Jautrus pasakojimas apie karo iškankintą valstybę ir nualintų žmonių atsidavimą

Molotovo kokteilių kvapas, tekanti išsilydžiusi padangų guma, nuolatiniai šūviai ir sprogimai. Tai  vaizdai nukeliantys į revoliucijos bei karo užgoštos tautos kasdienybę. „Kiborgų žemė“ – debiutinė žurnalisto Dovydo Pancerovo knyga yra atviras pasakojimas apie autoriaus keliones į Maidaną, priešakines Ukrainos ir Rusijos karo linijas, fronte patirtus asmeninius išgyvenimus ir be atlygio už savo šalį galvas guldančius žmones.

Knygos viršelisKnygos viršelis

„Knyga nėra apie karo strategijas, planavimus ir ginklų modelius, ši knyga yra atviras pasakojimas apie viską kaip buvo iš tikrųjų“, – pasakojo knygos autorius. Tai nėra karo chronologiją atpasakojantis ir įvykius aprašantis vadovėlis. Ši knyga yra pasakojimas apie žmogų, kuris išvyko į Maidaną kaip į nuotykį su sportiniais bateliais ir kvepalų buteliuku, nesuprasdamas kas jo laukia netolimoje ateityje.

Kaip teigė žurnalistas, Ukrainos istorija pakeitė visą autoriaus asmeninį gyvenimą ir profesinę karjerą. D. Pancerovas atviravo, jog po šių kelionių visi įprasti žurnalisto darbai jam tapo neįdomūs ir neprasmingi, o žurnalisto karjera pradėjos suktis vien tik apie šio karo įvykius.

Pask rašytojo, jis į knygą sudėjo visus savo atsiminimus ir patyrimus, nepalikdamas nieko už kadro. Taip jis norėjo perteikti kuo tikroviškesnį paskojimą. Knygos autentiškumą patvirtino ir D. Pancerovo kelionių kolega J. Ohmanas, teigdamas, jog knygoje yra daugybė tiek malonių detalių, tiek labai skaudžių prisiminimų, apie kuriuos jau net pats buvo pamiršęs. Autorius atviravo, jog jam tai padėjo padaryti nuolatos kelionių metu žymėtos detalės užrašinėjo bei mobiliajame telefone, nors tuo metu jokios idėjos apie knygos rašymą dar net nebuvo, o užrašus darė tikėdamasis, jog tai galbūt pravers kuriant reportažus.

Autoriaus teigimu, visos kelionės į karo nualintą Ukrainą jame paliko ne vieną žaizdą. Tačiau tai ne fiziškai patirti sužeidimai, o sieloje likę sunkūs išgyvenimai. Apie karo paliktus randus paatviravo ir J. Ohmanas: „Praradau sveikatą, beveik bankrutavau, atsirado potrauminis stresas taip pat pradau kai kuriuos draugus, ypač Rusijoje“.

Rašydamas knygą D. Pancerovas užtruko keturis mėnesius. Pasak jo, sunkiausia buvo baigti savo pradėtą darbą, asmeninė disciplina. Knygos rašymas jam buvo labai varginantis darbas. „Buvau labai pavargęs nuo visų prisiminimų ir Ukrainos, nekilo ranka net liestis prie knygos“, – apie knygos kūrimą pasakojo D. Pancerovas.

Knygos pristatyme taip pat daug dėmesio buvo skirta dabartinei situacijai Ukrainos rytuose. Buvo daug kalbama apie tai, kaip mūsų valstybė ir jos piliečiai yra autoritetas Ukrainos piliečiams Kaip Ukraina kovoja ne tik dėl savo, bet ir dėl mūsų laisvės.

Gabrielius Liaudanskas – Svaras knygos pristatyme prisiminė Sausio 13-osios įvykius ir sugretino juos su Maidanu, nes Lietuvos žmonės žino, ką reiškia tokie įvykiai bei supranta jų prasmę.

Įsigydami šią knygą skaitytojai tokiu būdu paaukos Lietuvos kariuomenei. „Kiborgų žemė“ yra interneto dienraščio 15min.lt socialinio projekto dalis. Visos šios knygos pelnas bus skirtas Lietuvos didžiojo kunigaikščio Kęstučio mechanizuotam pėstininkų batalionui.