Atvira paskaita su finansininku verslo angelu Algimantu Variakoju: „Protingi verslininkai prabangos nedemonstruoja“

Spalio 26 d. pas žurnalistikos studentus lankėsi finansininkas, Verslo angelų fondo įkūrėjas Algimantas Variakojis, kuris vedė atvirą paskaitą apie verslą ir jo vertės nustatymą. Finansininkas pasakojo apie balansą versle ir kokia yra jo svarba, kaip pinigai veikia rinkoje ir kokie yra jų srautai. Kiekvieną teiginį pagrįsdamas realiais pavyzdžiais A. Variakojis papasakojo ir apie mažmeninės prekybos drabužiais lyderės Baltijos šalyse „Aprangos“ grupės sėkmę.

Autorės nuotr.Autorės nuotr.

„Kai atvažiavo „Zaros“ atstovai, jie tiesiog paklausė, koks drabužių tinklas yra didžiausias Lietuvoje. „Aprangos“ grupė iš pradžių nesureagavo, kad jie buvo įvertinti, kaip geriausi. Jūs didžiausi? Viskas. Prekiaukite mūsų produkcija. Viskas paprasta“, – apie „Aprangos“ grupės sėkmės pradžią pasakojo A. Variakojis. Po sandorio su „Zara“, tais pačiais metais „Aprangos“ grupės akcijos su tuo pačiu veiklos rezultatu jau kainavo 15 litų – tris kartus daugiau, negu prieš pradedant bendradarbiavimą.

Pasak finansininko, daug įtakos įmonių akcijų kainai turi skandalai, katastrofos, dėl kurių akcijų kaina krenta, o savininkai iškart ima pardavinėti savo įmonės akcijas: „Farmacijos pramonėje („Sanito“ skandalas – Aut.) įvyko skandalas, iš karto puolama parduoti akcijas, bet tas sandoris tapo nesėkmingu, nes įmonės vadovas atsisakė komentuoti situaciją ir bendrauti su žiniasklaida“, – kaip vieną didesnių verslininkų klaidų įvardijo paskaitos svečias.

Autorės nuotr.
Autorės nuotr.

Kadangi A. Variakojis jau ilgą laiką dirba finansų srityje, įgijo daug patirties. Todėl atitinkamai įvertina ir savo darbą bei laiką, skiriamą klientams. Paklaustas apie tai, kiek kainuoja jo paslaugos, paskaitos svečias atsakė prisimindamas bene didžiausią savo darbo sandorį:

„Per dvi valandas už konsultacijas uždirbau 100 tūkst. litų. Verslininkui reikėjo išspręsti 10 mln. litų klausimą – uždirbs arba neuždirbs. Ir aš jam patariau, kaip susitvarkyti, kad su mokesčiais viskas būtų paprasčiau“, – apie savo darbo specifiką kalbėjo finansininkas.

A. Variakojis pasakojo, kad šioje situacijoje jis savo klientui sukūrė specialią schemą ir tai buvo unikali, vienintelė tokia schema. Tad yra svarbu kalbėti apie finansininkų darbą, ir verslininkai turėtų kreiptis į šios srities profesionalus, kadangi, anot A. Variakojo, Lietuvos versle apie 60-70 proc. verslininkų nenusimano, kas yra balansas įmonėje.

„Jie nesuvokia apie ką yra šnekama. Dauguma verslininkų atsisako padirbėti ilgiau, kad gautų papildomų pinigų, o kai kurie net neišklauso pasiūlymo, kad tu gali už jų darbą sumokėti 3 kartus daugiau, nei jie prašo“, – kalbėjo A. Variakojis.

Paskaitos pabaigoje, atsakinėdamas į studentų klausimus finansininkas pabrėžė, kad nors ir esi sėkmingas verslininkas, turintis didelį kapitalą, tačiau visada privalai galvoti apie pinigus ir juos skaičiuoti.

Autorės nuotr.
Autorės nuotr.

„Turtingesni, galvą ant pečių nešiojantys verslininkai neretai perka paprastesnius batus, važinėja kuklesniais automobiliais“, – pasakojo svečias. Pasak jo, tokie verslininkai niekada nebus apsikarstę auksu ir nedemonstruos akivaizdžios savo gyvenimo prabangos. Tačiau paklaustas, ar gyvenimas negalvojant apie pinigus ir kiek jų gali išleisti būtent ir yra sėkmingo verslininko bruožas, A. Variakojis atsakė, kad jeigu žmogus neturi įpročio skaičiuoti, matuoti, viską pasverti, tai jis nebus geras verslininkas.

„Kai toks  žmogus imasi verslo, tie įpročiai lieka. Jis be reikalo nesimėto pinigais, nesišvaisto jais“, – kalbėjo finansininkas.

Pasak A. Variakojo, neverta dėl verslo aukoti gyvenimo bei sveikatos: „Aš nemažai žmonių išgelbėjau prieš krizę. Man skambindavo, sakydavo, kad su akcijomis kažkas nutiko ir klausdavo patarimo. Kai aš pasakau, kad parduotų, manęs klausia: „O ką, jos atpigs?“ O aš nežinau. Sakau, kad tiesiog parduotų, nes girdžiu, kaip žmogus kalba – jis nervinasi, stresuoja. Nesigadink sau gyvenimo, sakau. Parduok ir pamiršk akcijų kainas“, – pasakojo A. Variakojis.

Patalpinta: Universitete