Pristatytas tarptautinis teatro debiutų festivalis „Tylos! 2015“

Šalia Vilniaus mažojo teatro pastato praeiviai galėjo išvysti nekasdienišką performansą – du jauni menininkai, fiksuojantys savo pačių gyvenimą video kamera – tarsi aliuzija į visuomenės narių norą būti matomais. Šiuo Lietuvos muzikos ir teatro akademijos (LMTA) trečiakursės, Gintaro Varno studentės Kamilės Gudmonaitės režisuotu performansu paskelbta apie prasidedantį ir gegužės 12-18 dienomis Vilniuje vyksiantį tarptautinį teatro debiutų festivalį „Tylos! 2015“. Specialiai suorganizuotoje spaudos konferencijoje dalyvavo bei šių metų programą pristatė koordinatorė Kamilė Žičkytė, festivalio meno vadovė, režisierė Gabrielė Tuminaitė, festivalio dalyviai – LMTA dėstytojas, aktorius ir režisierius Vytautas Anužis, režisierius Vidas Bareikis, režisierė Kamilė Gudmonaitė, festivalio vizualikos kūrėja, menininkė Shaltmira.

Spaudos konferencijos dalyviai: moderatorė K. Žičkytė, režisieriai K. Gudmonaitė ir V. Bareikis, festivalio meno vadovė G. Tuminaitė, menininkė Shaltmira. L. Vansevičienės nuotr.Spaudos konferencijos dalyviai: moderatorė K. Žičkytė, režisieriai K. Gudmonaitė ir V. Bareikis, festivalio meno vadovė G. Tuminaitė, menininkė Shaltmira. L. Vansevičienės nuotr.

Jau septintąjį kartą vykstančio teatro festivalio programoje – trys premjeros bei keturi jaunųjų režisierių spektakliai. Festivalio tikslas – į teatrą įtraukti naująją tiek menininkų, tiek žiūrovų kartą, pristatyti moderniausias teatrines tendencijas. Įvadinį žodį konferencijoje tarė Vilniaus mažojo teatro kūrėjas, režisierius Rimas Tuminas, pabrėždamas jaunųjų menininkų įsitraukimo į teatrą svarbą: „Visa tai, kas mums, vyresniesiems, atrodo nepažįstama, neapčiuopiama, jaunimas tai, tarsi neregimą, paverčia regimu. Kaip tai jie daro šiandien –  be galo įdomu ir, kad nesusentume, reikia, kad jaunimas ateitų.“

Apie jaunąją menininkų kartą kalbėjo ir režisierius V. Anužis, festivalyje pristatysiantis kartu su Velta Anužiene režisuotą D. Gieselmanno spektaklį „Ponas Kolpertas“, kuriame pasirodys šių metų LMTA diplomantų kurso trupė, vaidinanti Panevėžio Juozo Miltinio dramos teatre. „Mes tikim, kad jaunimui, nepaisant visko, vis dėl to yra įdiegti idealistiniai ir maksimalistiniai pradai, kurie vestų juos šiuo profesijos keliu. Ne pinigai, ne komercija, ne pigi šlovė, o tikėjimas tuo, jog teatru galima kažką pasakyti“, – kalbėdamas apie savojo kurso studentus, V. Anužis taip pat pabrėžė, jog svarbiausia – išdraskyti netikėjimą, bailumą, nepozityvumą, netikėjimą gyvenimu ir teatru.

K. Gudmonaitės režisuotas performansas prie Vilniaus mažojo teatro. L. Vansevičienės nuotr.
K. Gudmonaitės režisuotas performansas prie Vilniaus mažojo teatro. L. Vansevičienės nuotr.

