Paprasta istorija apie nepaprastus dalykus knygoje „Himno istorija vaikams“

Knygynuose neseniai pasirodė nauja žurnalisto, profesoriaus, Vilniaus universiteto Komunikacijos fakulteto dekano Andriaus Vaišnio patriotiška knyga „Himno istorija vaikams“. Knygos pristatyme, vykusiame Knygų mugėje, savo mintimis apie knygą dalijosi autorius ir knygos iliustratorius Rimantas Rolia.

A. Vaišnys pristatė jau antrą istorinę knygą vaikams. Autorės nuotr.

Knyga „Himno istorija vaikams“ jaunąją auditoriją supažindina su Vinco Kudirkos „Tautiškos giesmės“ istorija, herojais, kovojusiais dėl žodžio ir spaudos laisvės. Knygoje išaukštinama drąsa, patriotiškos vertybės. Parašyta knyga vaikams yra savita tuo, jog kiekvieno sakinio pirmoji raidė yra raudonos spalvos, kurias paeiliui skaitant, skaitytojas gali iššifruoti slaptą knygos žinutę, kuri susijusi su Lietuvos himno sukūrimu.  Tai ne pirmoji su Lietuvos istoriją pasakojanti A. Vaišnio knyga vaikams.  Prieš 14 metų išleista vaikams skirta Konstitucijos istorija, kuri pripažinta gražiausia metų knyga.

Kaip pristatyme pasakojo A. Vaišnys, knygos idėja gimė jau seniai. V. Kudirkos tyrinėjimai autorių ir paskatinę kurti „Himno istoriją vaikams“. Jis mano, jog vaikams labai trūksta tokios literatūros, nes pilkai didaktiškų vaizdo kūrinėlių esama pakankamai. „Vaikai dažniausiai skaito įvairiausias pasakas, todėl dabar per tokią platformą mes galime pateikti rimtąją mūsų istoriją, rimtus ir skaudžius dalykus“, – įsitikinęs A. Vaišnys.

Savo ruožtu vaikiškų knygų iliustratorius R. Rolia džiaugiasi, jog galėjo prisidėti prie šios knygos kūrimo. „Piešti lietuviškus peizažus man visuomet patinka, todėl iliustracijas šiai knygai kurti buvo tikrai gera ir prasminga“, – tikina knygos iliustratorius.

Vaikų literatūros kritikas Kęstutis Urba taip pat negaili gražių žodžių apie šią knygą. „Rašyti vaikams pilietinėmis temomis yra labai svarbu. A. Vaišnys savo knygoje tai daro be jokios patetikos, nepamokslaudamas. Autorius stengiasi sukurti dinamišką siužetą su nuotykio elementais. Tiesiog puiku, kad knyga yra profesionaliai parengta ir puikiai iliustruota“, – savo mintimis apie knygą dalijasi K. Urba.

A. Vaišnio knygą „Himno istorija vaikams“ išleido dailininkų sąjungos leidykla „Artseria“.

Patalpinta: Kultūra, Knygos, Naujienos