dėlionė

Knygos pristatymą pratęsė recenzentė Rita Repšienė. Anot jos, V.Žuko knyga tarsi didelė prisiminimų dėlionė. Iš kiekvienos temos sudaryti tam tikri skyreliai. R.Repšienė pasakojo, kad šioje knygoje ypač išryškėja autoriaus bendravimas su studentais. Be to,  ją be galo nustebino nuoširdus autoriaus pokalbis su Juozu Grušu, nes kitų pasakojimais jis buvo gana uždaras žmogus. Rita Repšienė pacitavo V.Žuko mokinės Audronės Glosienės žodžius: „Profesorius nepaliauja stebinti produktyvumu, darbštumu, sistemingumu, principingumu, valia, reiklumu sau ir aplinkiniams, nepaprastu kuklumu“. Anot Ritos Repšienės, ši knyga yra tarsi pagarba kitiems ir pagarba atminčiai.

Recenzistė Rita Repšienė. Nuotrauka autorės.
Recenzentė Rita Repšienė. Nuotrauka autorės.

Po  knygos pristatymo visi dalyviai liko maloniai nustebinti. Profesorius Vladas  Žukas visiems norintiems padovanojo savo naująją knygą  su  parašu, skirtu kiekvienam skaitytojui asmeniškai.

Patalpinta: Lietuvoje, Naujienos