Kaunas pasitinka miesto rotušės gimtadienį

Kauno miestui liepos 28-oji – neeilinė diena. Būtent prieš 475 metus kauniečiai turgaus aikštėje pradėjo mūrinės rotušės statybą, kuri dalinai išliko iki mūsų dienų. Miestas šią sukaktį pasitiks renginių gausa bei puikia šventine atmosfera.

Kauno rotušė. Autoriaus nuotr.Kauno rotušė. Autoriaus nuotr.

Liepos 28 d. 10:30 val. prasidedantys nemokami renginiai kviečia kauniečius bei miesto svečius kartu paminėti šią datą. Jų laukia istorinio miesto burmistro sveikinimas iš rotušės balkono, Onos Peičiūtės ir Aistės Rimkutės dueto muzikinis sveikinimas, šventinių balionų paleidimas, muilo burbulų šou bei visą dieną vykstančios nemokamos ekskursijos „Kur veda rotušės požemiai?“

Baltojoje salėje vyks iškilmingas bendradarbiavimo sutarties pasirašymas, suvienijantis Rotušės aikštės draugiją, Senamiesčio draugiją ir Kauno miesto muziejaus bendruomenę siekti tolimesnio rotušės klestėjimo.

Gyva miesto istorija

Rotušė – Kauno širdis, miestiečių dar vadinama baltąja gulbe. Kauno miesto muziejaus turima informacija, anksčiau čia vykdavo mugės, turgūs, įvairios iškilmės, buvo skelbiami teismo nuosprendžiai, į magistrato buveinę rinkdavosi garbingi miestelėnai. Šiandien čia šurmuliuoja kauniečiai, miesto svečiai, jaunavedžiai, o 2015 m. gruodžio 6 d. į pirmąją savo ekspoziciją pakvietė Kauno miesto muziejus.

Rotušėje buvo ne tik miesto savivaldos institucijų ir teismų posėdžių salės, prekybinės patalpos, bet ir bokšto rūsyje įrengtas kalėjimas – mūro skliautu dengta patalpa paversta kalėjimo kamera. Čia išlikę keturios įmūrytos geležinių grandžių, ypač pavojingiems nusikaltėliams prirakinti, dalys.

Kauno rotušė 1962 m. S. Lukošiaus nuotr.
Kauno rotušė 1962 m. S. Lukošiaus nuotr.

Atvira lankytojams

Muziejaus svečiai gali nusileisti pietinėje bokšto pusėje esančiais siaurais laipteliais, kuriais kaltinamieji iš kameros buvo vedami į teismo salę – baimintasi  užpuolimų siekiant išvaduoti teisiamuosius. Vėliau kameros lubos tapo žemesnėmis dėl įterpto mūro skliauto, o virš jos įrengta antroji kamera – visai žema su laipteliais šiaurinėje bokšto pusėje.

Didelę vertę įgijo miesto garbės svečių knyga, saugoma rotušėje, kurioje šiuo metu yra per 350 įrašų, tarp kurių – keturių karalių ir karalienių, trijų kunigaikščių, dvylikos prezidentų, popiežiaus Jono Pauliaus II, Dalai Lamos, kardinolų, Europos miestų merų ir kitų žymių žmonių linkėjimai.