Valdas Adamkus : man žurnalistika visada buvo prie širdies

Autorės nuotr.

Gruodžio 8-ąją dieną Vilniaus „Vilnios“ vidurinėje mokykloje lankėsi buvęs Lietuvos prezidentas Valdas Adamkus. Susitikimą surengė žurnalistikos studentai, kurie vykdo projektą „Žurnalistika auga“. Šio projekto metu yra skaitomos paskaitos apie kritišką informacijos vertinimą, reklamą, organizuojami susitikimai su žymiais šalies žmonėmis.

Buvęs šalies vadovas susitiko su Vilniaus „Vilnios“ mokyklos moksleiviais bei Vilniaus universiteto žurnalistikos bakalauro studijų pirmakursiais. Su būsimais žurnalistais diskutavo apie žiniasklaidos problemas Lietuvoje.

„Man žurnalistika visada buvo prie širdies, nes šioje srityje nesu visiškai naujokas“- šiais žodžiais Prezidentas pradėjo pokalbį su studentais. V.Adamkui yra tekę dirbti net penkiolika metų Amerikos lietuvių radijuje „Margutis“ , kuris neseniai šventė savo šimtmetį.

Prezidentas Valdas Adamkus prisipažino matantys problemų mūsų šalies žiniasklaidoje, daugiausiai jis kritikos pažėrė Lietuvos spaudai. Susitikimo metu pabrėžė, kad „paskutinius dvyliką metų aš gyvenu kiekvieną dieną su spauda. Skaičiau praktiškai penkis, šešis dienraščius kiekvieną dieną nuo pirmos iki paskutinės eilutės. Šiandieną aš tuos pačius laikraščius perskaitau per trisdešimt minučių. Kadangi man ta spauda, kurią aš matau, ji manęs netenkina.“

„Kada aš kiekvieną dieną paimu į savo rankas laikraštį,- kalbėjo Prezidentas, – ir pirmame puslapyje nematau nieko kito tik išeikvojimus, nužudymus – šių dalykų neskaitau. Anksčiau pergyvenau, galbūt man reikėjo tikrai turėti pilną vaizdą. Kai aš skaitau pirmą, antrą, trečią puslapį ketvirtame ir penktame randu tam tikras užsienio žinias, o prieš tai žiūrėjau įvairiausių pseudo apžvalgininkų, politikų, analitikų ir kitų nuomonių reiškimą – man darosi neįdomu. Tai nėra žurnalistika.“

Po įžanginės Prezidento kalbos, žurnalistikos studijų pirmakursių paklaustas apie šiandieninę Lietuvos spaudos situaciją, jis atsakė, jog – „pritrūko laiko per dvidešimt metų išsivaduoti iš to, ką per penkiasdešimt metų įkalė į galvas, tie, kurie leido spaudą prieš tai.“ Studentai taip pat norėjo išgirsti V.Adamkaus nuomonę apie komentarus interneto portaluose, radiją bei Wikileaks.

Susitikimo pabaigoje prezidentas Valdas Adamkus išreiškė viltį ateityje matyti spaudą ir visą Lietuvos žiniasklaidą kitokią, kurią ateityje turėtų pakeisti jaunieji žurnalistai.

Patalpinta: Lietuvoje, Naujienos