Protestuotojai ragino valdžią mokyklose pradėti lytinį švietimą

Pirmadienį, gruodžio 14 dieną, prie Švietimo ir mokslo ministerijos susirinkę piliečiai reikalavo mokyklų švietimo programas papildyti lytinio švietimo dalykais. Anot protestuotojų, tai būtina dėl to, kad Lietuva yra viena pirmaujančių Europoje pagal nepilnamečių gimdyvių skaičių (13,3 proc.), o daugiau kaip pusė sergančiųjų lytinėmis ligomis – nepilnamečiai.

Lytinio ugdymo programos diegimo mokyklose planai stringa jau daugiau kaip metus. Autorės nuotr.

Akcijoje dalyvavo 15 jaunuolių, kurie ant lentos rašė priežastis, dėl kurių verta pradėti lytinį švietimą mokyklose („Nežinojimas neapsaugo nuo ligų“; „Noriu planuotos motinystės“; „Lytinis švietimas – žmogaus teisė“). Norėdami pabrėžti, kad kiekvienais metais atsiranda vis daugiau gimdančių nepilnamečių, kai kurie akcijos dalyviai atsivežė vaikams skirtus vežimėlius.

„Kai kurie politikai sako, jog lytinis švietimas kišasi į privatų šeimos gyvenimą, nes, anot jų, į su lytiškumu susijusius klausimus vaikams pirmiausia turėtų atsakyti tėvai. Visgi reikėtų susimąstyti, kad auklėjimas šeimose nesumažins anksti vaikų susilaukiančių jaunuolių skaičiaus ir nepadės apsaugoti jų nuo ligų.“ – sako akcijos organizatorė, Lietuvos žmogaus teisių centro atstovė Jūratė Juškaitė.

Situaciją dėl lytinio švietimo mokyklose sutikęs pakomentuoti Švietimo ir mokslo ministerijos Mokymosi visą gyvenimą departamento direktorius Saulius Zybartas sakė, kad, jo manymu, švietimo programa dabar yra pakankamai subalansuota, nors niuansų dėl jos įgyvendinimo dar yra.

„Žinoma, mokyklose turėtų būti apie tai kalbama, tačiau lytinis auklėjimas neturėtų būti paliekamas vien mokyklai. Prie to prisidėti turėtų ir tėvai – aš pats kaip trijų vaikų tėvas galiu pasakyti, kad stengiuosi su jais kalbėtis šiomis temomis. Šiuo metu šiam klausimam spręsti formuojama darbo grupė, kuri turėtų pradėti dirbti kitų metų pradžioje.“

„Universiteto žurnalistas” primena, kad 2014 metų lapkritį Seimas atmetė „Lytiškumo ugdymo ir rengimo šeimai programos“ projektą. Naujo plano sudarymas stringa jau daugiau kaip metus.

Patalpinta: Lietuvoje, Naujienos