Aviamodeliavimas – daugiau nei hobis

Nors lėktuvų modelių konstravimas ir programavimas veikiau skamba kaip laisvalaikio užsiėmimas, Utenos aviamodeliavimo sporto klubo nariai į šį hobį žvelgia kiek rimčiau. Ne vieną čempionų kartą išugdęs, pats aviamodeliavimo sportu susidomėjęs dar būdamas mokykloje, dabar jau šešiasdešimt šešerių klubo pirmininkas Romualdas Zaranka įsitikinęs, jog potraukis šiai veiklai neišblėsta visą gyvenimą.

Aviamodeliavimo entuziastai tikina, jog potraukis šiai veiklai neišblėsta visą gyvenimą. Nuotrauka iš Lietuvos aviamodelių sporto federacijos puslapio.Aviamodeliavimo entuziastai tikina, jog potraukis šiai veiklai neišblėsta visą gyvenimą. Lietuvos aviamodelių sporto federacijos nuotr.

„Aviamodeliai būna kelių rūšių: kordiniai – pririšami dvejomis virvėmis ir skraidantys tik ratu, kambariniai-kosminiai – sveriantys vos porą gramų, radijo bangomis valdomi ir galiausia laisvo skridimo – su kuriais dirbame mes“, – apibrėžti sudėtingą sportą mėgino R. Zaranka. Nuo šeštos klasės Utenos aviamodeliavimo būrelyje laukiami netradicinio hobio entuziastai veiklą pradeda braižydami eskizus ir konstruodami paprasčiausius modelius, tačiau, pasak vadovo, kaip ir bet kam gyvenime, šiai veiklai pašaukimą turi ne visi. „Nemažai atėjusių greit išeina žaisti krepšinio ar futbolo, tačiau likusieji po kurio laiko atveda dar ir savo vaikus“, – sakė jis. Šiuo metu Utenoje veikia jaunimui skirtas būrelis bei vyresnio amžiaus aviamodeliavimo gerbėjams pritaikytas klubas, bet, kaip teigia abiejų organizacijų vadovas, tam, kad vertinga patirtis būtų perduodama iš kartos į kartą, stengiamasi tarp jų nedaryti atskirties. „Žmonės čia susitinka ir kruopščiai dirba po tris kartus per savaitę. Akivaizdu, jog į aviamodeliavimą jie žiūri ne kaip į laiko praleidimo būdą, bet kaip į rimtą sportą“, – įsitikinęs R. Zaranka.

Tomas Mackus neslepia, jog jo susidomėjimą aviamodeliavimu pakurstė tėvas Rolandas. Nuotrauka iš asmeninio archyvo.
Tomas Mackus neslepia, jog jo susidomėjimą aviamodeliavimu pakurstė tėvas Rolandas. Asmeninio archyvo nuotr.

Dalyvaujantys visose varžybose, kurios vyksta Lietuvoje, o kartais patraukiantys ir į užsienį klubo nariai iš ties turi kuo pasigirti. Viena ryškiausių pergalių svetur priklauso dvidešimtmečiui Tomui Mackui, kuris liepos 27–rugpjūčio 3 dienomis Mongolijoje vykusiame Pasaulio laisvo skridimo čempionate su čeku pasidalijo 8–9 vietas. Mančesteryje (Anglija) aviacijos inžineriją studijuojantis uteniškis pirmą kartą laisvojo skridimo varžybas stebėjo būdamas vos penkerių. Vaikinas neslepia, jog modelį į rankas padavė ir susidomėjimą aviamodeliavimu pakurstė tėvas Rolandas Mackus, tačiau antruoju mokytoju vadina būtent R. Zaranką. „Utenos aviamodeliavimo būrelis – rimčiausias Lietuvoje. Tai galima suprasti vien atsižvelgus į faktą, jog kasmet jauniai mokinių čempionatų grupinėse įskaitose užima aukščiausias vietas“, – gražių žodžių jį supusiam kolektyvui negailėjo vaikinas.

Paprašytas plačiau papasakoti apie aviamodelių varžybas, T. Mackus jų eigą sulygino su gandro skrydžiu: „Laisvojo skridimo varžybų esmė – sukonstruoti ar užprogramuoti lėktuvą taip, kad jis kuo ilgiau išsilaikytų ore. Gandras skraido tiesiai, ieškodamas šilto oro srovės, ir ją suradęs pakyla aukštai – taip yra ir su lėktuvų modeliais, šiame sporte labai daug lemia oro sąlygos.“ Varžybas sudaro septyni turai, kiekvienas iš jų trunka po valandą, per kurią privalu paleisti modelį į orą. Kadangi aviamodeliavimui reikalingos didelės pievos, Lietuvoje varžybos dažniausiai vyksta dviejose vietose – Biržų aeroklube ir Trakų rajone esančiuose Madžiūnuose. „Kai kas klausia, kodėl tai vadinama sportu, – kalbėjo aviamodeliavimo klubo pirmininkas R. Zaranka. – Tačiau septynias valandas pabėgiojus po didžiulę pievą ieškant vėjo nunešto modelio, klausimų nebelieka.“

Aviamodelių veikimo principą galima palyginti su gandro skrydžiu: Nuotrauka iš asmeninio archyvo.
Aviamodelių veikimo principą galima palyginti su gandro skrydžiu: Asmeninio archyvo nuotr.

Šiuo metu oficialiai Utenos aviamodeliavimo sporto klubui priklauso 25 nariai, iš jų tik viena moteris. „Tenka pripažinti, jog tai labiau vyriškas hobis. Norint sukonstruoti modeli reikia ir obliuoti, ir kalti – mažai moterų mėgaujasi tokiais darbais“, – apie vyraujantį stipriosios lyties kolektyvą kalbėjo R. Zaranka. Visgi pripažįstama, kad iš visų, susidomėjusių aviamodeliavimu, savo gyvenimą su šia veikla susieja vos apie 10 procentų žmonių. „Tai brangus hobis, jei siekiama aukščiausių rezultatų pasaulyje”, − sakė nuo mažų dienų šiuo sportu užsiimantis T. Mackus, bet pridūrė, jog pinigus gali nustelbti darbščios rankos bei meteorologinių veiksnių išmanymas.

Patalpinta: Kultūra, Naujienos