Pristatyta išskirtinio leidimo dviguba Vytauto Kernagio vinilinė plokštelė

Pirmą kartą Vytauto Kernagio akustinė plokštelė buvo išleista prieš keturiasdešimt metų. Tai yra pirmasis atlikėjo vinilas, kurį jis įrašė būdamas 26-erių. Tačiau naujasis leidimas smarkiai skiriasi nuo senojo. Vilniaus knygų mugėje buvo pristatyta dviguba Vytauto Kernagio vinilinė plokštelė.

Z. Nutautaitė- Indrikonienė deklamuoja eilėraštį. Aistės Kaladinskaitės nuotr.Z. Nutautaitė- Indrikonienė deklamuoja eilėraštį. Aistės Kaladinskaitės nuotr.

Kodėl išskirtinis

Naujasis leidimas, kurį išleido Vytauto Kernagio fondas, sudarytas iš dviejų plokštelių. Pirmoji – tokia, kokia buvo išleista prieš keturiasdešimt metų, į antrąją sugulė dainos, kurios niekada nebuvo išleistos vinilo formatu.

Be to, plokštelės vidų puošia autentiški atlikėjo užrašai, bandymai, akordai. Naujasis leidimas išleistas 300 egzempliorių tiražu. Vytautas Kernagis jaunesnysis paaiškino, jog tokiu mažu tiražu norima pabrėžti plokštelės vertę.

 Apie „Akustinio“ gimimą

Vilniaus plokštelių studijos siela Zina Nutautaitė-Indrikonienė puikiai pamena „Akustinio“ gimimo procesą. Tuo metu, 1977-aisiais, Vytautas Kernagis jau buvo pradėjęs koncertuoti, tad Vilniaus plokštelių studijai kilo idėja įrašyti jo dainas.

Tačiau tada studija galėjo įrašinėti tik estradinius ansamblius, kurie priklausė valstybinei filharmonijai. Tad Z. Nutautaitei-Indrikonienei kilo mintis Vytautą Kernagį, atliekantį dainas pagal žymių poetų eiles, priskirti naujai literatūros skilčiai. Taip pavyko išleisti pirmąjį jaunojo muzikanto albumą. Z. Nutautaitė-Indrikonienė prisimena, jog V. Kernagis „Akustinį“ labai brangino.

Po renginio visi veržėsi pirkti likusius sertifikatus plokštelėms įsigyti. Aistės Kaladinskaitės nuotr.
Po renginio visi veržėsi pirkti likusius sertifikatus plokštelėms įsigyti. Aistės Kaladinskaitės nuotr.

Vinilinių plokštelių mados sugrįžimas

Muzikologas, „LRT Opus“ programos įkūrėjas ir direktorius Darius Užkuraitis dalijosi mintimis apie vinilinių plokštelių sugrįžimą. Vienu metu jas buvo pakeitusios kasetės, vėliau – kompaktiniai diskai.

Pastaruoju metu išaugo ne tik senųjų plokštelių pardavimai, bet ir jaunos grupės vis dažniau leidžia vinilus. D. Užkuraitis mano, jog iš dalies tai yra mados reikalas. Tačiau mada praeina, o plokštelė išlieka. Vinilas – šiltas ir gyvas daiktas, kurį reikia saugoti ir prižiūrėti. Apie Vytauto Kernagio pirmąją plokštelę D. Užkuraitis sako, jog ji –legendinė ir kultinė kelioms kartoms.

„Akustinis“ – ne tik dainuojamoji poezija

Vytauto Kernagio įtaką Lietuvai pristatymo dalyviai prilygino literatūros Nobelio premijos laureato B. Dylano įtakai JAV. V. Kernagis išpopuliarino poeziją, jo dainų sužavėtas ne vienas jaunas žmogus į rankas paėmė S. Gedos, M. Martinaičio poezijos knygas.

Tačiau D. Užkuraičio teigimu, pirmajame savo albume V. Kernagis sugrojo visas roko šakas: nuo roko baladės iki progresyviojo roko. Be to, dėl Ezopo kalbos jis sugrojo ir sudainavo tai, kas sovietmečiu buvo draudžiama.

Pristatymo metu nuskambėjo kelios Vytauto Kernagio dainos, kurias atliko Raminta Naujanytė-Bjelle ir pokalbio moderatorius Domantas Razauskas. Renginiui pasibaigus buvo galima nusipirkti paskutiniuosius 40 sertifikatų, su kuriais bus galima įsigyti dvigubą Vytauto Kernagio vinilo plokštelę.