Naujas žvilgsnis į lietuvių fantastiką: M. K. Čiurlionis

Straipsnių rinkinio „M. K. Čiurlionis Vilniuje“ pristatymas tarsi ženklas, kad po daugiau nei šimtmečio čiurlionistika gyva ir aktuali. Knygos sudarytoja ir kultūrologė Nida Gaidauskienė sakė, jog dirbdama M. K. Čiurlionio namuose supratusi, kad viltis ir idėja intelektualiai bei moksliškai apmąstyti menininko buvimą Vilniuje yra nuolat puoselėjama.

rinkinio „M. K. Čiurlionis Vilniuje“ pristatymo dalyviai: H. Šabasevičius, N. Gaidauskienė. Autorės nuotr.Straipsnių rinkinio „M. K. Čiurlionis Vilniuje“ pristatymo dalyviai: H. Šabasevičius, N. Gaidauskienė. Autorės nuotr.

Knygoje į temą pažvelgta kiek iš kitokios perspektyvos. Atskleidžiama ne menininko vaikščiojimo Vilniaus gatvėmis geografinė svarba, bet vidinis asmenybės kelias – pats M. K. Čiurlionio buvimas sostinėje yra reikšmingas simbolis. Būtent čia kompozitorius ir dailininkas išgyveno aukščiausią egzistencijos kreivės tašką. N. Gaidauskienė aptarė ir kitą svarbų aspektą – išskirtinį M. K. Čiurlionio ryšį su Vilniumi. Menininkas pakvietimą atvykti į sostinę  gavo iš mylimosios Sofijos Kymantaitės, tad šis miestas tokiame kontekste suvokiamas kaip tam tikras meilės simbolis. Grįžimas turi savo reikšmę – daugiakultūrinis miestas, sudaręs palankias sąlygas ne tik draugijų veiklai, bet ir meninių idėjų išsiskleidimui.

„M. K. Čiurlionis Vilniuje“ pristatomas kaip tarptautinis leidinys, kuriame dalyvauja ne tik lietuvių, bet ir Anglijos, Italijos autoriai ir mokslininkai. Tai įrodo, jog kūrėjas įdomus ne tik savo šalyje, bet ir užsienyje. Tokio dėmesio sulaukiantis garsusis menininkas dar įvardijamas kaip fantastikas plačiąja to žodžio prasme, įgyja pasaulinį lygį ir tampa savotiška lietuviškumo vėliava.

R. Zubovas, V. Gasiliūnas, H. Šabasevičius. Autorės nuotr.
R. Zubovas, V. Gasiliūnas, H. Šabasevičius. Autorės nuotr.

Knygos autoriai pristatyme užsiminė, jog dažnai manoma, kad menininko kūryba yra beveik išnagrinėta. Vis dėlto kai kas dar liko marginalizuota – pavyzdžiui, vėlyvieji orkestriniai kūriniai, dėl ligos traktuoti kaip netyrinėtini. „Čia mes tą paslapties šydą atskleidžiame, tai tikrai verta tyrinėjimų“, – sakė N. Gaidauskienė. Straipsnių rinkinyje vienas svarbiausių žmonių Lietuvos istorijoje yra pristatomas tarsi iš naujo, atskleidžiami nauji faktai ir detalės.

Garsus pianistas, prof. Rokas Zubovas pristatyme teigė, jog būtent Vilniuje M. K. Čiurlionis vėl grįžo prie lietuviškos tautos programos. Tai „Vyčio preliudas“, „Karalių pasaka“ , tapę naujais dvasinės Lietuvos atspindžiais kūryboje. „Didis kūrėjas atvažiuoja į Vilnių su tam tikra programa, ir tai nėra gaivališkas lietuvio charakteristikos sukūrimas. Tai nėra menas menui, bet tai menas, skirtas žmonėms“, – sakė M. K. Čiurlionio provaikaitis prof. Rokas Zubovas.