Fotografo V. Luckaus kūrybos sugrįžimas – pamirštų menininkų eros pradžia

Lapkričio 18 d. Nacionalinėje Dailės galerijoje startavo fotografo Vito Luckaus (1943–1987 m.) memorialinių renginių ciklas „Karai ir taikos“. Jų metu surengta naujo, fotografo gyvenimui ir kūrybai atskleisti skirto režisierės Giedrės Žickytės dokumentinio filmo ,,Meistras ir Tatjana“ peržiūra. Be to, pirmą kartą visuomenei pristatyta fotografo kūrybos dviejų tomų monografija ir pranešta apie V. Luckaus fotografijos centro steigimą Šiauliuose.

Sovietmečiu kūrusių kai kurių talentingų menininkų darbai vis dar išsamiau nenagrinėti

Daugelį metų trukusio tarpdisciplininio projekto, skirto V. Luckaus kūrybai rezultatai apima ne tik ilgai lauko dokumentinio filmo, monografijos „Vitas Luckus. Biografija. Kūryba“ pristatymą visuomenei, bet ir šalies kultūrinio paveldo puoselėjimui svarbios įstaigos įkūrimą. Joje bus pradedamos naujos veiklos, apimančios ne tik turimos medžiagos archyvavimą, bet ir kitų pamirštų Lietuvos fotografų darbų tyrimus.

Fotografijos istorikė ir viena iš monografijos sudarytojų, humanitarinių mokslų daktarė Margarita Matulytė spaudos konferencijos metu pabrėžė įstaigos atsiradimo svarbą, teigdama, jog iki šiol Lietuvoje trūko tiriamojo pobūdžio fotografijos centro, turinčio muziejinį, mokslinį pagrindą. Jai antrino ir Lietuvos fotomenininkų sąjungos Kauno skyriaus pirmininkas Gintaras Česonis, teigdamas: neteisinga, kad talentingų menininkų darbai yra paslaptyje, juk pats V. Luckus yra net ne Lietuvos, o viso pasaulio žmogus. Jo kūrybos vieta – Europos centruose, todėl stengsimės daryti viską, kad fotografo kūrybos kelionė būtų įamžinta ne tik Lietuvos ribose.

,,Džiaugiuosi, kad Lietuva pristatys Vitą pasauliui, o ne pasaulis pristatys Vitą Lietuvai“, – spaudos konferencijoje kalbėjo fotografo žmona Tatjana Luckienė-Aldag, net apie dvidešimt metų užsienyje saugojusi vyro archyvus.

Fotografas Antanas Sutkus V. Luckų apibūdino kaip XX a. antros pusės geriausią pasaulio fotografą, o jo kūrybos sugrįžimą, sukėlusį tiek permainų, įvardino ,,neeiliniu įvykiu kultūros padangėje“. Pasak jo, šis V. Luckaus kūrybos įamžinimas leis Lietuvių fotografijai priartėti prie garsiausių pasaulio galerijų.

Į Vito Luckaus memorialinių renginių programą įtraukta ir dvi dienas trukusi nacionalinė mokslinė konferencija „Karai ir taikos. Kultūros patirtys nuo Pirmojo pasaulinio karo iki Berlyno sienos griuvimo“, vykusi Nacionalinėje Dailės galerijoje. Konferencijos metu analizuota karų problematika ir egzistencinių klausimų, kuriais pasižymi V. Luckaus darbai, reikšmė šiandien.

Kultūros ministro Šarūno Biručio globojamą keturias dienas trukusį renginių ciklą vainikavo Vito Luckaus fotografijos centro atidarymas Šiaulių ,,Aušros“ muziejuje.

Patalpinta: Kultūra, Galerijos