ŠMC skaitykloje – skulptoriaus Mindaugo Navako įkvėpta vienos knygos paroda

Penktadienį, gruodžio 4 dieną, Šiuolaikinio meno centro (ŠMC) skaitykloje atidaryta Viktorijos Rybakovos vienos knygos paroda „Mintys yra gyvos“. Knyga, pavadinta „Navako katalogu“, buvo įkvėpta 2014 m. Nacionalinės dailės galerijoje (NDG) eksponuotos skulptoriaus Mindaugo Navako parodos „Šlovė buvo ranka pasiekiama“.

„Navako katalogas“. Autorės nuotr.„Navako katalogas“. Autorės nuotr.

Dažnai meno parodose eksponuojami kūriniai ir jų santykis su aplinka yra įdaiktintos mintys – kūrėjo vizija, perkelta į materialius objektus. Lygiai taip pat V. Rybakova norėjo suteikti pavidalą savo įspūdžiams, emocijoms, kurias sukėlė matyta M. Navako skulptūrų paroda.

„Dirbdama su „Navako katalogu“ mintimis dėliojau koliažą, susidedantį iš Nacionalinės dailės galerijos pastato tektonikos ir Mindaugo Navako kūrinių gravitacijos šiame pastate. Menininko darbai sujudino mano vidinę sistemą spalvomis ir formomis“, – teigė autorė.

Keturi knygos egzemplioriai sukurti daugiausiai iš įvairių spalvų ir faktūrų popieriaus, o viršelis – iš latekso. „Navako katalogas“ įkūnija menininkės apsilankymą NDG, kelionę per sales ir kilusias idėjas apžiūrint M. Navako darbus. Popieriumi išreiškiami ne tik galvoje kilę vaizdiniai, tačiau ir matyta salių architektūra, parodos objektai, padaryti iš sunkiųjų medžiagų – marmuro, betono, geležies.

Knygos autorės planuose – ir susitikimas su ją įkvėpusiu skulptoriumi – pasak V. Rybakovos, bus įdomu išgirsti jo mintis apie „Navako katalogą“. Lietuvos nacionalinės kultūros ir meno premijos laureatas bei buvęs Vilniaus dailės akademijos dėstytojas 63 metų M. Navakas vis dar užsiima menine veikla, kuria skulptūras. Žymiausias M. Navako darbas „Nepavadintas“ demonstruotas pirmojoje Lietuvos ekspozicijoje 48-ojoje Venecijos bienalėje 1999 m.

Pati V. Rybakova (g.1989 m. Vilniuje) kuria parodų ekspozicijų architektūrą, autorinius baldus ir knygas. Pastaruoju metu ji kartu su grafikos dizainere Goda Budvytyte tyrinėja plastiko istoriją Meksikoje.

V. Rybakovos kūrinį ŠMC skaitykloje bus galima apžiūrėti iki 2016 m. sausio 6 dienos.

Viktorija Rybakova pristatymo metu. Autorės nuotr.
Viktorija Rybakova pristatymo metu. Autorės nuotr.