Kabelines televizijas pirmiausia girdėsime ES kalbomis

Nuo šiol retransliuotojai programas ir laidas pirmausia turės rodyti oficialiomis Europos Sąjungos (ES) kalbomis, o ne dubliuoti kuria nors kita kalba. Sprendimas, priimtas Lietuvos radijo ir televizijos komisijos, galioja visoms kabelinėms televizijoms, turinį perkančioms ne iš ES šalių. ES kalbos pirmenybės nuostata netaikoma, kuomet retransliuotojami kanalai, kurių transliavimo kalba nėra oficiali ES kalba.

Televizijos retransliacijos bokštas. Nuotr. autorius Michael SchwarzenbergerTelevizijos retransliacijos bokštas. Michael Schwarzenberger nuotr.

Kad svarbu sudaryti sąlygas, jog programa ar laida būtų rodoma oficialia ES kalba, įtvirtinta nuo sausio įsigaliojusioje Visuomenės informavimo įstatymo redakcijoje. Vis dėlto, anot Lietuvos radijo ir televizijos komisijos patarėjos viešųjų ryšių ir užsienio klausimais Birutės Keršienės, jį televizijos retransliuotojai suprato skirtingai. Dėl to neišlaikytos vienodos rinkos sąlygos, pavyzdžiui, kai paslaugų teikėjai užuot pirkdami televizijos kanalą iš transliuotojų esančių ES šalyse, perka jį iš ne ES valstybių ir jį rertransliuoja.

„Kabelinės televizijos, turinčios techninę galimybę savo vartotojams leisti pasirinkti kalbą, turi nustatyti retransliuojamą programą su pirminiu nustatymu ES kalba” – teigia B. Keršienė.

Šis Lietuvos radijo ir televizijos komisijos sprendimas aktualus ne tik kabelinėms televizijoms, bet ir televizijas kitomis kalbomis, daugiausia – rusų – žiūrinčiai auditorijai. Kai prieš daugiau nei dešimtmetį televizija Lietuvoje buvo skaitmenizuojama, nemažai kabelinių televizijų pirkę TV programas iš ne ES šalių, gudraudamos klientams siūlė per tą patį tinklą tiekti analoginę televiziją, kurioje keisti kalbos, kaip žinoma, nebuvo galimybės. Tokia priklausomybė galbūt buvo naudinga daliai auditorijos, bet ne tai, kuri teikia pirmenybę ES šalių kalboms.

Teisininkės Gintarės Morkūnienės teigimu, dabar rusų auditorija turėtų kreiptis į savo paslaugų teikėją. „Jeigu vartotojui aktualu matyti televizijos programas išimtinai rusų kalba, jis dažnu atveju turi galimybę užsisakyti skaitmeninės kabelinės televizijos paslaugas, suteikiančias galimybę pasirinkti žiūrėti televizijos programas rusų kalba arba tiesiog teks rinktis kitą paslaugų teikėją,”- paaiškino ji.

Patalpinta: Naujienos, Žiniasklaida