JAV žurnalistas Gregory Feiferis: „Mums tik atrodo, kad suprantame rusų tautą“

Knygų mugėje viešėjęs garsus amerikiečių žurnalistas Gregory Feiferis pristatė savo naująją knygą „Rusai: žmonės už valdžios fasado“. Aštuonerius metus Rusijoje gyvenęs knygos autorius pateikia savo įžvalgas apie šios šalies žmones, politinę sistemą ir opiausias problemas. Žurnalistas bando atsakyti į klausimus, kodėl rusai palaiko V. Putiną, koks jų požiūris į Vakarus, ar Rusija dar turi vilties pasikeisti.

JAV žurnalistas Gregory Feiferis knygų mugėje pristatė savo naująją knygą "Rusai: žmonės už valdžios fasado". Luko Balandžio/ 15min.lt nuotr.

„Tiek jaunesni, tiek vyresni skaitydami šią knygą galvos, jog viską žino, tačiau norėčiau pasakyti, kad šios knygos vertė yra kita: tai galimybė dar geriau pažinti rusų tautą. Žmonėms, kuriems yra 20 ar daugiau metų, rekomenduočiau šią knygą kaip vadovėlį apie Rusiją, parašytą puikiu romanisto stiliumi“, – gerų žodžių apie knygą negailėjo 15min.lt portalo redaktorius Rimvydas Valatka.

Tik pradėjęs kalbėti G. Feiferis priminė, kad šiuo metu skiriama labai daug dėmesio Rusijai, siekiama spręsti iškilusias problemas ir ieškoti kompromiso. Knygos autorius pagyrė Lietuvą, jog mūsų šalis, ne taip kaip kitos Europos šalys, suvokia atsiradusią grėsmę, nesistengia ignoruoti konflikto.

Knygos tikslas – naikinti stereotipus

„Grįžęs į Ameriką, supratau: nors ir praėjo 24 metai po Sovietų Sąjungos žlugimo, rusai amerikiečiams vis dar atrodo paslaptingi. Mano tikslas buvo aprašyti tai, ką patyriau Rusijoje, apibūdinti kasdieninį rusų gyvenimą: šeimą, darbą, alkoholio vartojimą. Taip pat norėjau parodyti, kad rusai nėra tokie keisti, kaip mums visiems atrodo. Daugeliui susidaro įspūdis, kad rusai yra sutirikę, tačiau jiems puikiai sekasi įgyvendinti savo tikslus“, – aiškino JAV žurnalistas.

G. Feiferis paminėjo ir istorinius faktus įrodančius, kad rusai nuo Ivano Rūsčiojo laikų stengėsi stebėti Vakarus, perimti jų patirtį. Anot rašytojo, tik XIX amžiuje atsirado skirtingai mąstančių, vieni pasisakė už tai, kad Rusija perimtų Vakarų valdymo modelius, kiti už tai, kad Rusija pati turi kurti savo nacionalinį identitetą. Publicistas pabrėžė, jog būtent dabar ryškėja Vladimiro Putino valdomos Rusijos nusisukimas nuo Vakarų, prezidentas save laiko rusų gelbėtoju, saugojančiu savo šalies vertybes ir religiją. Pasak knygos autoriaus, toks poelgis rusus priverčia bijoti ar netgi nekęsti Vakarų, nors iš tikrųjų Vakarų šalys ir rusai turi daug bendro.

Rusai priversti kentėti

JAV žurnalistas teigė, kad dar prieš įvedant ekonomines sankcijas ar krentant naftos kainai, Rusiją slėgė daug problemų, šiuo metu situacija tik blogėja. „Žmonės dažniausiai lankosi Maskvoje, Sankt Peterburge, kur daug gerų restoranų, gražiai sutvarkyta aplinka, tačiau pavažiavus 15 kilometrų nuo didžiųjų miestų tenka išvysti apleistus kaimus, griūvančius namus, žmones kamuoja ligos, ypač didelis AIDS sergamumas, alkoholizmas, prasta infrastruktūra“, – pasakojo G. Feiferis.

Knygos autorius V. Putino valdymą įvardija, kaip vieną iš pagrindinių priežasčių, kodėl žmonės kenčia nuo skurdo, ligų ir kitų problemų. Rašytojas kaltina V. Putiną, kuris siekia demonstruoti savo galią ir Rusijos didybę visiškai nesistengdamas gerinti žmonių gyvenimo kokybės.

Rusija – korumpuota šalis

„Nuo Putino valdymo pradžios mano požiūris į Rusiją buvo skeptiškas, tačiau perskaičius knygą susidaro įspūdis, kad Rusija yra beviltiška. Ar tikrai taip yra? Ar yra kokios nors vilties?“, – klausė R. Valatka.

JAV žurnalistas Gregory Feiferis. Luko Balandžio/15min.lt nuotr.
JAV žurnalistas Gregory Feiferis. Luko Balandžio/15min.lt
nuotr.

Anot G. Feiferio, Rusija – tai šalis, kurią itin sunku valdyti, vien todėl, kad ši valstybė yra didžiausia pagal plotą, kurioje siaučia dideli šalčiai ir driekiasi nesibaigiančios taigos. „Šalies padėtį dar labiau apsunkina didelė korupcija. Rusijoje visa sistema yra korumpuota. Kiekvienas nekaltas pilietis gali būti suimtas ir nubaustas. Rusai žino, jog norėdami išvengti problemų, turi mokėti įvairioms institucijoms. Pavyzdžiui, žmogus atsidaręs parduotuvę, visada moka policijai, tuomet ši saugo nuo vagysčių, vandalų išpuolių“, – sakė žurnalistas.

Rašytojas pastebi, kad Rusija patiria ekonominių sunkumų, žmonės yra priversti gyventi skurdžiai, tačiau Putiną vis dar palaiko apie 80 procentų šalies gyventojų. Jo teigimu, viena iš priežasčių, kodėl žmonės ir toliau palaiko Putiną, yra tai, jog Rusijos piliečiai priprato gyventi korumpuotoje šalyje ir jiems jokių permainų nereikia.

„Valdant Borisui Jelcinui Rusija stengėsi pasikeisti, tapti demokratine valstybe, tačiau 1999 metais į valdžią atėjus Putinui buvo pamirštos besiformuojančios demokratinės vertybės, pasirinktas autoritarinis režimas. Manau, kad tolimoje ateityje Rusija turi galimybę tapti demokratine valstybe, bandymų jau būta ir praeityje, todėl Rusijos beviltiška šalimi pavadinti negalime“, – savo pastebėjimus dėstė knygos autorius.

Ką Vakarai daro ne taip?

Žurnalistas mano, jog šiuo metu Vakarams reikia kalbėti tokia kalba, kokią supranta Putinas, ginti savo vertybes ir įsitikinimus. Vakarai stengiasi stebėti Rusijos institucijų veiklą, bet nemato, kas veikia už jų, būtent tai ir trukdo geriau suprasti Rusiją.

„Nemažai amerikiečių galvoja, kad ginklų tiekimas Ukrainai tik paaštrintų konfliktą ir netgi gali sukelti Trečiąjį pasaulinį karą, tačiau jau dabar Rusija kaltina amerikiečius siunčiant ginklus, todėl ignoruodami ir nepadėdami Ukrainai tik dar labiau pablogintume situaciją“, – teigė G. Feiferis.