Prezidentas Gitanas Nausėda apie skaitomas knygas ir neįprastas kolekcijas

 

Skaitytojų susikitimas su Prezidentu Gitanu Nausėda. Roko Lukoševičiaus nuotraukos.Skaitytojų susikitimas su Prezidentu Gitanu Nausėda. Roko Lukoševičiaus nuotraukos.

Prezidentas Gitanas Nausėda neabejotinai yra didelis knygų gerbėjas. „Vilniaus knygų mugės“ jis nepraleidžia kiekvienais metais, tačiau, kaip pats sako, čia atvykęs daugiausia laiko skiria vaikščiojimui ne grožinės literatūros, o istorijos bei universitetinių leidinių salėje. Tiesa, atidarymo dieną lauktą susitikimą su Prezidentu teko atidėti, nes Gitanas Nausėda dalyvavo svarbiose Europos vadovų derybose, tačiau šeštadienį jis vis tiek atskubėjo papasakoti ne tik be kokių knygos puslapių neužmiega, bet ir netikėtą, kiek nustebinusią kolekcionuotų kaktusų istoriją.

Į pilnutėlę salę Prezidentas atvyko kaip visada pasitempęs, su gausia apsauginių komanda. Jis iš karto kreipėsi į žiūrovus: „Labai malonu matyti tiek daug knygos bičiulių.“ Prezidentas ne iš karto puolė aptarti knygas. Iš pradžių jis mintimis grįžo į vaikystę. Visi susidomėję klausėsi dar niekur negirdėtų faktų apie šalies vadovo dalyvavimą chore „Gintarėlis“. Anot Prezidento, tai buvo vienas šviesiausių vaikystės laikotarpių.

„Šis choras man davė labai daug. Jaunam, šiek tiek padykusiam, chaotiškai besielgiančiam berniukui suteikė tvarkos, suvokimo, kad yra tam tikri įsipareigojimai: kad reikia susitvarkyti dainininko rūbelius, gražiai atrodyti, nepavėluoti į koncertą ar repeticiją“, – prisipažino G. Nausėda.

Tiesa, be nuotykių, šis gyvenimo laikotarpis tikrai neapsiėjo. 1981 metais Prezidentas kartu su choro draugais ir jo vadovais nuvyko į Vitebską. Nuotykiai prasidėjo vos atvykus – vaikinus užpuolė vietos paaugliai, įvyko, kaip sakė pats Prezidentas, Žalgirio muštynės, kurios, vis dėlto, baigėsi garbingai.

„Dabar sugalvoja įvairių versijų, pasakoja, kodėl mus taip nedraugiškai užpuolė. O iš tikrųjų, diskotekoje mes pakvietėme šokti merginas, o Vitebsko vaikinai sugalvojo mums už tai atkeršyti – grįžtant iš šokių klastingai užpuolė. Bet mes drąsiai gynėmės“, – juokėsi Prezidentas.

Skaitytojų susikitimas su Prezidentu Gitanu Nausėda. Roko Lukoševičiaus nuotraukos.
Skaitytojų susikitimas su Prezidentu Gitanu Nausėda. Roko Lukoševičiaus nuotraukos.

Ką savo malonumui skaito Prezidentas?

Kalbai pasisukus apie knygas, Gitanas Nausėda džiaugėsi „Vilniaus knygų mugėje“ įžvelgiantis gerą nuotaiką, žmonių šurmulį, šviesius, inteligentiškus veidus. Anot jo, nei kultūra, nei knyga Lietuvoje tikrai nemirė. Paklaustas, kokias knygas jis pats šiuo metu skaito, Prezidentas atsakyti neskubėjo.

„Leisiu jums atspėti. Tai nėra taip sudėtinga, kaip gali pasirodyti iš pirmo žvilgsnio“, – sakė Gitanas Nausėda.

