Knyga apie aktorių J. Budraitį atskleidžia istorinę vyrų epochą Lietuvos kine

Lietuvos knygynų lentynose pasirodė pirmoji knyga apie legendinio lietuvių aktoriaus bei nacionalinės kultūros ir meno premijos laureato Juozo Budraičio gyvenimą ir kūrybą. Knyga ,,Mano kinas. Pasaulis, kuris priklausė vyrams“ išleista minint aktoriaus 75 metų jubiliejų. Pristatyme, praėjusį antradienį vykusiame Vilniaus paveikslų galerijoje, mintimis apie knygą dalijosi abu knygos autoriai – pats Juozas Budraitis ir vizualiosios kultūros tyrinėtoja Margarita Matulytė, – pirmasis šią knygą perskaitęs žmogus – filosofas Leonidas Donskis – ir kino istorikė Lina Kaminskaitė – Jančorienė.

Margarita Matulytė ir Juozas Budraitis. Knyga „Mano kinas. Pasaulis, kuris priklausė vyrams“ © lrytas.lt (R. Danisevičiaus nuotr.)

Sakoma, kad aktoriaus gyvenimas yra matuojamas filmais, tad J. Budraičio gyvenimą būtų galima įvertinti daugiau nei 100 vaidmenų, sukurtų lietuvių ir užsienio režisierių filmuose, nors knygoje aptariami tik 22 iš jų. Margarita Matulytė konferencijoje prasitarė, jog kartu su aktoriumi siekė, ,,kad knyga būtų perskaityta vienu įkvėpimu“, todėl visa knyga yra surinkta iš daugybės skirtingų dokumentų. Ją sudaro ne tik autoriaus prisiminimai iš filmavimo aikštelės, bet ir fotografijos, archyviniai dokumentai, kino kritikų recenzijos, kolegų mintys, žiūrovų laiškai bei premjerų anonsai iš spaudos.

Knygos pavadinimas atspindi lietuvių kino epochą, pasižyminčią vyriškumu dėl kino kūrėjų kartos, kurioje iš tiesų dominavo vyrai. ,,Tai buvo vyriškas kinas“, – teigia Margarita Matulytė. Knygos pavadinimas tik viena raide skiriasi nuo nerealizuoto lietuvių režisieriaus Vytauto Žalakevičiaus filmo scenarijaus pavadinimu „Pasaulis, kuris priklauso vyrams“. Taip J. Budraitis pabrėžia, kad to vyriško lietuvių kino laikotarpio nebesugrąžinsi, jis jau praėjo. Simboliška ir tai, kad knyga pradedama ir užbaigiama taip pat V. Žalakevičiaus filmais ,,Niekas nenorėjo mirti“ ir ,,Savaitgalis pragare“. Šie filmai yra reikšmingi autoriui, nes jie primena pažintį ir darbą su režisieriumi, kurio kūryba ir asmenybė jį be galo žavėjo.

Knygoje autoriai chronologiškai apsiriboja aktoriaus kūryba iki Lietuvos nepriklausomybės atgavimo, nes tai buvo įdomiausias ir intensyviausias J. Budraičio kūrybos laikotarpis. Leonidas Donskis, įvardijantis save aktoriaus fanatu, teigia, jog ši knyga yra labai svarbus mūsų kultūros dokumentas. ,,Tai knyga, kuri yra be galo vertinga studentui, magistrantui, doktorantui, žmogui, kuris rašys darbus apie kino istoriją ir mūsų kultūros istoriją“, – sako jis.

Knygai iliustracijas sukūrė dailininkas Jokūbas Jacovskis, o išleido R. Paknio leidykla.

Patalpinta: Kultūra, Kinas