Mitas ar tikrovė: ar biblioteka sudaro bibliografinius sąrašus studentams?

Užsukęs į Technikos biblioteką gali apžiūrėti ir ne vieną parodą. Agnės Mankevičiūtės nuotr.
Užsukęs į Technikos biblioteką gali apžiūrėti ir ne vieną parodą. Agnės Mankevičiūtės nuotr.

Apsilankius Lietuvos technikos bibliotekos internetiniame puslapyje, galima išvysti beveik kiekvieno studento svajonę – bibliografinių sąrašų sudarymą už prieinamą kainą. Paslauga tekainuoja vos 50 centų už vieną bibliografinį įrašą. Kam vargti, jei pigiai ir kokybiškai galima atlikti darbą nepajudinus nė piršto?

O gal tai tik studento svajonė?

Į šį ir kitus klausimus atsakė bibliotekininkės Ina Reivytienė ir Nijolė Mickevičienė.

Konsultacijos ir pagalba

Bibliografijos skyriaus darbuotoja I. Reivytienė pasakojo, jog pagrindinis jų planinis darbas – surinkti literatūrą. Ji teigia, kad šis skyrius tyrinėja temas, kurios gali būti paklausios dabar arba numato, kad bus reikalingos ateityje. Atlikus šį darbą, galima sudaryti bibliografines rodykles, kurios pateikiamos kaip pagalbinė medžiaga. Be to, šių bibliografinių rodyklių kaina siekia tris keturis litus, kita vertus, jos praverčia, jei nežinai, kur ieškoti informacijos.

I. Reivytienė akcentuoja, kad jei studentas rašo bakalauro baigiamąjį ar magistro darbą, ir jam reikia surinkti ar sutvarkyti šaltinius, to padaryti Bibliografijos skyrius negali. Tai visai kita užklausa, todėl ir pateikti sąrašą ant lapo neįmanoma. Žinoma, bibliotekininkė neneigia, kad gali padėti bibliotekos skaitytojams.

„Jeigu jūs ateinate, pavyzdžiui, aprašyti kokį nors internetinį šaltinį, mes tiesiog konsultuojame. Negalime padaryti viso studento darbo, tačiau jei žmogus paprašo, mėginame pagelbėti“, – teigė specialistė.

Anot I. Reivytienės, jei tokių sąrašų reikalauja universitetas, tai, be abejo, juos turėtų ir sudarinėti studentai. Bibliotekininkė sako, jog tokios paslaugos – sudarinėti bibliografinius aprašus studentams, tikrai nėra. Tačiau ji sako, kad visada išlieka geranoriškumas ir noras padėti dirbti su literatūra.

Patikėjo mitu

Kita bibliotekininkė N. Mickevičienė sako, jog bibliografinių sąrašų sudarymas – mokama paslauga, kuri nėra itin populiari – buvo tik keletas užsakymų.

„Pernai vienas studentas norėjo, kad sudarytume tokį sąrašą, tačiau studentams šios paslaugos neteikiame. Jie turi savo jėgomis susipažinti, pačiupinėt šaltinius patys“, – teigė N.Mickevičienė.

Tikroji tiesa

Dažniausiai tokios paslaugos prašo verslininkai. Neseniai buvo sulaukusi Latvijos vaistų kompanijos „Grindex“ užklausos.

„Sunkiai suradome, nes daug informacijos anglų kalba. Mes ne specialistai, todėl siuntėme referatus“ , – sakė bibliotekininkė N. Mickevičienė.

Paklausta, kokios tematikos bibliografinių sąrašų prašo sudaryti įvairios įmonės, patikino, kad daugiausia užklausų, susijusių su technologijomis. „Yra tekę sudaryti apie pieno produktų technologiją, įterpimo būdus, vėjo jėgaines ir variklius“, – teigė specialistė.

Prieš 30 metų

N. Mickevičienė sako, kad bibliotekos situacija pasikeitusi. Anksčiau patys darbuotojai ieškodavo informacijos, kartais net važiuodavo į Maskvą. Tada lankytojams buvo tik parodoma, kur ieškoti konkrečios srities.

„Anksčiau lietuviai paduodavo paraiškų bibliografiniams sąrašams sudaryti iki tūkstančio, o dabar iki šimto. Žinoma, seniau buvo privaloma atlikti patikrą kiekvienais metais, todėl sulaukdavome žmonių iš gamyklų ar konstravimo biurų“, – dalijosi prisiminimais N. Mickevičienė.

Be to, ji primena, kad anksčiau gamyklos turėjo patentines tarnybas, kurios pagal savo tematiką ieškodavo informacijos.

Mitas nepasitvirtino

Iš tiesų Lietuvos technikos biblioteka studentams nesudarinėja bibliografinių sąrašų, tuo labiau aprašų. Tačiau bibliotekos specialistai visada gali pakonsultuoti ir patarti, kaip geriau tai padaryti.

Kita vertus, galima prisiminti Žiulio Verno žodžius „Ką žmogus šiandien gali įsivaizduoti, tą kiti vėliau įgyvendins“.

Gal tokią biblioteką sukursi tu?

Patalpinta: Lietuvoje, Naujienos