Studentai ar kiaulės? VU bendrabučių gyvenimo ypatumai

Iš 30 nedidelėje apklausoje dalyvavusių studentų 24 turėjo nusiskundimų dėl gyvenimo Vilniaus universiteto bendrabučiuose Saulėtekyje. Pagrindinės studentų vardijamos problemos – triukšmas, netvarka, nesaikingas alkoholio vartojimas ir sudėtinga naujo būsto paieška.

Bendrabučiai Saulėtekyje. VU archyvo nuotr.

21 iš 30 studentų teigė, kad netvarka bendrabučiuose yra įprastas reiškinys. Anot vertimą studijuojančios antrakursės Agnės, norint išsiplauti indus, virtuvėje pirmiausia reikia atkimšti kriauklę nuo maisto likučių. „Juos palieka kiti gyventojai, nors šiukšlių dėžė po kriaukle“, – komentuoja ji.

Kūrybos komunikaciją studijuojantis Karolis atkreipė dėmesį į prastą dušų būklę: „Neatsimenu, kada savo aukšte mačiau tvarkingą ir nesugedusį dušą vakare. Rytais pastebiu, kad jį vis tvarko, bet vakare eidamas praustis vėl turiu naudotis sugedusiu dušu“.

Kita problema, į kurią atkreipė dėmesį apklausos dalyviai – didėlis triukšmas.  Trečius metus „Niujorke“ gyvenančiai Viktorijai teko net pakeisti miego režimą. „Savaitgaliais stengiuos miegoti dieną, nes naktį nuo muzikos ir triukšmo užmigti neįmanoma, tai dažniausiai tęsiasi iki ryto. Apsauginis negali niekuo padėti, nes jam išėjus viskas prasideda iš naujo“, – pasakojo studentė. Ji buvo viena iš 19 studentų, įvardijusių triukšmą kaip didelę gyvenimo bendrabutyje problemą.

Paklausus studentų, kas galėtų būti viso šio triukšmo ir chaoso priežastimi, ryškėja viena tendencija. Visi 30 apklausoje dalyvavusių studentų sutiko, kad kalčiausias yra nesaikingas alkoholio vartojimas.

Ne visi sutinka taip gyventi ir kentėti, todėl studentai dažnai bando nuomotis butą ar persikraustyti į geresnį kambarį bendrabutyje. Apie persikraustymą galvojo beveik visi apklaustieji. „Tai pavyksta tik kai kuriems“, – komentavo trečio kurso skandinavistikos studentė Gabija. – „Pas administratorių einu bent po keturis kartus per savaitę su viltimi, kad gausiu normalų kambarį ar kambariokus, bet to dar neįvyko.“ Apklausos dalyviai neslepia, kad nors tai bene pigiausias pasirinkimas, „barako“ gyvenimas – ne visiems.

Nuo sovietmečio laikų gyvuojanti Saulėtekio alėja susideda iš 2 bendrabučių kompleksų. Tai „Niujorko“ šešiolikos aukštų bendrabučiai ir penkiaauščiai „Kamčiatkos“ namai.

Patalpinta: Naujienos, Universitete