Žvilgsnis į kitokį Tibetą Jurgos Ivanauskaitės nuotraukų parodoje

1998 m. vasarą Jurga Ivanauskaitė viešėjo Tibete. Nuotykius ir dvasinę kelionę po išsvajotą šalį rašytoja fiksavo nuotraukose, kurios nuo gruodžio pabaigos eksponuojamos Vilniaus Venclovų namuose – muziejuje. Paroda „Tibetas – kita realybė“ skirta 55-osioms J. Ivanauskaitės gimimo metinėms pažymėti, o baigsis prieš pat 10-ąsias mirties metines.

J. Ivanauskaitė Tibete. Asmeninio archyvo nuotr.J. Ivanauskaitė Tibete. Asmeninio archyvo nuotr.

Jurgą Ivanauskaitę visuomet siejo glaudus ryšys su rytų kultūra. Dar 1993 m. rašytoja Dharamsaloje, Indijoje studijavo Tibeto budizmą, keliavo po Himalajų kalnus. 1996-aisiais ji vėl lankėsi Indijoje, taip pat ir Nepale, tačiau į patį Tibetą abu kartus taip ir nepateko. Įgytą patirtį J. Ivanauskaitė aprašė knygose „Ištremtas Tibetas”, ,,Kelionė į Šambalą“, „Prarasta pažadėtoji žemė“, kurios vėliau tapo viena knyga – „Tibeto mandala“. Už šias knygas J. Ivanauskaitė 2005 m. buvo apdovanota Nacionaline kultūros ir meno premija.

Rašytoja fiksavo Tibetą ne tik knygose, bet ir fotografijose, kurios pirmą kartą buvo eksponuotos dar 1999 m., vėliau paroda apkeliavo daug Lietuvos miestų, o 2016-ųjų pabaigoje vėl surengta Vilniuje. Paroda Venclovų namuose – muziejuje atidaryta nuo gruodžio 19 d. Atidaryme prisiminimais apie J. Ivanauskaitę dalinosi jos mama, sesuo bei draugas, profesorius Vytis Vidūnas.

V. Vidūnas neslepia, jog kai kuriems savo studentams siūlo skaityti šios rašytojos knygas. „J. Ivanauskaitės knygas rekomenduoju tiems studentams, kurie domisi tibetietiškuoju budizmu ir apskritai tibetietiška tematika. Kas iš studentų paskaitė J. Ivanauskaitės knygas, vertina jas kaip pakankamai informatyvias”, – teigė Vilniaus universiteto profesorius.

Tiek parodos atidaryme, tiek nuotraukose reiškiamas susirūpinimas dėl Tibeto. Anot V. Vidūno, daugybė šventyklų šioje teritorijoje yra sugriauta, naikinamas Tibeto religijos palikimas. Vis dėlto profesorius pastebi, jog šiais laikais nėra sunku išvysti šią šalį, tačiau Tibetas pamažu virsta turistine vieta ir tikrąjį jo veidą pamatyti sunku.

Į atidarymą buvo susirinkę itin daug rašytojos gerbėjų, jau tada Jurgos Ivanauskaitės sesuo ir kelionių bendražygė Radvilė Racėnaitė džiaugiasi parodos sėkme: „Visuomet smagu, kai prisimenama Jurga ir jos kūryba. Į renginius, skirtus Jurgai, susirenkantis gausus žiūrovų ir klausytojų būrys patvirtina, kad ji vis dar tebėra įdomi ir kaip asmenybė, ir kaip kūrėja, jos kūryba tebelieka aktuali ir patraukli”.

Norintys išvysti Jurgos Ivanauskaitės nuotraukose užfiksuotą Tibetą tai galės padaryti iki 2017 m. vasario 14 d. Vasario 17-ąją Lietuva minės 10-ąsiąs rašytojos mirties metines.

Patalpinta: Kultūra, Naujienos