Pradedantieji vairuotojai neturėtų vengti sudėtingų situacijų

Tikros savarankiškos kelionės automobiliu prasideda išlaikius „Regitros“ vairavimo egzaminą. Jų tikslas – įgyti kuo daugiau patirties. Pirmieji savarankiški važiavimai automobiliu turi būti nevarginantys, nors nereikėtų vengti sudėtingų situacijų, kurių metu išmokstama greitai priimti sprendimus.

Vairavimo instruktorius pradedantiesiems vairuotojams pataria į pirmąsias keliones leistis su patyrusiais vairuotojais. Andriaus Ufarto (BFL) nuotrauka.Vairavimo instruktorius pradedantiesiems vairuotojams pataria į pirmąsias keliones leistis su patyrusiais vairuotojais. Andriaus Ufarto (BFL) nuotrauka.

Jauniems vairuotojams praktika yra geriausias būdas įgyti patirties. Išlaikęs vairavimo egzaminą, vairuotojas turi kuo daugiau praktikuotis. Vairuotojai, sukaupę 2-4 metų patirtį, prisimena, kad svarbiausios pamokos buvo išmoktos nebijant sėsti prie vairo ir kasdien praktikuojantis skirtingose situacijose. Dauguma vairuotojų pabrėžia, kad važiuodamas vienas labiau apgalvoji savo veiksmus, greičiau pasimokai iš klaidų ir jauti didesnę atsakomybę.

Su tuo sutinka ir vairavimo instruktorius Artūras Pakėnas, tačiau priduria, kad patirtis ir su instruktoriumi, ir su šeimos nariu yra reikalinga. Todėl patirtį kaupti pataria ne tik važinėjant vienam. „Daugeliui savo mokinių sakau, kad geriau būtų, kad kažkas dar sėdėtų šalia pirmosios savarankiškos kelionės metu. Aišku, kiekvienas atvejis yra skirtingas, daug kas priklauso nuo charakterio, bet geriau, kad šalia sėdėtų jau patyręs vairuotojas, kuris, jeigu ką, galėtų padėti“, – teigia A. Pakėnas.

LRT laidos „Keliai. Mašinos. Žmonės“ vedėjo Valdo Vilūno nuomone, jaunas vairuotojas gali važiuoti vienas, jei važiuoja saugiai, paisydamas kitų eismo dalyvių. Išlaikęs egzaminą, jis gali leistis į nelabai ilgas, nevarginančias keliones, kol įgis patirties. Tačiau nereikėtų vengti ir tolimesnių kelionių.

Nėra konkretaus termino, kada jau galima pradėti savarankiškas keliones, reikalaujančias didesnės patirties. A. Pakėno nuomone, tai yra labai individualu. Kiekvienas vairuotojas turi asmeniškai įvertinti savo galimybes ir jaustis užtikrintas kelyje.

„Iš tiesų tai labai skirtinga. Netiesa, kad visi išlaikę teises yra vienodo lygio. Tikrai yra žmonių, kuriems laikant vairavimo egzaminą aš jau galiu snausti, o yra su kuriais man, kaip instruktoriui, reikia būti susikaupusiam, nes jų veiksmai nėra stabilūs. Nors ir važiuoja gerai, bet kartais dar padaro klaidų“, – patirtimi dalinasi A. Pakėnas.

Keliones piko metu, esant dideliam eismui, dauguma vairuotojų įvardija, kaip naudingiausias patirties atžvilgiu – taip išmokstama greičiau priimti sprendimus. Tačiau jeigu vairuotojas nesijaučia užtikrintas, geriausia yra praktikuotis su patyrusiais vairuotojais, važinėjant žinomais maršrutais. Svarbiausia, kad tokios kelionės nesitęstų per ilgai. Vairavimo mokyklos „Festina lente“ vadovas Jonas Žebrys mano, kad važinėjantys trumpais žinomais maršrutais po 10 metų tik ir važinės tais pačiais maršrutais, neprogresuos.

Jaunų vairuotojų lygiavertiškumas kelyje

Dėl patirties stokos pradedantysis vairuotojas nėra lygiavertis eismo dalyvis kelyje su kitais. Tokios pozicijos laikosi J. Žebrys. Jam pritaria ir mokymo specialistas A. Pakėnas. Nelygiavertiškumą jis grindžia įstatymais. Ne veltui neturintiems dviejų metų stažo vairuotojams yra taikomi griežtesni apribojimai. Jie privalo būti visiškai blaivūs, neviršyti nustatyto greičio daugiau kaip 10 km per valandą, automobilį pažymėti žaliu klevo lapu ir, žinoma, vairuoti laikantis visų eismo taisyklių. Už šiuos pažeidimus gali tekti persilaikyti vairuotojo pažymėjimą.

Tačiau V. Vilūnas jauną vairuotoją laiko lygiaverčiu eismo dalyviu kelyje. Jo nuomone, „Regitros“ egzaminas patikrina, ar vairuotojas yra pakankamai saugus kelyje. „Aš manau, kad dabartinis vairuotojų parengimas ir „Regitros“ egzaminas yra gan griežti. Jeigu jį išlaiko, atsargiai važiuodamas vairuotojas gali jaustis užtikrintas gatvėje bei važiuoti taip, kad netrukdytų kitiems eismo dalyviams, o pats nepatirtų didelio streso. Bet tai nereiškia, kad jis viską moka – jam trūksta labai svarbaus dalyko eisme – patirties“, – savo požiūrį išsakė V. Vilūnas.

Svarbiausia – eismo taisyklių laikymasis

Kaip ir visi eismo dalyviai, ką tik gavęs teises vairuotojas labiausiai turėtų orientuotis į saugų eismą. Svarbiausias jo uždavinys – netrikdyti eismo tvarkos. Visi vairavimo specialistai laikosi nuostatos, kad jaunas vairuotojas nebus pavojingas kelyje, jei laikysis kelių eismo taisyklių.

„Jeigu laikysis kelių eismo taisyklių, netrukdys kitiems eismo dalyviams, nesukels avarinių situacijų, nežais mobiliaisiais telefonais, nekibins panų važiuodami, gali drąsiai važinėti savarankiškai. Visi veiksmai turi būti prognozuojami – reikia rodyti laiku posūkius prieš rikiuojantis, nevažiuoti trečia juosta, jei važiuoja lėčiau“,– tvirtina LRT laidos „Keliai. Mašinos. Žmonės“ vedėjas V. Vilūnas.

Patalpinta: Lietuvoje, Naujienos