Jauna patrulė tarnyboje patiriamos įtampos į namus neįleidžia

23 metų Deimantė Augytė – Šiaulių apskrities policijos patrulė. Kone kasdien su pažeidėjais bendraujanti, o neretai juos ir tramdanti mergina šypsosi pasiteiravus, ar darbas policijoje ne per sunkus moteriai. Deimantė sako, kad savo darbo nekeistų į jokį kitą, o moterimi ji tampa nusivilkusi policijos uniformą. Šiaulių apskrities policijoje šiuo metu dirba ne viena dešimtis policijos pareigūnių.

Policijos patrulė Deimantė Augytė sako, kad nusivilkusi uniformą neigiamas emocijas palieka darbe, o namuose yra šeimyniška. Autorės nuotrauka.Policijos patrulė Deimantė Augytė sako, kad nusivilkusi uniformą neigiamas emocijas palieka darbe, o namuose yra šeimyniška. Autorės nuotrauka.

Su Patrulių rinktinės vyriausiąja patrule Deimante Augyte susitinkame jos darbo vietoje – policijos komisariate, kuriame ji dirba pustrečių metų.

Deimantė sako, kad darbas policijoje – jos pašaukimas. Šeimoje niekas nedirbo teisėsaugos institucijoje, ir tėvai jai nesiūlė rinktis šios profesijos. Tokia veikla šešiolikmetė mergina susidomėjo dalyvaudama policijos renginyje.

Deimantė nesutinka, kad policijos pareigūno profesija yra vyriška. Anot jos, policijoje moterys labai reikalingos.

Vardija – kodėl. Moterys geresnės psichologės. Patruliai sulaukia daug iškvietimų, kai patiriamas smurtas artimoje aplinkoje, neretai nukentėjusiosios atsisako bendrauti su pareigūnais vyrais, kalbasi tik su pareigūnėmis.

Be moterų neapsieinama kratose, nes kratas moterims gali atlikti tik pareigūnės.

Patrulės darbo diena įtempta: vyksta į iškvietimus, ieško pažeidėjų, susiduria su neblaiviais asmenimis, smurtautojais.

Psichologinė įtampa patrulių darbe neišvengiama.

„Emocijas reikia suprasti tik kaip darbo dalį, nepriimti asmeniškai“, – patirtimi dalijasi jauna mergina.

Todėl nusivilkusi uniformą ji visas neigiamas emocijas palieka darbe – nevalia į namus jų neštis.

Į moteris nežiūrima skeptiškai

Šiaulių apskrities policijos viršininko pavaduotojas Vincas Urbonavičius palaiko moterų tarnybą policijoje. Jono TAMULIO nuotrauka.
Šiaulių apskrities policijos viršininko pavaduotojas Vincas Urbonavičius palaiko moterų tarnybą policijoje. Jono TAMULIO nuotrauka.

Šiaulių apskrities policijos viršininko pavaduotojas Vincas Urbonavičius sako, kad policijoje visi – ir vyrai, ir moterys – yra tokie patys pareigūnai. Taigi reikalavimai, pareigos ir išlygos visiems taikomos nepriklausomai nuo lyties.

– Policijoje daugėja moterų pareigūnių. Kada pastebėjote, kad moterų susidomėjimas darbu policijoje išaugęs?

– Maždaug prieš dešimtmetį moterų susidomėjimas darbu policijoje ėmė kilti. Paskui jis kažkodėl atslūgo. Na, o dabar jau antri metai moterų pareigūnių pulkas Šiaulių apskrities policijoje sparčiai didėja. Ir tai labai džiugu.

– Ar moterims policijoje dirbti sunkiau negu vyrams?

– Manau, tai priklauso nuo konkrečios situacijos. Kai kuriose situacijose moterims dirbti policijoje netgi lengviau nei vyrams.

Pavyzdžiui, į įvykio vietą atvykus pareigūnei moteriai, pažeidėjai neretai elgiasi ir bendrauja atsargiau, mandagiau, o atvykus pareigūnui vyrui, jie tampa agresyvesni, priešinasi.

Žvelgiant iš kitos pusės, yra situacijų, kai moterys susiduria su daugiau sunkumų. Pavyzdžiui, kai reikia sulaikyti įtariamuosius, panaudoti fizinę jėgą.

Moterys tarnyboje puikiai panaudoja savo asmenines savybes: yra geros psichologės, dažnai geriau bendrauja su smurtą patyrusiomis aukomis.

Moters buvimas tarnyboje padeda palaikyti geresnius santykius ir tarp kolegų.

Pastebima, kad moterys labiau linkusios nesitaikstyti su korupcija, todėl joms esant tarnyboje pastebimai sumažėja korupcijos.

– O vis dėlto, ar į fiziškai silpnesnes moteris policijoje nėra žiūrima skeptiškai?

– Taip, policija seniau buvo tik jėgos struktūra. Tačiau šiandien policija pasikeitusi. Ji labiau bendraujanti su visuomene, suteikianti daugiau pagalbos žmonėms, keičiasi mūsų taktika ir požiūris. Taigi ir žmonės kitaip žiūri į policijos instituciją.

Mes laukiame norinčių dirbti moterų ir į jas tikrai nežiūrime skeptiškai. Aš labai palaikau moterų tarnybą policijoje.

Sulaukiame nemažai norinčių dirbti merginų. Apskritai policininko profesija tarp jaunuolių – vis populiaresnė. O ir mes, žinoma, stengiamės pritraukti jaunimo, vykdome keletą agitacinių programų, rengiame Atvirų durų dienas.

– Teko girdėti, jog patrulių ekipažai paprastai ir formuojami iš vyro ir moters. Kodėl?

– Formuojame taip, kad ekipaže būtų vaikinas ir mergina. Mišrus ekipažas yra naudingas, nes pasitaiko įvairių iškvietimų situacijų: kartais praverčia vyriška fizinė jėga, o kartais moters psichologiniai sugebėjimai.

Mišrus ekipažas lengviau gali išspręsti problemas ir konfliktines situacijas.

Patalpinta: Lietuvoje, Naujienos