Netrukus išgirdo teisingą atsakymą ir prisipažino, jog skaito J. Baltušio memuarus: „Iš pradžių buvo labai įdomu, nes apie tą žmogų žinojau tik tiek, kiek skaitėme mokykloje. Dabar, skaitydamas jo knygą, pamačiau visai kitokį autorių ir požiūrį į tai, kas vyko aplinkui.“

Tiesa, antrosios knygos, kurią skaito, anot Prezidento, neatspėtų turbūt niekas. Todėl klausytojų ilgai jis nekankino ir prisipažino šiuo metu taip pat skaitantis Antono Čechovo apsakymų rinkinį. Kaip teigė G. Nausėda, jie labai pamokantys, skaitant išryškėja žmonių būdo savybės, kurios nesikeičia šimtmečiais.

„Dėl to turbūt ir svarbi XIX a. rusų klasika. Ji labai lengvai ir įtaigiai pagauna skaitytoją,  parodo amžinus dalykus“, – pabrėžė šalies vadovas.

Prezidento perskaitytų knygų sąraše  ir Dostojevskio kūryba bei Hermano Hesės „Stepių vilkas“, Franzo Kafkos, Gabrielio Garsijos Markeso kūriniai. 1981 metais G. Nausėda susidomėjo egzistencializmo literatūra, kuri leido ne tik ieškoti savo asmenybės bruožų, bet ir atsakymų į gyvenimo prasmės klausimus.

„Mokykloje buvo privaloma programa, bet aš nesigirsiu ir nemeluosiu, kad skaitydavau daug daugiau. Skaičiau tik tiek, kiek privaloma, bet tai nereiškia, kad niekas man nepaliko įspūdžio. Skaitydami „Brisiaus galą“ dauguma verkėme. Bet tuo metu man labiau rūpėjo spardyti kamuolį, o tai, kas turėjo ateiti, atėjo savo laiku, bet ne mokykloje. Kalbant apie literatūrą, ji man patiko. Turėjome puikią rusų kalbos mokytoją Kubilienę, kuri mylėjo savo dalyką. Net ir mums, tokiems, kaip aš sakau, balvonams sugebėjo įdiegti meilę literatūrai. Apie autorius ji kalbėjo su ašaromis akyse. Mes negalėjome užsikrėsti ta jos nuotaika“, – pasakojo Prezidentas prisiminęs mokyklos laikus.

„Vilniaus knygų mugėje“ jis papasakojo, kad tėvai jį labai lepino. Dar būdamas vaikinas, jis mažai prisidėdavo prie namų ruošos. Tačiau atėjo laikas, kai viskas, atrodo, apsivertė aukštyn kojomis. Vos baigęs mokyklą Gitanas Nausėda susidūrė su tikru gyvenimo išbandymu.

„Mano mama buvo mokytoja. Jai reikėjo ne tik sąsiuvinius taisyti, bet ir apžiūrėti visus namų kampus. Tėtis tuo metu buvo vyriausiasis energetikas vienoje įmonėje, todėl dažnai keldavosi naktimis ir bėgdavo dirbti. Mano šeima gyveno gana sunkiai, bet tik ne aš. Buvau tarsi lengvatiniame režime. Kai neįstojau į universitetą, gyvenimas man atsuko neparadinę pusę. Supratau, jog pirma, esu lūzeris, pralaimėjau. Antra, tėvai pasakė, kad turėčiau į gyvenimą žiūrėti rimčiau.

Tuomet susiradau plataus profilio sandėlininko darbą. Išmokau plauti grindis, lyginti skalbinius, nešioti dėžes, dirbti fizinius darbus. Pradėjau realiai gyventi. Pamenu, tada iš viso neskaičiau, nes buvau pamuštas emociškai. Vienintelis dalykas, kuris man padėjo – šachmatai. Jie užėmė visą mano laisvalaikį, suteikdavo malonumo dozę“, – pasakojo Prezidentas, į kurio rankas tuo metu pateko ir Arono Nimcovičiaus knyga „Mano sistema“.

