Šiuolaikiniame meno centre – Šiaurės ašigalio įkvėptos meninės instaliacijos

Vilniuje atidaryta Emilijos Škarnulytės paroda „QSO lęšis” kviečia pažvelgti į pasaulį kitu kampu. Pasitelkus garsą ir instaliacijas, parodos metu transliuojama algoritminė kompozicija, sudaryta iš kvazarų signalų. „Visuomet domėjausi nematomomis struktūromis, tuo, kas slepiasi nuo mūsų įprasto žvilgsnio. Šia paroda norėjau parodyti kitokį erdvės suvokimą, sukurti gravitacinio lęšio efektą,“ – paaiškino parodos kūrėja.

Parodos atidarymas. Nuotr. Inesos Liucvaikytės

Kvazarai yra masyvūs ir labai nuotolę dangaus objektai, skleidžiantys itin didelį energijos kiekį. Parodoje transliuojami filmai įdomūs ir išskirtiniai dėl savo sukūrimo vietų. Vienas iš rodytų filmų sukurtas NASA bazėje. Ši bazė sugauna kvazarų signalus, pagal tai nustatoma Žemės pozicija visatoje. Pavyzdžiui, globali padėties nustatymo sistema (GPS) yra prijungta prie šių kvazarų. „Pati ten buvau nuvykusi, sėdėjau Šiaurės ašigalyje, 30 metrų aukštyje įtaisytoje antenoje ir filmavau“ – apie filmų kūrimo vietas pasakojo E. Škarnulytė.

Dar vienas ekspozicinis filmas kurtas NASA povandeninių laivų bazėje Norvegijoje. Tai – kalne iškasti 25 000 kvadratinių metrų tuneliai, kuriuose būdavo saugomi britų ir amerikiečių povandeniniai laivai. Filme galima pamatyti plaukiančią undinę ir šis simbolis pasirinktas ne be priežasties, o norint atkreipti dėmesį ir į pasaulio kitimą, vykstantį klimatui šylant: „Mane domina naujos rūšys šiuo laikotarpiu, kai vyksta klimato kaita, kyla vandens lygis. Įdomu ir tai, kaip vyksta žmogaus evoliucija. Undinė filme esu aš. Pati plaukiau, buvo labai šalta, nes vandens temperatūra tebuvo keturi laipsniai“ – sakė E.Škarnulytė.

Parodos atidarymas. Menininkė E. Škarnulytė dešinėje. Nuotr. Viktorijos Karsokaitės
Parodos atidarymas. Menininkė E. Škarnulytė dešinėje. Nuotr. Viktorijos Karsokaitės

Parodai parengti prireikė nemažai laiko. „Su didele Šiuolaikinio meno centro darbuotojų pagalba instaliacijų kūrimas truko mėnesį, tačiau pasiruošimas, leidimų gavimas filmavimo vietoms, treniruotės truko vienerius metus,“ – po parodos pristatymo pasakojo kūrėja.

Menininkė E. Škarnulytė, kuri yra baigusi skulptūros studijas Breros institute Milane, Italijoje, ir šiuolaikinio meno magistro studijas Tromsės meno akademijoje Norvegijoje savo parodos metu leido nukreipti dėmesį nuo įprastų dalykų ir pažvelgti į tai, ko įprastame  gyvenime neturime galimybės pastebėti. Parodą Šiuolaikinio meno centre galima apžiūrėti iki sausio 6 dienos.