Vietoje bankrutavusios „Lietuvos“ – privatus Modernaus meno centro muziejus

Jau 2019 metais sostinės Pylimo gatvėje, kur kitados veikė „Lietuvos“ kino teatras, duris turėtų atverti naujas Modernaus meno centro (MMC) muziejus. Pastato projekto, kurio autorius – vienas garsiausių pasaulio architektų Danielis Libeskindas – lapkričio 24 d. aptarti į diskusiją Šiuolaikinio meno centre Vilniuje pakviesta visuomenė.

Diskusija apie Modernaus meno centro muziejų. Modernaus meno centro nuotraukaDiskusija apie Modernaus meno centro muziejų. Modernaus meno centro nuotrauka

Viešosios diskusijos, kurią iniciavo MMC komanda, o organizavo VŠĮ Architektūros [aktualijų] fondas, tikslas buvo išklausyti visuomenės pastebėjimus ir patarimus, tam, kad šis meno muziejus taptų sėkmingu objektu Lietuvoje. Didžiąją dalį auditorijos sudarė architektai bei meno ir kultūros specialistai.

Modernaus meno muziejaus idėjos sumanytojai ir MMC įkūrėjai Viktoras ir Danguolė Butkai savo lėšomis finansuoja muziejaus plano įgyvendinimą. 3,5 mln. eurų kainavusiame privačiame sklype per ateinančius kelerius metus turėtų iškilti 3100 kvadratinių metrų muziejaus pastatas. Per 2017 metus planuojamas paruošti statybos projektas, o nuo 2018 metų turėtų prasidėti MMC statybos. Planuojama, kad muziejus lankytojams duris pravers 2019 metais. Viso investicija į muziejaus pastatą turėtų siekti apie 5 mln. eurų.

Pasak, MMC iniciatorių, lankytojus muziejus trauks ne tik kaip kultūros įstaiga, bet ir kaip savotiška viešoji erdvė. Teigiama, kad MMC muziejus – daugiafunkcinis pastatas, kuriame bus rengiamos parodos, seminarai, įvairūs renginiai, lankytojai galės poilsiauti, domėtis siūlomais meno ir kultūros užsiėmimais. Lauke bus įrengtos poilsio zonos ir vaikų žaidimų aikštelė. Projekto tikslas yra ne tik sukurti muziejų kaip meno erdvę, bet taip pat sudaryti sąlygas žmonėms bendrauti. MMC įkūrėjas Viktoras Butkus viliasi, kad Vilniaus gyventojai ir miesto svečiai džiaugsis nauja viešąją vieta. „Mes tikimės, kad miestui patiks ši kultūrinė erdvė, kurią mes sukūrėme. Juk kultūra yra tai, kas jungia ir vienija visus, todėl tik mes patys esame už tai atsakingi.“

MMC – tai 2009 metais įsteigta viešoji įstaiga, kuri iki šiol veikia kaip muziejus be sienų. Ši įstaiga atlieka visas muziejaus funkcijas – turi meno darbų kolekcija, organizuoja renginius ir parodas, tačiau neturi nuosavos ekspozicinės erdvės.

Per šešerius muziejaus gyvavimo metus sukaupta privati, apie 4000 tapybos, grafikos, fotografijos, piešinių, skulptūrų, instaliacijų, koliažų ir video darbų meno kolekcija, apima laikotarpį nuo 1960 metų iki šių dienų. Naujuose MMC patalpose bus eksponuojami Lietuvos menininkų darbai, tarp kurių Vinco Kisarausko tapyba „Krintantis sulaužytas žmogus“ (1965 m.), Arvydo Šaltenio „Moteris“ (1972 m.), Kosto Dereškevičiaus „Pašto dėžutės“ (1987 m.), Antano Sutkaus fotografijos „J. P. Sartre ir S. de Beauvoir Lietuvoje“ (1965 m.), Deimanto Narkevičiaus video „Nesprogusios bombos poveikis“ (2008 m.). Visus šiuos meno kolekcijos darbus galima rasti internete, tačiau originalai yra laikomi saugykloje. Kolekcijos kuratorė dr. Raminta Jurėnaitė teigė, kad meno kolekcijos darbų surinkimo vienas iš tikslų buvo „sujungti autorius, kurie neplaukė pasroviui“.

MMC statybos projekto pristatymo konferencijoje Vilniaus miesto meras Remigijus Šimašius džiaugėsi, kad Vilniaus senamiestyje esanti vieta prisikels naujam gyvenimui. „Aš tikrai šiandien matau kaip šis puikus, naujas objektas taps Vilniaus pažiba“, – teigė R. Šimašius.

2011 m. ir 2014 m. MMC ir Lietuvos architektų sąjunga organizavo muziejaus pastato architektūros konkursus, kuriuos laimėjo Lietuvos architektų komandos, tačiau konkursai baigėsi nesėkmingai. Pasikeitus sklypui, kuriame planuota statyti muziejų, o vėliau keičiantis naujojo sklypo savininkams, ankstesni projektai nebeatitiko muziejaus poreikių, todėl į pagalbą pakviestas visame pasaulyje žinomas architektas Danielis Libeskindas.