Žiniasklaida per savaitę

Prancūzų satyrinis žurnalas „Charlie Hebdo“ nusprendė į terorą atsakyti sarkazmu, skelbia naujienų agentūra ELTA.  „Jūs turite ginklus“, – skelbia užrašas ant naujojo numerio viršelio. Ir toliau rašoma: „Mums nusispjaut į jus, mes turime šampano!“ Raudoname viršelio fone nupaišytas vyras, geriantis alkoholį. Iš jo kulkų suvarpyto kūno liejasi alkoholis.  Tai yra reakcija į penktadienį įvykdytą teroristinį išpuolį Paryžiuje.  Vienintelis atsakas teroristams turi būti toks – teroras, kurį mėgina skleisti, yra beprasmiškas dalykas, prancūzų laikraštis „Liberation“ antradienį citavo trečiadienį pasirodysiančio numerio vedamąjį. Pati redakcija savo portale paskelbė tik tiek, kad naujajame žurnalo numeryje pagrindinis dėmesys skiriamas išpuoliams. Sausio 7-ąją pati redakcija Paryžiuje tapo teroristinės atakos taikiniu. Tada buvo nužudyta 12 žmonių, tarp jų – 8 žurnalo darbuotojai.

Sustabdoma „FHM” ir „ZOO” leidyba

Internetinis dienraštis TheGuardian.com skelbia, kad yra sustabdoma žurnalų vyrams FHM ir ZOO leidyba. Žurnalistas Džesperas Džeksonas teigia, kad pagrindinė to priežastis yra vyrų skaitymo įpročių ir pramogų ieškojimo persikėlimas į išmaniuosius telefonus, socialinius tinklus ir nemokamus žurnalus. Teigiama, kad tai reiškia vadinamųjų lads‘ magazines (vaikinams, vyrams skirtų žurnalų) gyvavimo eros, trukusios pastaruosius 15-20 metų, pabaigą. Žurnalų leidėjai „Bauer Media“ sustabdymą įvardino kaip laikiną, bet atskleidė, kad galutinis jų planas yra uždaryti tiek žurnalus, tiek internetines jų versijas per 2016-uosius metus.   Abiejų žurnalų pardavimai ženkliai smuko 2014-2015 metais. „FHM“ ir „ZOO“ yra įvardijami kaip paskutiniai dideli vyrų žurnalai, kuriuose daug akiplėšiškų straipsnių ir nuogybių.

Žurnalas „FHM“ 2004-2010 metais buvo leistas ir Lietuvoje, jo vyriausiasis redaktorius buvo visuomenės veikėjas ir publicistas Aidas Puklevičius.

Lenkija mažins užsienio investuotojų dalį šalies žiniasklaidoje

Lenkija stengsis sumažinti užsienio investuotojų vaidmenį privačiuose informacijos kanaluose, praneša Delfi.lt.

 

Kultūros ministras Piotras Glinskis sakė naujienų agentūrai PAP, kad mėginimai išpirkti užsienio kapitalui priklausančias akcijas privačiose žiniasklaidos grupėse bus pradėti artimiausiu laiku, galbūt jau šių metų pabaigoje. P.Glinskis sakė, kad visuomeninės žiniasklaidos kanalai, dabar turintys valstybinių įmonių statusą, turėtų būti paversti nacionalinės kultūros institucijomis.
„Kalbant apie vietos žiniasklaidą, norime pakeisti nuosavybės santykį, – aiškino jis. – Kaip ir bankų sektoriuje, galima išpirkti žiniasklaidos priemones iš savininkų užsienyje – jeigu bus tokios galimybės; kurti savas tokio tipo institucijas arba vystyti jau esamas.“

Pirmą kartą „Scanoramos“ konkurso istorijoje triumfavo lietuviškas filmas

Lapkričio 15-osios vakarą buvo paskelbtas 13-ojo Europos šalių kino forumo „Scanorama“ uždarymas Vilniuje. Kone dvi savaitės sostinėje vykusi kino šventė iškilmingai baigėsi konkursinės festivalio programos „Naujasis Baltijos kinas“ laureatų apdovanojimais ir kerinčios Islandijos gamtos kupinu Rúnaro Rúnarssono filmu „Žvirbliai“.  Į „Scanoramos“ uždarymą susirinkusius svečius tradiciškai sveikino festivalio vadovė Gražina Arlickaitė.  Po sveikinimo žodžio sekė viena įdomiausių uždarymo tradicijų – konkursinės programos „Naujasis Baltijos kinas“ apdovanojimų ceremonija. Šioje programoje renkami du nugalėtojai – geriausias Baltijos šalių filmas ir geriausias lietuvių režisieriaus darbas. Šiemet „Naujojo Baltijos kino“ konkurse varžėsi 14 filmų – 5 lietuviški darbai, 6 estų režisierių filmai ir 3 trumpametražiai iš Latvijos. Konkurso laureatus rinko kompetentinga tarptautinė žiuri. Šiais metais geriausiu programos trumpametražiu filmu buvo išrinktas Austėjos Urbaitės filmas „Tiltai“. Tai pirmas kartas „Naujojo Baltijos kino“ konkurso istorijoje, kai geriausiu Baltijos šalių trumpametražiu filmu tampa darbas iš Lietuvos. Už 26 minučių istoriją apie bandymą rasti tiltą tarp žmonių A. Urbaitė buvo apdovanota 10 000 eurų vertės kino aparatūros nuomos paslaugomis būsimam kino projektui. Šį prizą laureatei įsteigė „Vilniaus kino klasteris“. Sekmadienis jaunai Lietuvos režisierei tapo triumfo vakaru, nes jos filmas „Tiltai“ buvo pripažintas ir geriausiu lietuvišku trumpametražiu filmu.

Įteikti Lietuvos spaudos pramonės apdovanojimai

Lietuvos spaustuvininkų asociacija kiekvienais metais rengia tradicinius Lietuvos spaudos pramonės apdovanojimus, kurių tikslas – garsinti sėkmingą spaudos įmonių veiklą, inovacijas ir pasiekimus bei šios pramonės šakos žinomumą Lietuvos ir užsienio rinkose.

„Lietuvos spaudos pramonės apdovanojimuose 2015″, vykusiuose LR Vyriausybėje, pirmą kartą buvo įteiktos nominacijos ne tik reikšmingus pasiekimus įvairiose strityse pademonstravusių įmonių atstovams, bet ir geriausiems jauniesiems spaudos pramonės specialistams. Iš keturių absolventams skirtų nominacijų net dvi laimėjo Kauno kolegijos Leidybos ir spaudos technologijų specialybės absolventės, po vieną skirta VGTU ir VDA absolventams.