Skaitytojų susikitimas su Prezidentu Gitanu Nausėda. Roko Lukoševičiaus nuotraukos.
Skaitytojų susikitimas su Prezidentu Gitanu Nausėda. Roko Lukoševičiaus nuotraukos.

Kaktusų kolekcija ir jiems skirti mišiniai iš česnakų

Kas galėjo pagalvoti, kad Lietuvos Prezidentas paauglystėje buvo ne tik knygų, bet ir retų kaktusų kolekcionierius. 16-kos metų jis susidomėjo šiais retais augalais, kurie, anot Prezidento, patys neauga ant žemės.

„Pamenu, juos skiepydavau, ant jų uždėdavau tam tikras raudonas ar geltonas karūnėles. Man tai buvo labai įdomu. Turėdavau tokią operacinę, joje darydavau mišinius su svogūnais, česnakais, skirtus kaktusams. Įsivaizduojat, vaikinas tokiomis nesąmonėmis užsiimdavo, – juokėsi G. Nausėda. – Tai buvo gražus laikotarpis, mes važiuodavom su tėvukais parsivežti įdomesnių rūšių į Latviją ar Estiją. Turėjau kolekciją iš 50 ar 60 tokių kaktusų.“

Kiek vėliau jis vėl grįžo prie kolekcijos – šį kartą knygų. Tiesa, Prezidentas sakė manąs, kad literatūros kolekcija prasmę įgyja tik tada, kai aiškiai apsibrėžiama, kas kolekcionuojama.

„Mano kolekcijos objektas labai platus, ji nėra lygiavertė, bet turiu jos atšaką, kuri man brangi kaip klaipėdiečiui. Tai knygos apie Mažąją Lietuvą“, – pasakojo Gitanas Nausėda.

Dabar šalies vadovas juokauja, kad vos atsibosta žmonai, užsidaro tarp savo knygų. Jų lentynos atgaivina, suteikia prasmę ir leidžia tam tikromis minutėmis jaustis laimingu. Gitanas Nausėda sako labai tikintis kiekviena perskaityta knyga ir mano, kad jos palieka kažkokį pėdsaką prote, jausmuose.

Skaitytojų susikitimas su Prezidentu Gitanu Nausėda. Roko Lukoševičiaus nuotraukos.
Skaitytojų susikitimas su Prezidentu Gitanu Nausėda. Roko Lukoševičiaus nuotraukos.

 Elektroninių knygų išvengti nepavyksta

Prezidentas džiaugiasi, kad viena jo dukra skaito net ir angliškas knygas. Vis dėlto nuogąstauja, jog skaitymas šiomis dienomis itin transformuojasi. Daugelio žmonių gyvenime spausdintoms knygoms lieka vis mažiau laiko.

„Aš manau, kad reikia skaityti fizines knygas. Neduokime laimėti elektroninių šalininkams, kurie sako, kad spausdintos – pasmerktos. Gal kada nors taip ir atsitiks, bet, pavyzdžiui, troškulį numalšinti jūs galite išgėrus stiklinę vandens. Lygiai tai pat galite jį numalšinti išgėrę giros, bet tuomet jūs pajusite skonio malonumą. Taip pat yra ir su spausdintinėmis bei elektroninėmis knygomis“, – sakė Gitanas Nausėda.

Vis dėlto jam pačiam išvengti kompiuterio ekrano pavyksta ne visada.

„Aš savo akis sugadinau gerokai anksčiau, trumparegis jau kaip reikiant. Bet akinių nenešioju, nebent tik vairuodamas. O dabar jau ir nebevairuoju, žodžiu, aš nieko nebegaliu“, – juokavo Prezidentas užsiminęs apie kompiuterių daromą žalą.

Skaitytojų susikitimas su Prezidentu Gitanu Nausėda. Roko Lukoševičiaus nuotraukos.
Skaitytojų susikitimas su Prezidentu Gitanu Nausėda. Roko Lukoševičiaus nuotraukos.