Vienintelis Lietuvoje. Rapolas Gražys apie Lava Drops prekės ženklą

Interneto platybėse galima rasti įvairių statistinių duomenų, rodančių, kiek pasaulyje žmonių groja gitara. Anot vienos interneto svetainės – 0,7 proc. Dalis atrodo maža, tačiau skaičiais tai apie 50 milijonų žmonių. Žinoma, tokia statistika remtis ar aklai pasitikėti negalima, bet save priskirti mažytei viso pasaulio daliai – nors ir hipotetiškai – atrodo smagu ir net svarbu. Tačiau kokia dalis gitaristų gali pasakyti, jog groja rankų darbo elektrine gitara? O dar ne tik rankų darbo, bet ir medine? Industrijų dizaineris, muzikantas Rapolas Gražys gali pasigirti ne tik grojantis tokiu instrumentu, bet ir sukūręs jį. „Lava Drops“ gitarų serijos kūrėjas sutiko prisidėti prie Coffee Week Lithuania renginio, susitikti neseniai atsidariusioje kavinėje „16i kava“ bei pakalbėti apie didžiausią savo projektą.

„Lava Drop +“ elektrinė gitara. Autorės nuotr.„Lava Drop +“ elektrinė gitara. Autorės nuotr.

Darbo idėja gimė ne paties tuometinio Vilniaus Dailės Akademijos bakalauranto galvoje. Diskusijos su darbo vadovu Juozu Brundza metu sulaukė pasiūlymo: ne tik tęsti muzikavimą, bet ir sukurti instrumentą baigiamojo darbo apgynimui. Nuo vaikystės domėjęsis gitaromis, konkrečiai elektrinėmis, daugelį metų grojęs jomis ir žinąs, koks jų veikimo principas, sutiko. Vystydamas idėją Rapolas norėjo rasti inovatyvų sprendimą, kurio galutinis rezultatas pranoktų garsiausių prekių ženklų instrumentus. Ir jam pavyko – pagaminęs pirmąją gitarą, sukūrė visą gitarų seriją „Lava Drops“. Dabar šio prekės ženklo kūriniai kabo ne ant vienos užsienio šalies kolekcionierių sienos ir per ketverius metus viešėjo keliose pasaulinėse parodose.

Renginyje kūrėjas leido susirinkusiems iš arčiau susipažinti su instrumentu. Autorės nuotr.
Renginyje kūrėjas leido susirinkusiems iš arčiau susipažinti su instrumentu. Autorės nuotr.

Gitara muzikos instrumentų pasaulyje yra tradicija, bet vilnietis R. Gražys privertė tradiciją gimti iš naujo. Jo elektrinių gitarų serija „Lava Drops“ išsiskiria tuo, jog gamybai yra naudojamas medis. Kiekviena gitara gimsta iš vieno medžio masyvo ir tik rankų darbo pagalba. Kol kas seriją sudaro 3 gitaros: „Lava Drop +“ – universali, galinti prisitaikyti prie įvairių muzikos žanrų; „Lava Drop X“ – inovatyviausias kūrinys, su viduje esančiu lazeriu, leidžiančiu varijuoti garsą; „Lava Drop –“ – skirta kurti eksperimentinę muziką ir groti mažose patalpose. Tokių gitarų gimimas trunka nuo dviejų su puse iki penkių mėnesių. Vyras sako, jog instrumentuose apgalvota kiekviena detalė, idant muzikantas grodamas nejaustų diskomforto. Pavyzdžiui, „Lava Drop +“ svoris siekia tris kilogramus, kai tuo tarpu įprasta elektrinė gitara gali sverti iki aštuonių kilogramų. „Norėjosi, kad muzikantas ne tik įsigytų gitarą dėl kitoniško dizaino, bet ir dėl jos techninių savybių“, – aiškina R. Gražys.

R. Gražys demonstruoja gitaros skambesį. Autorės nuotr.
R. Gražys demonstruoja gitaros skambesį. Autorės nuotr.

Nors muzikantas pirmiausia pabrėžia kuriantis Lietuvai, tačiau iš šešiolikos pagamintų gitarų beveik pusė išvykusios ir į kitas šalis. Taip pat savo produktus pristatinėjo įvairiose parodose – sukūręs pirmą pasaulyje gitarą iš dviejų kilogramų gintaro ir medžio dalyvavo mugėje „Namm Show“ Los Andžele, „Big Boys Toys“ Jungtiniuose Arabų Emyratuose, o šiuo metu vieną Lava Drops galima išvysti Rolce Royce automobilių parodoje. Nors Rapolas laimingas dėl dėmesio už tėvynės ribų, džiugiai pabrėžia: „Esame vienintelis gitarų prekės ženklas Lietuvoje.“

„Kitas projektas – kanklės“, – juokaudamas užbaigia Rapolas Gražys ir paėmęs gitarą į rankas pademonstruoja jos skambesį.