Niujorkietis A. Bareikis naujausius savo darbus pasirinko pristatyti Lietuvoje

„Jeigu menas neturi tėvynės, tai menininkas – turi“, – šiais žodžiais sostinės galerijos „Vartai “ įkūrėja Nida Rutkienė antradienį atidarė ilgai lauktą Aido Bareikio personalinę parodą „Aido kondicionierius“, kuri sulaukė didelio lankytojo dėmesio.

Nuotraukoje (iš kairės į dešinę) A. Bareiko mama, vaikas (tapatybė neidentifikuota), Aidas Bareikis, Nida Rutkienė, Artūras Zuokas bei centre – didžiausia parodos instaliacija „Aido kondicionierius“.

Ekspozicija pavadinta pagal naujausią menininko instaliaciją „Aido kondicionierius“, kuri užima didžiausią galerijos salę. Šiuo kūriniu menininkas ir toliau tęsia instaliacijų ciklą iš įvairių atliekų, kasdieninių daiktų ir taip juos prikelia naujam gyvenimui. Galerijoje eksponuojami ir specialiai parodai sukurti skulptūriniai objektai „The sun behind my shoulder as I enter the woods“ (liet. k. „Saulė man už peties, kai įžengiu į mišką“.) iš serijos „Beverčiai objektai“. Pats A. Bareikis viename interviu yra sakęs: „Kiekvienas daiktas potencialiai yra šiukšlė, tačiau, kaip greitai daiktas virs šiukšle, priklauso ne nuo materialių dalykų, o nuo mūsų pačių“. Nors menininko darbuose jaučiama entropijos, tačiau savo kūriniais autorius bando atskleisti vartotojiškos visuomenės ydas, vertybių nykimą, besąlygišką paklusimą visa apimantiems kapitalizmo dėsniams ir taip ieško gilesnių prasmių bei žmonijos progreso tikslo. Tarp gausiai susirinkusių parodos svečių buvo menininko artimieji, parodos rėmėjų „Bioderma“ atstovai, seimo narys Algirdas Sysas bei Vilniaus miesto meras Artūras Zuokas. Apie pastarojo apsilankymą A. Bareikis juokais sakė: „Dvidešimt metų dirbu, bet savo parodoje mero matyti dar neteko“.

Pats A. Bareikis atidarymo metu buvo santūrus ir tylus, tačiau nuoširdžiai padėkojo visiems už apsilankymą. Priežasties, kodėl pasirinko šią parodą pirmiausia pristatyti Lietuvoje, autorius nenurodė.

Šiuo metu VDA tekstilės galerijoje „Artifex“ veikia ir kita A. Bareikio paroda „Kitokie orai“. Čia lankytojai gali išvysti net 100 kartu dirbusių A. Bareikio ir amerikiečių tapytojo, skulptoriaus Billo Sayloro piešinių. Tai buvo du mėnesius trukęs kūrybinis eksperimentas, kuomet vienas dailininkas pradeda darbą, o kitas – užbaigia.

A.Bareikis – vienas aktyviausių užsienyje kuriančių lietuvių menininkų. Baigęs Vilniaus dailės akademiją ir laimėjęs Fulbraito stipendiją, išvyko mokytis ir gyventi į JAV. 1997 metais baigęs Hunter koledžą Niujorke dalyvavo įvairiuose grupinėse parodose Leo Koenig Inc ir Martos galerijose, Niujorke, Queens muziejuje, Niujorke, Asbaek galerijoje, Kopenhagoje, Berlyno Šiuolaikinio meno centre bei M. Gros muziejuje, Šveicarijoje. Suformavęs savo įtaigų ir unikalų meninį stilių jis ir toliau sėkmingai kuria ir gyvena Niujorke.

Paroda „Aido kondicionierius“ galerijoje „Vartai“ veiks iki gruodžio 6 dienos.

Parodos akimirkos