Prieš konferenciją vykusio performanso autorė, režisierė Kamilė Gudmonaitė savo darbuose vaizduoja kitokią, šiuolaikinių medijų paveiktą, besivaikančią viešumo kartą. Kaip teigė režisierė, ji savo pasirodyme citavo 1969 metais įvykusį menininkų Yoko Ono ir Johno Lennono performansą prieš karą Vietname. Režisierė, perfrazuodama legendinį kūrinį, jį nukreipia prieš kitą karą, kurį kariauja šiuolaikinis jaunimas. Tai – karas besąlygiškai siekiant tapti matomais ir žinomais, tam tikslui viešinant pačias asmeniškiausias ir intymiausias gyvenimo detales. Festivalio metu K. Gudmonaitė pristatys tos pačios tematikos eskizinį spektaklį „Dievas yra DJ“. „Mes norėjome iškelti klausimą, ar įmanoma šiuolaikinių technologijų pasaulyje atskirti, kas yra tikra, o kas ne. Ar apskritai šiandien dar kažkas yra tikra?“, – retoriškai klausė K. Gudmonaitė. Pasak jos, spektaklis „Dievas yra DJ“ – viso to analizė, paieškos.

Režisierius Vidas Bareikis festivalyje pristatys spektaklį „Euro Vizija“, kurio premjera įvyko Latvijoje. Spektaklį režisierius vertina pavykusiu – nors iš pradžių aktoriai į idėją žiūrėjo skeptiškai, juos sunku buvo įtikinti, kad tokia lengva forma gali paliesti gilesnes temas, visgi kūrybinė grupė rezultatu patenkinta ir laukia žiūrovų reakcijos Lietuvoje. Anot V. Bareikio, spektaklyje „Eurovizijos“ formatas yra labiau forma, o pats spektaklis – interaktyvus ir atviras, žiūrovus perkeliantis į vertinančios publikos vaidmenį. „Euro Vizijoje“ stengiamasi integruoti pažįstamus „Eurovizijos“ atlikėjus, o Lietuvoje šiam planui įgyvendinti, režisieriaus sumanymu, spektaklio užkadriniu balsu taps Darius Užkuraitis.

Festivalio vizualinės pusės autorė, menininkė Shaltmira, festivaliui sukūrė plakatą „Mūzų kerštas“. Pristatydama kūrinį Shaltmira atskleidė, jog kosmosas – jos kūrybos šaltinis, o plakato atspirties taškas – 2013-ųjų menininkės iliustracija „Motinos reptilijos sugrįžimas“. Begalinės erdvės ir sugrįžimo motyvai pastebimi „Mūzų keršte“, kurie autorei asocijuojasi su pačiu „Tylos!“ festivaliu.

Festivalio meno vadovė ir režisierė Gabrielė Tuminaitė. L. Vansevičienės nuotr.
Festivalio meno vadovė ir režisierė Gabrielė Tuminaitė. L. Vansevičienės nuotr.

Antruosius metus šis festivalis – tarptautinis, tuo džiaugėsi festivalio meno vadovė ir režisierė G. Tuminaitė: „Šie metai išprovokavo teatrų susitikimą – iki šiol tarp Latvijos ir Lietuvos nebuvo praktiškai jokio kultūrinio ir teatrų bendradarbiavimo. Mes didžiuojamės, kad Nacionalinis Rygos teatras gastroliuoja pas mus po labai ilgo laiko ir tikiuosi, kad mes ir toliau galėsime važiuoti vieni pas kitus bei vieni kitus pažinti.“ Pasak G. Tuminaitės, to pavyko pasiekti festivaliui taikant atrankos sistemą, palaikant draugiškus ryšius, bendradarbiaujant su kultūros atstovais Europoje ir ne tik. Paklausta, į kokią auditoriją orientuojasi festivalis, režisierė paminėjo, jog programa nėra skirta vien tik jauno amžiaus auditorijai, laukiami tie, kurie nori pamatyti, kokios dabartinės teatro tendencijos ir kas naujo jaunųjų kūrėjų darbuose.

„Tylos! 2015“ festivalis vyks gegužės 12 – 18 dienomis Vilniaus mažajame teatre, Šiuolaikinio meno centre, Rusų dramos teatre bei LMTA Teatro ceche, bus pristatyti septyni Lietuvos, Latvijos, Rusijos, Italijos-Didžiosios Britanijos jungtinio projekto spektakliai.

Patalpinta: Kultūra, Teatras, Naujienos